Rozliczanie kosztów pobytu gości w zakładzie hotelarskim.pdf

(1221 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04]_Z2.06_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Cezary Tarczyński
Rozliczanie kosztów pobytu gości w zakładzie hotelarskim
341[04].Z2.06
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
93938672.001.png 93938672.002.png 93938672.003.png
Recenzenci:
mgr Grażyna Brocka
mgr inż. Alicja Drażba
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Cezary Tarczyński
Konsultacja:
mgr inż. Piotr Ziembicki
Korekta:
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 341[04].Z2.06 Rozliczanie
kosztów pobytu gościa w zakładzie hotelarskim w modułowym programie nauczania dla zawodu
technik hotelarstwa.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Gotówkowe i bezgotówkowe formy płatności za usługi
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
14
4.1.3. Ćwiczenia
15
4.1.4. Sprawdzian postępów
16
4.2. Zasady płatności kartami płatniczymi
17
4.2.1. Materiał nauczania
17
4.2.2. Pytania sprawdzające
23
4.2.3. Ćwiczenia
23
4.2.4. Sprawdzian postępów
25
4.3. Dokumentacja rozliczania gości w zakładzie hotelarskim
26
4.3.1. Materiał nauczania
26
4.3.2. Pytania sprawdzające
33
4.3.4. Sprawdzian postępów
33
4.4. Procedury wymeldowania gości indywidualnych i grup gości
36
4.4.1. Materiał nauczania
36
4.4.2. Pytania sprawdzające
37
4.4.3. Ćwiczenia
37
4.4.4. Sprawdzian postępów
39
5. Sprawdzian osiągnięć
40
6. Literatura
44
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
4.3.3. Ćwiczenia
35
1. WPROWADZENIE
Poradnik ten będzie Ci pomocny w przyswajaniu i ukształtowaniu umiejętności rozliczania
kosztów pobytu gości w zakładzie hotelarskim oraz stosowania procedur wymeldowania gości
indywidualnych i grup gości.
Poradnik ten zawiera:
1. Wykaz literatury, z jakiej możesz korzystać podczas nauki.
2. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności, które powinieneś mieć
opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej.
3. Cele kształcenia jednostki modułowej.
4. Materiał nauczania (rozdział 4) umożliwia samodzielne przygotowanie się do wykonywania
ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów.
5. Zestawy pytań, które pomogą sprawdzić Ci, czy opanowałeś podane treści nauczania.
6. Ćwiczenia umożliwiające nabycie umiejętności praktycznych, które zawierają:
- wykaz materiałów, narzędzi i sprzętu potrzebnego do realizacji ćwiczenia,
- sposób wykonania ćwiczenia,
- wskazówki dotyczące sposobu oceniania Twojej pracy przez nauczyciela.
7. Sprawdzian postępów – pozwoli Ci sprawdzić stan swojej wiedzy i zakres umiejętności.
Jeżeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela lub
instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną czynność.
8. Sprawdzian osiągnięć – w rozdziale 5 tego poradnika zamieszczony został przykładowy
sprawdzian osiągnięć, który zawiera:
- instrukcję, w której omówiono tok postępowania podczas przeprowadzania sprawdzianu,
- zestaw zadań testowych zawierający różnego rodzaju zadania,
- przykładową kartę odpowiedzi, w której w przeznaczonych miejscach wpisz odpowiedzi
na pytania; będzie to stanowić dla Ciebie trening przed sprawdzianem zaplanowanym
przez nauczyciela.
Szczególną uwagę zwróć na opanowanie umiejętności: rozliczania kosztów pobytu gościa
hotelowego z wykorzystaniem dostępnych programów komputerowych , korzystania z innych
urządzeń przy rozliczaniu gościa hotelowego (czytnik kart, kasa fiskalna itp.).
Jeżeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela lub
instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną czynność. Po
przerobieniu materiału spróbuj zaliczyć sprawdzian z zakresu jednostki modułowej.
Jednostka modułowa: Rozliczanie kosztów pobytu gości w zakładzie hotelarskim, której treści
teraz poznasz jest jednym z modułów koniecznych do zapoznania się z procesem działalności
recepcji w zakładzie hotelarskim.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni musisz przestrzegać regulaminów, przepisów bhp i higieny
pracy oraz instrukcji przeciwpożarowych, wynikających z rodzaju wykonywanych prac. Przepisy te
poznasz podczas trwania nauki.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
Moduł 341[04].Z2
Działalność recepcji zakładu
hotelarskiego
341 [04].Z2.02
Organizacja
recepcji zakładu
hotelarskiego
341 [04]Z2.01
Organizacja pracy w części
parterowej zakładu
hotelarskiego
341 [04].Z2.03
Rezerwacja usług w
zakładzie hotelarskim
341 [04].Z2.04
Przyjmowanie gości do
zakładu hotelarskiego
341 [04].Z2.05
Obsługa gości w zakładzie
hotelarskim
341 [04].Z2.06
Rozliczanie kosztów pobytu
gości w zakładzie
hotelarskim
341 [04].Z2.07
Komunikowanie się w języku
obcym z gośćmi z recepcji w
części parterowej zakładu
hotelarskiego
Schemat jednostek modułowych.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93938672.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin