SZYNKA PO FLORENCKU
2 kg szynki wieprzowej
5 ząbków czosnku
1 i 1/2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
4 gałązki rozmarynu
po 1 łyżce suszonej szałwi i rozmarynu
3 łyżki oleju
1 l bulionu
4 cebule
Czosnek posiekać, wymieszać z łyżką oleju, solą, pieprzem, Suszonym rozmarynem i szałwią. Mięso naciąć wzdłuż od dołu. Na powstałym płacie rozsmarować pastę ziołową, docisnąć go dobrze do całego kawałka. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso obwiązać nicią. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. W brytfannie rozgrzać pozostały olej, włożyć mięso, lekko zrumienić. Podlać bulionem, dodać cebulę. Piec 50 minut w temp. 200°C. Pieczeń pokroić na plastry i podawać z zieloną sałatą.
bassma