7. Fosfolipidy.odt

(17 KB) Pobierz

FOSFOLIPIDY

 

Są to substancje o charakterze tłuszczów złożonych, stanowiące trójestrowe połączenia glicerolu, przy czym 2 grupy hydroksylowe są zestryfikowane kwasami tłuszczowymi, a trzecia kwasem fosforowym. Kwas fosforowy jest najczęściej związany z aminą.

Połączenia estrowe kwasu fosforowego z pierwszorzędową grupą alkoholową są określane jako związki alfa, a z drugorzędową jako związki beta.

Rozpad fosfolipidów następuje pod wpływem enzymów- fosfolipaz.

Są ważnym składnikiem błon komórkowych.

 

1.                  Lecytyny alfa lub beta

To połączenia estrowe, w skład których wchodzi cholina.

Bogatym źródłem lecytyny są żółtka jaj i niektóre nasiona, np. soi.

Dzięki zawartości fosforu mają pewne właściwości ogólnie tonizujące.

Są również stosowane w zaburzeniach metabolizmu tłuszczowego wątroby.

W TPL stosowane jako emulgatory.

 

2.                  Kefaliny alfa lub beta

Są zbudowane podobnie jak lecytyny, z tym, że zamiast choliny w skład wchodzi kolamina, czyli etanoloamina.

 

3.                  Znane są również fosfolipidy, w których zamiast amin występują inne zwązki:

                     innozytol- w nasionach zbóż, roślin strączkowych

                     aminokwasy- seryna, hydroksyprolina, treonina

Związki te są źródłem organicznych związków fosforu.

Ulegają one trudno wchłanianiu, dopiero po rozłożeniu w jelitach.

Te, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, używane są za czynnik witaminizujący (wit. E).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin