Jabłka w cieście.pdf

(45 KB) Pobierz
17223860 UNPDF
Jabłka w cieście
Składniki
4 duże, kwaskowe jabłka, 5 jajek, 40 dag mąki, pół litra mleka,
szczypta soli, cynamon, drobny cukier, olej do smażenia
Sposób przyrządzania
Oddzielić białka od żółtek. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać
żółtka, sól i wymieszać. Powoli wlewać mleko i mieszać, aż
powstanie gładka, półpłynna masa.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry centymetrowej
grubości. Białka ubić i dodać do ciasta. Plastry jabłka zanurzać w cieście i smażyć na
oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i obtoczyć w cukrze zmieszanym z cynamonem.
Podawać gorące.
 
17223860.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin