kucharz209.pdf

(3608 KB) Pobierz
94088668 UNPDF
486
-
......
1322. Postila rossy Jska.
Upiec jablek kwasnych, przefasow8Ó przez lito, bid
na pianv lopatk'l ai zbieleje i zrobi liV piana, wtencZ88
odmierzyc j}osctej piany, dodac czwart'l czesc miodu pa-
toki oczyszczonego i utartego takie do bialosci, znowu
ubijac ai zbieleje, porobic z papieru foremki dosyc glebo.
kie, albo kto wielka iloSCrobi to, wziasc forme z lelaznej
blachy owalna. taka w której placki pieka lie. aby byla
wysoka tylko, ponalewac tej massy i wstawic w lekki piec
jak na biszkopty niech upiecze sie, powyjmowM. poobie-
rac papiery albo wyrzucic z formy i ukonserwow8Ó w IU-
chem miejscu. Mozna gdy troche podeschn'l w piecu na-
lac na wierzch drug'l warstwe massy, posyp8Ó cukrem
utluczonym i znowu postawic do pieca, tak moina ukl..
dac ile lie podaba rzedów jedne Da drqia.
R,OZDZIA IX.
GALARETY I SOKI.
1323. Osmazenigalaret.
.....---
Galarety smaia. sie tak jak soki, tylko dluzej i z wiek.
1Z'liloscia cukru, przez co zastygajl} w jedna masse. Trze-
ba bardzo uwaiac, aby nie przesmazyc, przez co stajl} sie
kropkowate i rozpadaj I}w male gruzolki, gdy znów nie.
dosmazone po zastygnieciu rozplywajl} sie. Dwoma spo.
sobami mozna próbowac galarete czy usmazona. Wzia.sc
na lyzke troche galarety, a po ostudzeniu wziasc krople
jedna na lepek od szpilki, jezeli nie spadnie, to galareta
dobra. Drugi sposób pewniejszy: Wlawszy odwazony sok
w radel, umoczyc w nim paleczke drewniana i narznac
w tem miejscu dokl}d sok dochodzi. Wsypac pózniej cu-
kier tluczony lub porl}bany i smaiyc go z poczatku na
wiekszym, pózniej na wolnym ogniu, uwazajac aby sie
wysmaiyl do tej miary, ile go bylo przed wsypaniem cu.
kru. Ta próba zastosowac sif moze tylkC' do tych loków,
J
">
,
.4
94088668.002.png
-
48& -
48~
do których woda wchodzi. Na galarety czerwone bierze
lie cukru taka miare jak soku, na biale zas póltory albo
2 szklanki cukru na szklanke soku. Na kwasne galarety
moina o polowe mniej braó cukru, a przynaj mniej 2
szklanki cukru na 2 szklanki Boku; gdyz kwasy same
z siebie latwiej sie galaretuja. Póki galareta goraca na-
lewac jl} w male sloiki u góry szerszea u dolu wezsze,
zwykle do galaret uiywane. Na drugi dzien, gdy galare-
ta zupelnie stanie, powykrawac krl}zki z bibuly~. macza6
w araku, nakryc niemi sloiki i obwil}zaópapierem.
IZklanke zmieszanego plynu 2 szklanki cukru i gotowaó
,. poczatku na wiekszym, pózniej na malym ogniu, probu-
j.c, czy sie galareta nie scina.
1326. Galareta malinowa.
Swieze maliny przecisn~c przez worek, potem sok je-
Izcze raz zlac w worek i zostawic aby sciekl powoli. Na
kwarte soku wziasc póltora funta cukru, gotowac z pacz'l-
tku na naglem, potem dosmazac na wolnym ogniu, szu-
mujac ciagle. Próbowac f:posobemwyzej podanym, jeieli
galareta ma dosyc, to ponalewaó w sloiki.
1324. Galaretapoziomkowlubz truskawek.
1327. Galareta malinowainaczej.
.
Dojrzale poziomki pogniesc lyzka, ulozyc w plócien-
ny worek i podstawic pod niego fajansowe naczynie,
gdzie sok sciekac bedzie. W kilka godzin, gdy sok sie
wyklaruje zlac do radla, wziasc na kazdy funt soku pólto-
ra funta utluczonego cukru, mieszac dopóki sie cukier nie
rozpusci) wtedy wstawió na mocny ogien, przykryó po.
krywa, pilnujl}c leby ilie zagotowal, ale nie wykipial. Gdy
sie mocno zagotuje ze5tawic z ognia, pare z pod pokrywy
wypusció i wstawic napowrót na ogien. Czynnosc te po-
wtórzyc 6 razy, poczem próbowac czy galareta ma dosyc.
Mozna tez robic galarete z truskawek ?alewajac je troch.
wody, która nastepnie po zagotowaniu z niemi oedzi sie
iyropem i na galarete dosmaza.
Przebrane maliny zalac wodl}tak, aby je tylko obje-
la i gotowac, dopóki jagody nie zbielejl}. Wtedy odce-
dzic sok i smazyc z niego galarete, probujac patyczkiem,
jak sie powiedzialo we wstepie.
1328. Galareta ananasowa.
Obrane, pokrajane w drobne kawalki ananasy utrzee
mocno w donicy, potem wycisnac sok przez serwete, do-
dac dwa razy ty le cukru i smazyc pod pokryw. jak gala-
re~ poziomkowa.
.
1329. Galareta agrestowa.
1325. Galaretapoziomkowz agrestowysokiem.
Agrest zbierany w polowie czerwca oczysció z ogon-
ków i sypulek, nalac woda tyle, aby go pnykrywala, roz.
gotow ac, rozetrzee lyzka, przegotowac raz jeszcze i wylo.
tyc w worek aby sciekl sok, który sie przesmaza z po-
dwójDt ilosci, cukru. Tak urzadzona galareta b~dzi.
Wycisn,ó na surowo dojrzale poziomki, przecedzió,
zagotowaó zeby sie fusy odlaczyly. Wziasó potem na j
uklanki poziomkowego soku szklanke agrestowego, a na
\
...
94088668.003.png
~
-
l9U
4:.1l
miala kolor bia:ly,jezeli chcemy' miec rótow/l, t~eba b~
agrest dojrzalszy i cukru tyle, Ile sok zawazy.
smakiem wisniowym. Wtenczas odmierzac cukru dwa ra-
zy tyle co soku i smazyc próbujl\c drewienkiem jak ~zel
opisane. Lepsza jest jeszcze usmazona z stlr-e-wegosoku.
...
1390..~Galareta porzeczkowa.
II
"
1334. Galareta b..erberysowa.
Obrane z korzonków porzeczki oplókac, zalac w fl.-
delku zimna woda i gotowac, dopóki sie zupelnie nie roz-
gotuja, wtedy przecedzic przez worek lub geste sito. Na
I funt soku wzi/}sc2 funty cukru i gotowac, szumuj/}cdo-
póki galareta nie bedzie na lyzce osiadaó. Dalej postfpu-
je sie jak z innemi galaretami.
Smat y sie zupelnre jak poprzedzaja.ca,wyciskaj/lc lub
wygotowujac jagody, ale poniewaz soki kwasne latwiej sit
galaretuja., wjec nalezy je króciej smazyc i mniej braó cu-
kru, dosyc jest 2 szklanki cukru na 3 szklanki soku.
1335. Galareta ze sliwek.
1331. GalaretaporzeCZKowa
Inaczej.
Damasceny lub wegierki wyplókac, zlotyó do pole-
wanego garnuszka, zalaó woda.i gotowac do miekkosci,
mieszajac aby sie nie przypalily. Ugotowac, przecedzió
przez serwett' i smazyc na galarete, bior/lCna szklanke s0-
ku p6ltory uklanki mialkiego cukru.
Sok z porzeczek wycisnac na surowo i dac mu lio
ustac, aby zupelnie byl czysty, a pózniej jeszcze przece-
dzic przez flanelowy worek. Wziasc cukru dwa razy t) le
ile soku i smazyc jak wszystkie galarety. Chcac j/l mieó
kwasniejsza, to na szklanke soku dosc jest póltory lub je-
dI1l szklanke cukru.
...
1336. Galaretaz jablek biala.
1332. Galaretaz winogronlub borówek.
Wziasc jablek paplerowek obmj"o, pokrajaó w kawal.
ki, nalac woda. i gotowac, dopóki sie czwarta czesc wody
nie wygotuje, nie mieszajac wcale jablek. Po ugotowaniu
wlozyc w worek i zosta.wic niech sam so~ sciecze. Do
kwarty soku wzia.sc 3 funty cukru mialkiegoi gotowac,
czesto szumuj/lc. Gdy galareta na dogotowaniu, wcisnaó
na kazd/}kwarte soku jablkowego, sok z 1 cytr)'ny. Nie
nalezy zbyt dlugo gotowac, bo zczernieje.
Wyplókane winogrona 'przesmazyc w niepobielanem
naczyniu na bardzo "'lOlnym ogniu, potem wlozyc w wo.
rek flanelowy i niech sok zwolna scieka. Na kwarte so-
ku wzi/}sc póltora funta cukru i gotowac, szumuj/lc jak
wszystkie galarety. Zupelnie tak samo mozna smazy6
galaret~ z borówek.
't't
I l
1337. Galareta z jablek rózowa.
1333. Galareta wisniowa.
Wybrane z pestek wisnie lekko sie wodq.splókuje, po-
tem nalewaj/} sie druga i gotuje dopóki woda nie przejdzie
~
Jablka winkowate obrac ze skórki, nalac woda. i go.
toW8Ó dopóty, az jablka zmi~kn'l a woda stanie sie kwa.
~
~
94088668.004.png
-
l'
493
492
sna, wtenczas sok zcedzió i smazyc galaret~, bior'lc cukru
tyle, ile soku. Dla zapa~hu mozna galaret~ zaprawic wa-
nilia, która zawiazana w czyste plótno, rzuca sie do soku
w czasie smazenia, przyciska cz~sto lyzkIl i wyjmuje gdy
galareta ma dosyc.
1338. Galareta rózani.
plócienny worek, a gdy sok dobrze sie ustoi, smatyc jak
poprzedzajacy.
ó1
1340. Sokwisniowz pestkami.
Oczyszczone z pestek wisnie rozetrzec na masse, wlo-
zyc w worek i postawic nad garnkiem, aby sok powoli
tam sciekal. Pestki, które nadaja. zapach sokowi utluo
na miazge, nalac woda i gotowac pod przykrywa. przel
rtobra godzine, potem odcedzic przez plótno i wode tt
/mieszac z wisniowym sokiem. Na kwarte takiego soku
wziasc póltora funta cukru, smazyc zwolna, wyszumowllÓ,
a po wystudzeniu wlac w butelki. Z pozostalych w wor-
ku wisien dodawszy cukru, usmazyc powidla.
Zielony, niedojrzaly agrest zalac. wodll, ugotowa6
i wlotyó do worka zeby sok sciekl. Swieze listki z ról
niezupelnie rozwinietych ulozyc scisle w kwartowy gar-
nek, nalac wrzq.cflwodq., przykryc zeby nacia.gnela zapa,.
chem i po uplywie godziny zcedzic do czystego naczy~ia.
Na szklanke tej wody wziq.sc3 szklanki soku agrestowego,
zagotowac mocno, odszumowac i potem smazy~ biorllo na
.zklank~ plynu 2 szklanki mialkiego cukru.
~
1341. Sokwisniowsurowy.
Obrane z pestek wisnie utrzec w donicy na mas8e,
potem zlozyc do sloja, a gdy po paru dniach sfermentujIl,
odcedzic sok przez flanelowy worek nic nie scisnac i ponale-
wac w butelki. Surowe soki uzywaja sie do zaprawy lodów.
s O K I.
1342. Sokmalinowyparyzkimsposobem.
1339. Sok wisniowy.
Swieze maliny zgniesc lyzkI}na pólmisku, potem zl..
do grubego worka i zwiazac mocno nad samemi owooami.
Worek zawiesic nad fajansowem naczyniem, gdzie lOk b,.
d~e splywal. Zwiaz~nie worka coraz nitej posuwaó,
w miare tego, jak sok z niego ubywac bedzie, gdy wszy-
stek splynie, zostawic sok w cieple na 24 godzin i gdy si~
r,klaruje, zlac z wierzchu do pobielanego radelka, nie zaj-
lIlujac go wi~cej jak polow~ i dodac na kazdy funt soku
póltora funta. cukru utluczonego, wymieszac . lokiem, r.-
delek przykryc i postawic na dobrym ogniu. Jak &il za-
Garniec wisni wydrazyc z pestek, wrzucic do !"ldta,
latac kwarta. wrzacej wody i gotowac. Gdy sok dobrze
si~ wygotuje przecedzic przez worek i zostawic go tak, ze-
by mety ustaly. Na kwarte soku wziq.sc póltora funta
cukru, za{l;otowackilka razy. wyszumowac dobrze, po wy-
studzeniu pozlewac w butelki, na wierzch wlac troche
araku i zakorkowac. Innym sposobem mozna robic sok,
przeciskajllc naprzód oczyszczone z pestek wisnie przes
94088668.005.png
I
-
4~4
l'
49tl
cznie gotowac, wtenczas zdjac z ognia, odstawic na bok,
pokrywe odkryc, obetrzec ja. z wilgoci, a gdy para wyj-
dzie z syropu wyszumowac go, przykryc znów, daó sie raz
zagotowac i odstawic. Gdy sie to zagotowanie raz trzeci
powtórzy syrop bedzie mial dosyc, a usmazony tym spo.
sobem bez wody zachowa caly swój aromat i kolor tel
bedzie mial piekny czerwony a nie zóltawy, co sie spoty-
ka w sokach gotowanych z wodl. Tym samym sposobem
gotuje sie sok poziomkowy.
-ll
~ociolek i po ostygnieciu zlae 80k przez plócienny worek.
)Ja kwarte soku wziasc póltora funta cukru i gdy cukier
, lie rozpusci w soku wstawic na ogien i gotowac dopóki
lie szumowiny pokazywac beda. Potem zdjac z ognia,
przelac w waze, a po ostudzeniu ponalewac w butelki.
1346. Soksurowypoziomkowy
lubmalinowI.
Poziomki i maliny stawiaja sie w slojach majl}Cych
szpunt u dolu do pieca, po wyjeciu z niego chleba, sloje
te powinny byc papierem obwiazane. Gdy jagody wzbi-
j, sie w góre a sok na dno opadnie, zcedzic go przez
8zpunt i ochlodzony zlewac do butelek, zajmujac je tylko
po 8zyjki. Najlepszy do zapraw lodów. Mozna robic
takze sok z truskawek zalewajac je woc4 i zagotowany po
przecedzeniu syropujac i dosmazajac.
1843. SokmalinowIinaczej.
Dwa garnce malin wsypac w slój szklanny i przes.y-
pac je cukrem mialkim, biorac na kwaterke malin pól
kwarty cukru i postawic ze slojem na oknie na 24 godzin.
Jak maliny puszcza z siebie sok, przecedzic je przez rzad-
kie plótno, zlac sok w suche butelki, wstawic w kociolek
z woda, oblozyc sianem i zagotowac kilka razy, zdejmujac
z butelek szumowiny. Po wystudzeniu wody wyjmowac
butelki, zakorkowac i wstawic do piwnicy. Mozna robic
ten sok bez gotowania, jesli maliny sa. zupelnie swieze.
!ym samym sposobem mozna robic sek poziomkowy.
J
1347. SokporzeczkowI.
Porzeczki obraó z gala.zek, wrzucic na gotujac, si,
wode, której powinna byc kwarta na garniec porzeczek,
przykryc i postawic na 12 godzin w cieplem miejscu. Na-
stepnie sok zlaó przez sito nie wyciskaja.c go wcale. Na
kwarte soku wziasc póltora funta cukru w kawalkach,
rozpuscic, zagotowac z 80kiem kilka razy. na mocnym
'ogniu i bardzo predko, bo ten Boknajlatwiej zgalarecieje,
1344. Sokpoziomkowy.
Przebrane poziomki zalac zimna woda. i postawic
w piwnicy na 24 godzin. Na drugi dzien rekami przece-
dzic przez serwete a wycisniety sok zagotowac, odszumo-
wac i przecedzic przez serwete, nastepnie przesmazyc, bio-
rtc funt cukru llB kwarte soku.
po ostudzeniu ponalewac w butelki.
1348. SokporzeczkowysurowJ.
1345. Sokpoziomkowinaczej.
Ulozycpoziomkiw kamiennygarnek, wstawic" t.
ciolekz goraca wodai gdy sie woda zagotuje, zestaWIlII
Obrane z galazek porzeczki utrzec w donicy, 8 potem
zlolyc do sloja, w którym niech stoja pare dni, potem
przepuscic przez flanelowy worek nie cisnlló nic i zlewu
94088668.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin