Sake2.txt

(0 KB) Pobierz




Drugi przepis: 
Przepis z przedwojennego podr�cznika: 

"2kg ry�u gotowa� tak d�ugo w 12l wody, a� zostanie tylko 8l p�ynu. Przecedzi� przez g�ste p��tno, lecz nie wygniata� a po ostudzeniu zada� zaczynem dro�d�y, doda� soku z o�miu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g po�ywki i 0,5g taniny." 

Istnieje te� inny, du�o prostszy spos�b na otrzymanie wina z ry�u: 
Zalej 5l wrz�cej wody 2kg ry�u, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygni�ciu umie�� uzyskan� mieszanin� w baniaku i dodaj zaczyn dro�d�y oraz po�ywk�. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po oko�o 2 tygodniach fermentacji oddziel ry� od cieczy, ry� odrzu�, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozw�l jej doko�czy� fermentacj�, uzupe�niaj�c obj�to�� cieczy do 10l. 
Zamiast kwasku mo�na doda� odpowiedni� ilo�� soku z cytryn. 
W przypadku ca�kowitego odfermentowania cukru otrzymuje si� smakowite, wytrawne wino o zawarto�ci oko�o 15% alkoholu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin