Rumuńskie knedle
Składniki na 5 porcji:
8-10 ugotowanych ziemniaków
około 20 dag różnych żółtych serów: bryndzy lub innych startych i wymieszanych z surowym żółtkiem
2 szklanki mąki
jajo
Ziarenka Smaku WINIARY lub sól
pieprz
śmietana
masło lub stopiona słonina do polania
Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Następnie wbij jajo, dodaj Ziarenka Smaku lub sól, szczyptę pieprzu i przesianą mąkę. Starannie zagnieć ciasto i uformuj wałek, który musisz pokroić na plastry. Każdy z nich rozgnieć na dłoni, nadziej łyżeczką startych serów lub bryndzy, po czym zlep brzegi.
Knedle wkładaj partiami do osolonego wrzątku, a potem osącz na sicie i układaj na mocno rozgrzanym półmisku. Podawaj polane śmietaną, stopionym masłem lub - jeśli wolisz - słoniną.
lucyna1909