WYKŁAD 5ŻYWIENIE I ROZRÓD
Zasady żywienia jagniąt
Zapotrzebowanie jagniąt na składniki pokarmowe zależy od:
- wieku
- masy ciała jaką mają osiągnąć jako dorosłe zwierzęta
Zasady:
- za podstawę przyjmuje się średnią masę ciała matek przed stanówką i zwiększa o ok. 5kg
- istotne jest, czy jagnięta korzystają z mleka matek do 100 dnia czy są wcześniej odsadzane
- w normach podaje się zapotrzebowanie na składniki pokarmowe poza mlekiem matki
- jagnięta żywi się grupowo
- w grupie różnica między najmłodszymi i najstarszymi jagniętami nie powinna przekraczać 2 tygodni, a w ostateczności 3 tygodni
- dla każdej grupy ustala się średnią datę urodzenia oraz wiek i na tej podstawie ustala się poziom żywienia
- poziom żywienia zmienia się co 10 dni
- ze słabo rozwijających się jagniąt należy stworzyć osobną grupę i żywić je do woli
- po osiągnięciu średniego wieku 120 dni – grupy wiekowo-żywieniowe łączy się i różnicuje żywienie w zależności od płci, wg norm dla młodzieży
Przyzwyczajanie jagniąt do pobierania paszy
- od 2 tygodnia życia
- do woli bardzo dobre siano oraz pasze treściwe – owies
- żywienie normowane po 30 dniu życia
Żywienie jagniąt opiera się na:
- dawkach o wysokiej koncentracji składników pokarmowych
- paszach o wysokiej jakości
W lecie i w ziemie:
- dobre siano (0,1 – 0,6kg)
- treściwe – do 0,5kg (ziarno owsa, jęczmienia, pszenicy, otręby pszenne, poekstrakcyjna śruta sojowa)
Latem:
- bardzo dobre zielonki
W ziemie:
- kiszonki lub buraki półcukrowe albo marchew w ilości zależnej od wieku 0,5 – 2kg
- okopowe można zastąpić suchymi wysłodkami buraczanymi (0,1 – 0,4kg)
Od 3 miesiąca
- poekstrakcyjna śruta rzepaku i związki szotowe niebiałkowe - mocznik, amoniakowane wysłodki buraczane
Jagnięta wcześniej odsadzone od matek (5 – 6tyg.):
- pasze mlekozastępsze, np. mleko w proszku
Pojenie owiec
Około połowę ciężaru dorosłej owcy stanowi woda, a u młodych jagniąt może ona stanowić nawet do 70%.
Zwierze znacznie dłużej przetrzyma brak paszy niż wody.
Źródłem wody dla zwierzęcia jest:
- woda pitna
- woda wegetatywna (zawarta w paszy)
- woda metaboliczna (z rozkładu – syntezy związków chemicznych)
Zapotrzebowanie na wodę określa się:
- w stosunku do suchej masy spożytej paszy
- niewystarczające pojenie obniża spożycie paszy nawet do 20 – 30%
Orientacyjnie, na jednostkę wagową spożytej paszy objętościowej suchej owca potrzebuje 3 – 4-krotnie więcej wody.
Ilość pobranej wody zależy od:
- stanu fizjologicznego
- produkcji mleka
- wysiłku fizycznego
- rasy
- warunków środowiskowych (temperatura, wilgotność, ciśnienie)
Zapotrzebowanie na wodę pitną zależy od:
- ww. czynników
- bezpośrednio od zawartości wody w dawce pokarmowej
Orientacyjnie – owca dorosła wypija około 3 – 4l wody, a jagnię – 1 – 3l.
Woda do pojenia powinna być zdrowa i czysta.
Rozród u owiec
Cykl rujowy
- cykl rujowy trwa 16 – 21 dni
- ruja trwa 24 – 36 godzin
- owulacja po 24 – 27 godzinach
- zdolność komórki jajowej do zapłodnienia 1 – 25 godzin
- przeżywalność plemników 16 – 24 godziny
- krycie po 6 – 12 godzinach od pierwszych objawów rui
- drugie krycie po 16 – 24 godzinach
W calu zwiększenia ilości komórek jajowych stosowana jest superowulacja i stymulacja rui.
Systemy stanowienia
Krycie dzikie – tryki przez cały rok przebywają w stadzie razem z maciorkami starszymi i młodszymi
- brak kontroli
- nieznane pochodzenie jagniąt
- wykoty przez cały rok
- na początki sezonu walki tryków o prymat, pod koniec sezonu tryki osłabione
- duży procent maciorek jałowych
Krycie wolne – tryki wpuszczane są do stada w określonym terminie i na określony czas
- nadmierna eksploatacja tryków
- tryki kryją kilkakrotnie te same maciorki często nie dopuszczając do krycia innych
Krycie grupowe – w dużych stadach towarowych
- stado dzieli się na grupy (150 sztuk) i na noc wpuszcza się 5 – 6 tryków, w dzień tryki są odłączane i intensywnie żywione
Przygotowanie pomieszczeń do stanówki
- krycie z ręki
- zagroda dla tryka o powierzchni 2x3,5m2 i wysokości 1,5m
- zagroda dla maciorek grzejących się (6 – 8% wielkości stada)
- krycie haremowe
- kojce na 25 szt.
- inseminacja – pomieszczenie do oceny i konserwacji nasienia
Praktyczna organizacja stanówki
- 7:00 – 8:00 – wyszukiwanie maciorek grzejących się, krycie po 4 godzinach
- 15:00 – 16:00 – wyszukiwanie maciorek grzejących się, krycie następnego dnia rano
Drugie krycie po 8 godzinach od pierwszego.
Ocena kondycji maciorek i tryków stadnych
Optymalna kondycja w różnych cyklach produkcyjnych
Cykl produkcyjny
Optymalna kondycja
Stanówka
3 – 4
Do połowy ciąży
min. 3
Ostatni trymestr ciąży do początku laktacji
4
Maciorka w okresie odsadzenia jagniąt
2 lub więcej
Przygotowanie tryka do stanówki
- przygotowanie rozpoczynamy 1,5 miesiąca wcześniej
- zwiększamy ilość paszy treściwej
- zmniejszamy ilość pasz objętościowych
- strzyża
- korekcja racic
- kontrola narządów płciowych
Stały dostęp do wybiegów – zapewnienie ruchu. Dwa tygodnie przed stanówką tryki powinny być umieszczone w zagrodach w owczarni gdzie przebywają maciorki.
Przygotowanie maciorek do stanówki
- 2 – 3 tygodni przed stanówką stosujemy obfitsze żywienie (tzw. podpędzanie maciorek, flushing)
- zapewnienie ruchu
Ilość maciorek do krycia dla 1 tryka w sezonie rozrodczym
- młody tryk (3 skoki/dzień) – 20 – 30 maciorek
- starszy tryk (4 – 6 skoków/dzień) – 40 – 45 maciorek
Ciąża
- 4 dni od zapłodnienia zarodek w formie blastocysty dociera do macicy
- wzmożone wydzielanie progesteronu
- 12 – 13 dzień – przemieszczenie zarodków do rogów macicy
- 14 – 18 dzień do zapłodnienia – następuje zagnieżdżenie w błonie śluzowej macicy
- w okresie od zapłodnienia do implantacji zamieralność zarodków wynosi 20 – 30%
- zamieralność zarodków zależy od rasy, liczby owulacji, wieku maciorki i czynników środowiska wewnętrznego i zewnętrznego
Przygotowanie do wykotów
- zagrody dla maciorki z jagnięciem (10% stanu matek)
- odkazić owczarnię mlekiem wapiennym lub kreoliną
- przygotować jodynę, dziegieć, spirytus denaturowy, gumową gruszkę, nożyczki, nici jedwabne, wiadra do wody, podgrzewacz do mleka, butelki i smoczki
Poród
- poród trwa od 3 do 10 godzin
- łożysko zostaje wydalone 1 – 3 godziny po porodzie
Pomoc przy porodzie i postępowanie z jagnięciem w okresie poporodowym
- pomoc jest potrzebna przy nieprawidłowym ułożeniu płodu (zawinięta nóżka lub główka)
Po porodzie
- usuwamy śluz z nozdrzy
- odcinamy pępowinę (2 – 3cm od brzucha) i dezynfekujemy jodyną, a następnie smarujemy dziegciem
- jagnię podsuwa się matce do wylizania
- podsadzić jagnię do wymienia aby pobrało siarę
- łożysko należy wynieść z owczarni
- matkę z jagnięciem przeprowadzamy do kojca (na 3 – 4 dni)
- następnego dnia ważymy jagnię i nadajemy na wełnie numer wykotu matce i jagnięciu (ten sam)
- obcinanie ogonków między 3 a 4 kręgiem ogonowym (w 14 dniu)
- zakładanie kolczyków (w wieku 4 – 6 tygodni)
Wyniki użytkowości rozpłodowej maciorek używanych do rozrodu w wieku 6 – 10 miesięcy
Genotyp
Płodność (%)
Plenność (%)
Odchów (%)
MP
74,3
114,5
87,5
MP x owca fryzyjska
82,5
139,3
91,7
MP x owca olkuska
93,3
114,3
95,0
MP x owca fińska
90,9
171,8
86,2
Płodność maciorek w zależności od miejsca deponowania nasienia przechowywanego w ciekłym azocie
Metoda unasieniania
Objętość dawki (ml)
Liczba maciorek
% kotnych
Doszyjkowo
0,1
0,6
48
45
19
42
Dopochwowo
47
46
17
Domacicznie
kasiabogucka123