Umiejętności i wiadmości niezbędne w zawodzie.pdf
(
80 KB
)
Pobierz
94105400 UNPDF
UMIEJĘTNOŚCI I WIADOMOŚCI
NIEZBĘDNE W ZAWODZIE
Wymogi formalne stawiane kandydatom do pracy w hotelu na określonych
stanowiskach są z reguły podawane w dokumentach zwanych
taryfikatorem
kwalifikacyjnym
. Dokumenty takie na ogół określają wymogi minimalne
w zakresie:
•
wykształcenia ogólnego i zawodowego
•
stażu pracy
•
wymaganej praktyki
•
znajomości języków obcych
ponadto określają stawki płac i innych należności przysługujących pracownikowi.
Szczególne predyspozycje określa się podczas rozmowy kwalifikacyjnej.
Wyszczególnienie niezbędnych w zawodzie wiadomości i umiejętności zajęło
by bardzo dużo czasu, dlatego podczas tych zajęć skupimy się wybiórczo na
najistotniejszych.
Pracownikowi hotelu potrzebna jest wiedza oraz umiejętności w zakresie:
•
ekonomiki i organizacji przedsiębiorstwa hotelarskiego
•
ogólne wiadomości z życia gospodarczego i kulturalnego kraju
•
organizacji turystyki i hotelarstwa w Polsce
•
orientacji w problematyce prawnej, rozliczeń, obiegu dokumentacji finansowej
•
kategoryzacji obiektów hotelarskich, cen i jakości usług
•
organizacji i techniki pracy, organizacji gastronomii i obsługi klienta
•
informacji turystycznej w tym umiejętność posługiwania się przewodnikami
oraz informatorami
•
maszynopisanie, korespondencja, obsługa komputerów, technika pracy
biurowej
•
posługiwanie się sprzętem BHP, PPOŻ, obsługi systemów alarmowych i
łącznościowych, zasad i funkcjonowania instalacji technicznych
•
ochrony obiektu i gości
•
bezpośredniej obsługi gościa (meldowanie, przydzielanie pokoi, realizacja
zamówień usług dodatkowych)
•
postępowanie z depozytami, rzeczami znalezionymi
•
postępowanie w przypadkach nadzwyczajnych (pożar, kradzież, nieszczęśliwy
wypadek)
•
posługiwanie się przydzielanym sprzętem i wyposażeniem
•
techniki sprzątania i estetyki
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja; Poznań 2009 r.
Niektóre wymagania formułowane dla poszczególnych stanowisk w hotelu:
Dyrektor:
•
powinien go cechować przyjemny wygląd i wytworny ubiór
•
umiejętność natychmiastowego przystosowania się do każdej sytuacji czy
konieczności
•
autorytet i opanowanie
•
umiejętność rozwiązywania nagłych problemów
•
komunikatywność, wszechstronna kultura ogólna
•
doskonała znajomość artykułów i materiałów zastosowanych w hotelu
•
biegła znajomość przynajmniej trzech języków obcych
•
dokładna znajomość zagadnień administracyjno – technicznych hotelu
•
umiejętność właściwego oceniania pracy wykonywanej przez każdego
pracownika
Kierownik recepcji:
•
wytworność postawy i sposobu bycia
•
takt i przenikliwość psychologiczna
•
nienaganne wychowanie
•
precyzyjność i elegancja w sposobie wyrażania myśli
•
wszechstronna kultura ogólna
•
dobra znajomość zwyczajów i obyczajów
•
znajomość przepisów wynikających z wymiany walut
•
znakomita pamięć
•
znajomość co najmniej trzech najbardziej potrzebnych języków obcych
•
dobra znajomość funkcjonowania wszystkich działów hotelu
Kierownik obsługi pięter:
•
najlepiej kobieta (wiek średni)
•
aktywna, energiczna i poważna
•
musi umieć się porozumieć z gośćmi
•
dobra znajomość zwyczajów i obyczajów oraz nawyków klientów z rożnych
krajów
•
od niej zależy czystość i porządek w całym obiekcie a w szczególności w
pokojach gości
•
zajmuje się nie tylko czystością ale też umeblowaniem, firanami, dywanami,
instalacjami, kwiatami, oświetleniem...
Telefonistka:
•
spokój i cierpliwość oraz dobra dykcja
•
poważna, szybka, idealnie dyskretna
•
wysoka kultura osobista
•
znajomość języków obcych
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja; Poznań 2009 r.
Pokojowa:
•
zdrowa, cierpliwa, szybka, porządna i rozsądna
•
miły wygląd
•
ruchliwa i sympatyczna
•
absolutnie dyskretna
•
uczciwa i moralna
•
powinna mieć pojęcie o podstawowych językach obcych
W hotelarstwie występuje dużo różnych specjalności i stanowisk. Można je
ogólnie podzielić na trzy grupy:
I: pracownicy mający bezpośredni kontakt z gośćmi:
•
dyrekcja hotelu
•
służba parkingowa
•
służba parterowa (portier, bagażowy, goniec)
•
pracownicy recepcji (recepcjoniści, kasjerzy, telefonistki)
•
rezerwacje usług dodatkowych
•
pracownicy służby pieter
•
kelnerzy, barmani, kierownicy sal
•
pracownicy punktów usługowych i handlowych
•
pracownicy punktów rekreacyjnych
II: pracownicy mający tylko sporadyczny kontakt z klientem:
•
pracownicy kuchni, cukierni itp.
•
konserwatorzy
•
ochrona obiektu
•
kontrola wewnętrzna
III: pracownicy nie mający kontaktu z klientem – gościem:
•
administracja
•
ekonomiści
•
księgowość
•
służba pracownicza
•
planowanie
•
zaopatrzenie
•
organizacja
•
pracownicy zaplecza jednostek pomocniczych
W małych obiektach hotelarskich następuje łączenie funkcji.
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja; Poznań 2009 r.
Plik z chomika:
ulia.meow
Inne pliki z tego folderu:
Przykłady wybranych fragmentów prac egzaminacyjnych z komentarzami - technik hotelarstwa.pdf
(3467 KB)
Rodzaje obiektow hotelarskich.pdf
(46 KB)
Obs_kons_28_marca.pdf
(308 KB)
RAPORT_RH_2007.pdf
(4522 KB)
RAPORT_RH_2008.pdf
(5762 KB)
Inne foldery tego chomika:
100 ksiązek które trzeba przeczytać
100 najpiękniejszych miejsc na świecie
100 porad
500 prac-pedagogika, filozofia, socjologia,psychologia
angielski dla dzieci
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin