WÓDKA OGÓRKOWA MAŁOSOLNA,ORZECHÓWKA.txt

(1 KB) Pobierz



# W�DKA OG�RKOWA

         Na grz�dce, gdzie rosn� og�rki, po�o�y� butelk� lub s��j tak, �eby wewn�trz tego naczynia dalej r�s� og�rek. W tym celu zal��ek po prostu ostro�nie wsun�� do szyjki butelki lub s�oja. Kiedy og�rek wyro�nie, oderwa� go od �odygi i zala� w�dk� kupion� w sklepie. W�dka b�dzie mia�a posmak �wie�ego og�rka.
komentarz: ciekawostka, dla amator�w 

 

# W�DKA MA�OSOLNA

         Przygotowuje si� wszystko podobnie jak wy�ej, tylko og�rek zalewa si� dobrym mocnym bimbrem. W�dka ma smak og�rka ma�osolnego. 

 

# ORZECH�WKA - PIERWSZY SPOS�B

         Orzechy zerwane na prze�omie czerwca i lipca, drobno posieka� no�em wype�ni� nimi s��j w 3/4 i zala� bimbrem. Odstawi� na 6 tygodni, co jaki� czas wstrz�sn��. przecedzi�, orzechy zala� syropem z cukru odstawi� na ok.3 tygodnie. Syrop zla� i wymiesza� z bimbren wcze�niej zlanym. Rozla� do butelek. Pi� po 3 miesi�cach 

 

# ORZECH�WKA - DRUGI SPOS�B

         sk�ad: niedojrza�e orzechy w�oskie, 1/2l. mocnego bimbru, 2l. bimbru 45%, 10 dag. cukru. Orzechy zerwane na prze�omie czerwca i lipca, drobno posieka� no�em, wype�ni� nimi s��j w 3/4 i zala� mocnym bimbrem. Odstawi� na 6 tygodni (po tym czasie powinien mie� ciemnobr�zowy kolor) co jaki� czas wstrz�sn��. P�yn zla� do s�oja i odstawi� na 2 miesi�ce. Po tym czasie mieszamy wszystko: br�zowy mocny bimber, bimber 45%-wy, i syrop z cukru. Rozla� do butelek. Pi� po 4 miesi�cach 

 

# ORZECH�WKA - TRZECI SPOS�B

         Do 3/4l. mocnego bimbru wsypa� 13 zielonych pokrojonych orzech�w, 2 laski cynamonu, 1/4 ga�ki muszkato�owej, 10 ml miodu. Wystawi� na s�o�ce na 6 tygodni, co jaki� czas wstrz�sn��. przecedzi�,nalewk� zmiesza� z syropem z cukru i dodac 1/2l. bimbru 45-50%. Odstawi� na ok.3 tygodnie. Przecedzi�. Rozla� do butelek. Pi� po 3 miesi�cach pami�taj�c �e im d�u�ej stoi tym jest lepsza. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin