Umiejętności i wiadmości niezbędne w zawodzie.pdf

(80 KB) Pobierz
94105400 UNPDF
UMIEJĘTNOŚCI I WIADOMOŚCI
NIEZBĘDNE W ZAWODZIE
Wymogi formalne stawiane kandydatom do pracy w hotelu na określonych
stanowiskach są z reguły podawane w dokumentach zwanych taryfikatorem
kwalifikacyjnym . Dokumenty takie na ogół określają wymogi minimalne
w zakresie:
wykształcenia ogólnego i zawodowego
stażu pracy
wymaganej praktyki
znajomości języków obcych
ponadto określają stawki płac i innych należności przysługujących pracownikowi.
Szczególne predyspozycje określa się podczas rozmowy kwalifikacyjnej.
Wyszczególnienie niezbędnych w zawodzie wiadomości i umiejętności zajęło
by bardzo dużo czasu, dlatego podczas tych zajęć skupimy się wybiórczo na
najistotniejszych.
Pracownikowi hotelu potrzebna jest wiedza oraz umiejętności w zakresie:
ekonomiki i organizacji przedsiębiorstwa hotelarskiego
ogólne wiadomości z życia gospodarczego i kulturalnego kraju
organizacji turystyki i hotelarstwa w Polsce
orientacji w problematyce prawnej, rozliczeń, obiegu dokumentacji finansowej
kategoryzacji obiektów hotelarskich, cen i jakości usług
organizacji i techniki pracy, organizacji gastronomii i obsługi klienta
informacji turystycznej w tym umiejętność posługiwania się przewodnikami
oraz informatorami
maszynopisanie, korespondencja, obsługa komputerów, technika pracy
biurowej
posługiwanie się sprzętem BHP, PPOŻ, obsługi systemów alarmowych i
łącznościowych, zasad i funkcjonowania instalacji technicznych
ochrony obiektu i gości
bezpośredniej obsługi gościa (meldowanie, przydzielanie pokoi, realizacja
zamówień usług dodatkowych)
postępowanie z depozytami, rzeczami znalezionymi
postępowanie w przypadkach nadzwyczajnych (pożar, kradzież, nieszczęśliwy
wypadek)
posługiwanie się przydzielanym sprzętem i wyposażeniem
techniki sprzątania i estetyki
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja; Poznań 2009 r.
Niektóre wymagania formułowane dla poszczególnych stanowisk w hotelu:
Dyrektor:
powinien go cechować przyjemny wygląd i wytworny ubiór
umiejętność natychmiastowego przystosowania się do każdej sytuacji czy
konieczności
autorytet i opanowanie
umiejętność rozwiązywania nagłych problemów
komunikatywność, wszechstronna kultura ogólna
doskonała znajomość artykułów i materiałów zastosowanych w hotelu
biegła znajomość przynajmniej trzech języków obcych
dokładna znajomość zagadnień administracyjno – technicznych hotelu
umiejętność właściwego oceniania pracy wykonywanej przez każdego
pracownika
Kierownik recepcji:
wytworność postawy i sposobu bycia
takt i przenikliwość psychologiczna
nienaganne wychowanie
precyzyjność i elegancja w sposobie wyrażania myśli
wszechstronna kultura ogólna
dobra znajomość zwyczajów i obyczajów
znajomość przepisów wynikających z wymiany walut
znakomita pamięć
znajomość co najmniej trzech najbardziej potrzebnych języków obcych
dobra znajomość funkcjonowania wszystkich działów hotelu
Kierownik obsługi pięter:
najlepiej kobieta (wiek średni)
aktywna, energiczna i poważna
musi umieć się porozumieć z gośćmi
dobra znajomość zwyczajów i obyczajów oraz nawyków klientów z rożnych
krajów
od niej zależy czystość i porządek w całym obiekcie a w szczególności w
pokojach gości
zajmuje się nie tylko czystością ale też umeblowaniem, firanami, dywanami,
instalacjami, kwiatami, oświetleniem...
Telefonistka:
spokój i cierpliwość oraz dobra dykcja
poważna, szybka, idealnie dyskretna
wysoka kultura osobista
znajomość języków obcych
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja; Poznań 2009 r.
Pokojowa:
zdrowa, cierpliwa, szybka, porządna i rozsądna
miły wygląd
ruchliwa i sympatyczna
absolutnie dyskretna
uczciwa i moralna
powinna mieć pojęcie o podstawowych językach obcych
W hotelarstwie występuje dużo różnych specjalności i stanowisk. Można je
ogólnie podzielić na trzy grupy:
I: pracownicy mający bezpośredni kontakt z gośćmi:
dyrekcja hotelu
służba parkingowa
służba parterowa (portier, bagażowy, goniec)
pracownicy recepcji (recepcjoniści, kasjerzy, telefonistki)
rezerwacje usług dodatkowych
pracownicy służby pieter
kelnerzy, barmani, kierownicy sal
pracownicy punktów usługowych i handlowych
pracownicy punktów rekreacyjnych
II: pracownicy mający tylko sporadyczny kontakt z klientem:
pracownicy kuchni, cukierni itp.
konserwatorzy
ochrona obiektu
kontrola wewnętrzna
III: pracownicy nie mający kontaktu z klientem – gościem:
administracja
ekonomiści
księgowość
służba pracownicza
planowanie
zaopatrzenie
organizacja
pracownicy zaplecza jednostek pomocniczych
W małych obiektach hotelarskich następuje łączenie funkcji.
Marzena Wojciechowska dla AP Edukacja; Poznań 2009 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin