Jagodzianki
jagodzianki - składniki
Ciasto: 5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
4
5 szklanki mąki
3 jajka (lub tylko 3 żółtka
wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
1/2 kostki masła
szczypta soli. Nadzienie: 1-2 szklanki jagód
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
olej do posmarowania blachy
Jagodzianki - sposób przygotowania
Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły ?pracować?. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut.
czarnulka_61