Warzywa , ziemniaki.doc

(28 KB) Pobierz
Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

 

Składniki:
1 cukinia, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 ogórek, 1 pomidor, 6-8 ziemniaków, w zależności od wielkości, 1-2 marchewki, przyprawy - sól, wegeta, przyprawa do grilla, 50 g margaryny, 1 opakowanie folii aluminiowej.


Cukinię umyć i pokroić w plastry ok. 2-3 cm. Każdy plaster przekroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, ogórek obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plastry. Pomidor obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Całość wymieszać. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę (tak, jak do zupy) i położyć osobno na talerzu. Oderwać 40-50 cm folii, stroną świecącą na zewnątrz położyć na stole, matową stronę folii posmarować margaryną. Położyć wymieszane warzywa, na wierzch ziemniaki, posolić oraz posypać wegetą i przyprawą do grilla. Oderwać drugi kawałek folii i przykryć przygotowane wcześniej na folii warzywa - matową stroną do środka. Należy szczelnie zawinąć brzegi obydwu folii razem kilkakrotnie. Tak przyrządzoną porcję należy położyć na dobrze rozgrzanym grillu, nisko nad węglami. Gdy folia napuchnie, piec około 15-20 minut.

/ można  wzbogacić  pieczarkami albo  boczkiem/

Potrawę podawać prosto z grilla na gorąco. Można jeść z folii.

 

Zwrócić szczególną uwagę na szczelność folii, gdyż warzywa pieką się w sosie własnym i przerwanie folii lub nieszczelność spowoduje spalenie warzyw

 

Zieminaki na grilla

 

Składniki:
Ziemniaki, masło, czosnek, nać pietruszki.


Ziemniaki podgotować na pół twardo w skórkach, odstawiać do wystygnięcia, w tym czasie wcisnąć cztery ząbki czosnku do masła oraz posiekać i dodać natkę, wszystko dobrze wymieszać. Ziemniaki przekroić na pół i łyżeczką na miąższ nałożyć masło, zawinąć w folie i na grilla. Posolić i smacznego.

 

Ziemniaczki na grillu inaczej

 

Składniki:
- ziemniaki (wiadomo teraz najlepiej młode),
- przyprawy wedle uznania,
- cebulka i kiełbaska krojona w drobniutką kostkę lub inne mięsko),
- odrobina oleju (tłuszczu).

Przygotować ziemniaki - pokroić je w plasterki. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi zalecanymi składnikami i olejem. Nakładać "płaskie" porcje w folię aluminiową, układać na ruszcie, piec aż będą mięciutkie i pyszniutkie!!! smacznego!!!

 

Ziemniaki z boczkiem

Składniki:
Ziemniaki, boczek, cebula, pieprz, sól, natka pietruszki.

Obrane ziemniaki przekroić na pół, boczek pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w plasterki. Na jedną połówkę ziemniaka położyć plasterek boczku, na niego plasterek cebuli, posolić i popieprzyć, położyć parę listków natki pietruszki. Przykryć to wszystko drugą połową ziemniaka i owinąć w folię aluminiową. Piec na grillu.

 

Ziemniaki z serkiem topionym

 

Składniki:
Ziemniaki, serki topione w wybranych smakach.

Ziemniaki podgotować w mundurkach (tak by troszkę zmiękły, ale by się nie jeszcze nie rozpadały). Ponacinać je nożem (im większy ziemniak, tym więcej równoległych nacięć) i umieścić w nich wąskie paski serka topionego (polecam ziołowy, cebulowo-szczypiorkowy). Zawinąć w folię aluminiową i położyć na grillu. Ziemniaki muszą zmięknąć, a serek się rozpłynąć. Pycha!

 

Marchewka z grilla

Składniki:
- marchewki w ilości dowolnej (zależy jak towarzystwo lubi warzywa), najlepiej małe (chude); jeśli są duże i grube - należy marchewkę przekroić na 4 słupki,
- marynata choćby po karkówce.

Marchewek nie skrobiemy!!! jedynie porządnie szorujemy. Drobnymi wąsikami /korzonkami nie przejmujemy się - opali je ogień. Tak przygotowane marchewki przed położeniem na grilla zanurzamy w marynacie - choćby od karkówki a najlepsze w marynacie z miodu i musztardy lub w sosie b'rbq  I na grilla.
 

Uwagi:
Jeśli akurat nie mamy żadnej marynaty pod ręka - wystarczy odrobina oleju wymieszana z solą i pieprzem.


Im chudsza marchewka, tym krócej ja grilujemy. Naprawdę dobrze smakuje mocno spieczona i lekko potem osolona.

 

Pikantne krążki ananasa

Składniki:
1 puszka ananasa albo świeży owoc ananasa, pół szklanki oleju, pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne (lub mała posiekana czerwona papryczka chili), 2 łyżeczki cukru lub miodu, ew. szczypta kardamonu

W miseczce wymieszać olej z cukrem i chili. Zanurzyć w tak przygotowanej zalewie krążki ananasa. Ananasa grillować krótko bezpośrednio na średnio rozgrzanym ruszcie, smarując podczas pieczenia słodką zalewą. Te pikantne krążki ananasa bardzo dobrze smakują same lub jako dodatek do grillowanych piersi z kurczaka.

 

Pomidory z grilla

 

Składniki:
5 średnich pomidorów, 5 ząbków czosnku, pół pęczka natki pietruszki, sól, oliwa z oliwek

Pomidory kroimy na pół lub na trzy części, jeśli są większe, w taki sposób, aby uzyskać jak największą powierzchnię. Natkę pietruszki i czosnek siekamy, mieszamy razem i solimy. Pomidorki skraplamy kilkoma kroplami oliwy, nakładamy mieszankę czosnku i natki i już gotowe na grilla!!! Opiekamy na aluminiowych tackach około 15-20 minut, do momentu aż czosnek zmięknie. Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin