Gofry III.doc

(25 KB) Pobierz
Gofry III

Gofry III

 

Gofry III - składniki

1/2 kg mąki

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1/3 kostki masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 szklanki wody

cukier waniliowy

 

 

Gofry III - sposób przygotowania

Masło (wersja dla alergików - margaryna) topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Jajka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, stopione masło i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny. Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące. Jeśli chcemy podawać gofry z cukrem pudrem, to najlepiej jest je posypać jeszcze wtedy, gdy są gorące - cukier lepiej się trzyma. Zamiast cukru waniliowego można użyć aromatu w płynie, startej skórki cytrynowej, siekanych orzechów, cynamonu lub kakao (nie za dużo, bo ciasto wyjdzie za ciężkie).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin