Farmakognozja- WĘGLOWODANY.doc

(50 KB) Pobierz
SUBSTANCJIE PODSTAWOWE

SUBSTANCJIE PODSTAWOWE

WĘGLOWODANY I ZWIĄZKI POKREWNE

 

Substancje o charakterze cukrów i związków pokrewnych a także ich polimery

Ogólną reakcją barwną wskazujacą na obecność węglowodanów jest reakcja MOLICHA:

Roztwór alkoholowy alfa-naftanolu lub tymolu z dodatkiem kilku kropli stężonego kwasu siarkowego w obecności zw. Węglowodanowych barwi się na czerwono lub czerwono-fioletowo

 

W przyrodzie – jako meteriały zapasowe budulcowe energetyczne ( celuloza, insulina skrobia cukry proste )

 

MONOSACHARYDY – cukry o cząstce nie ulegającej hydrolizie

OLIGOSACHARYDY cukry złożone z 2-10 cząsteczek cukrów prostych połączonych glikozydowo , ulegają hydrolizie na poszczególne cukry proste

POLISACHARYDY  - wielocukry złożone z licznych cząsteczek cukrów prostych

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MONOSACHARYDY  3-7 ATOMÓW WĘGLA – CUKRY PROSTE

Triozy C3

Tetrozy C4

Pentozy C5

Heksozy  C6

Heptozy C7

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE

Mniej lub bardziej słodkie

Dobrze rozpuszczalne w wodzie

Właściwości redukujące – w celu ich wykazania stosuje się odczynnik fehlinga  Zawierający sole miedzi II w roztworze zasadowym które ulegają zredukowaniu do tlenku miedzi I

Ulegają fermentacji alkoholowej : glukoza i fruktoza

 

GLUKOZA / dekstroza/ cukier gronowy

Główny produkt fotosyntezy , najbardziej rozpowszechniona substancja roślinna występująca w postaci dwucukru ( sacharoza i laktoza) , oligo i poli sacharydy ( skrobia , glikogen , celuloza) oraz licznych glikozydów. Oraz w postaci wodnej

Występuje w dwóch formach łańcuchowej i cyklicznej

OTRZYMYWANY – hydrolize skrobi ziemniaczanej

Jest ok. . 1/3 mniej słodka od sacharozy .

ZASTOSOWANIE – środek energetyczny, spożywczy , przy wysiłku fizycznym , wyczerpujaych chorobach

W infekcyjnych biegunkach

W płynach influzyjnych  do odżywiania prenatalnego lub rektalnego – doodbytniczo

 

GALAKTOZA,MANNOZA

 

FRUKTOZA /LEWULOZA/ CUKIER OWOCOWY

WYSTĘPUJE w postaci wolnej w sokach owocowych , w dwucukrze sacharozie , w glikozydach  a także w polisacharydach ( fruktantach ) szczególnie w rozpowszechnionej inulinie .

STOSOWANY w lecznictwie w intoksykacjach wątroby w dietach cukrzycowych

OTRZYMYWANY  przez hydrolizę insuliny lub sacharozy, bardziej słodki od sacharozy

 

CUKIER INWERTOWANY- glukoza i fruktoza

 

MIÓD PSZCZELI/ MEL

WYTWARZANY przez pszczoły Apis melifica z nektaru kwiatów roślin miododajnych , a także z niektórych wydzielin liści drzew iglastych

W Polsce głównie z rzepaku , koniczyny , lipy i gryki

Gatunek miodu zależy od gatunku roślin z których pochodzi .

-Dzrewa iglaste dostarczają tzw. Miodu spadziowego zbieranego z wydzielin owadów pasożytujących na liściach tych drzew owadów ( mszyc lub czerwiów ) zmieszanych z wyciekającym na skutek nakłucia owadów sokiem komórkowym.

SKŁAD –

Cukier inwertowany (70-80%) z przemian fermentacyjnych w przewodzie pokarmowym pszczół .

Ok. 13% sacharozy i 7,3% maltozy i innych węglowodanów i dekstryn , kwasy organiczne , barwniki , substancjie białkowe ,enzymy, witaminy A,B2, B6,C  substancji azotowych , wśród nich acetylocholinę oraz wodę do 20 %

ZASTOSOWANIE –

Produkt leczniczy spożywczy o dużej wartości odżywczej

W osłabieniu mięśnia sercowego , systemu nerwowego i chorób wątroby

W przeziębieniu ,kaszlu ,grypie

Właściwości antybiotyczne w leczeniu ran

MIÓD OCZYSZCZONY ( MEL DEPURATUM )

Pozbawiony domieszek , takich jak woski , subst. białkowe ,pyłki kwiatowe.

 

 

POCHODNE MONOSACHARYDÓW

 

ALKOCHOLE CUKROWE

Powstają przez redukcjie grupy aldehydowej lub ketonowej cukrów prostych

 

MANITOL

Rozpowszechniony, odpowiednik mannozy , nie wchłania się z przewodu pokarmowego

STOSOWANY środek przeczyszczający , środek dietetyczny, osmodiuretyczny lek

 

OLIGOSACHARYDY OD 2-20 cz. Cukrów prostych

-głównie złożony z heksoz

Pod wpływem hydrolizy kwaśnej rzpadajacy się na cukry proste

Na ogół maja słodki smak

 

 

DISACHARYDY

Cząsteczki złożone z 2 cząstek cukrów prostych

 

SACHAROZA/ CUKIER TRZCINOWY / BURACZANY

Połączenie glukozy i fruktozy

NAJWAŻNIEJSZE ŹRÓDŁA

SACHARUM OFICCINALUM –trzcina

BETA VULGARIS- burak cukrowy

W FARMACJI

Podstawa do sporządzania syropów

Jako corigens dla poprawy smaku leków

 

LAKTOZA

-cukier mlekowy / Sacharum lactis

- połączenie galaktozy z glukozą

Występuje w mleku wszystkich ssaków ,

Np. w mleku krowim  4.5-5%

W mleku kobiecym  ok. 7%

- istotny składnik odżywek dla niemowląt

-substancja pomocnicza w farmacji do sporządzania tabletek i rozcieńczeń substancji

 

LAKTULOZA

-połączenie galaktozy z fruktozą

- nie przyswajalny w jelitach

Wykazuje osmotyczne działanie przeczyszczające

Stosuje się go w postaci 50%syropu w przewlekłych zaparciach

 

AKARBOZA

Oligosacharyd z azotowy

Otrzymywany z hodowli niektórych szczepów Actinomycetes

-ihibitor alfa-glukozydazy zmniejsza zdolność trawienia węglowodanów

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin