5_kwasy_organiczne_fenolokwasy.pdf

(100 KB) Pobierz
65466494 UNPDF
KWASY ORGANICZNE
Najważniejsi przedstawiciele kwasów organicznych:
Kwasy organiczne – związki posiadające jedną lub więcej grup karboksylowych (-COOH).
Najważniejsze kwasy organiczne to:
O
O
O
C
H
H
C
H
C
H 2 C
OH
O
CH
OH
CH
OH
O
HC
OH
H
H
CH 2
H
CH
C
C
OH
H
CH 2
C
O
H
OH
O
O
kwas jabłkowy
kwas winowy
kwas cytrynowy
kwas askorbinowy
Charakterystyka kwasów organicznych:
§ kwasy organiczne dość rozpowszechnione są w stanie wolnym, najczęściej jednak występują jako sole kw.
organicznych, w połączeniach estrowych i połączeniach glikozydowych
§ często występujące kwasy organiczne to :
ü mrówkowy
ü octowy
ü izowalerianowy
ü masłowy
ü bursztynowy
§ kwasy organiczne wchodzą bardzo często w skład olejków eterycznych
§ mogą również występować w postaci soli z alkoholami, a także tworzyć sole z alkaloidami
§ hydroksykwasy (kwasy organiczne zawierające dodatkowo grupę hydroksylową przy atomie węgle) obecne są
w sokach owocowych (często wykorzystywane są w preparatach farmaceutycznych)
Występowanie kwasów organicznych:
§ kwas jabłkowy występuje w:
ü wiśniach, jabłkach, gruszach, malinach
ü jarząbie pospolitym ( Sorbi fructus - owoc jarzębu, Sorbus aucuparia -jarząb pospolity,
Rosaceae - różowate)
§ kwas winowy występuje w:
ü winogronach
ü daktylach ( Tamarindi fructus - owoc tamaryndowca/daktyle, Tamanindus indicaat
Tamaryndowiec indyjski, Caesalpinaceae - brezylkowate )
§ kwas cytrynowy występuje w:
ü owocach cytrusowych (8-10%) – ( Citri fructus – owoce cytryny, Citrus limon - cytryna zwyczajna,
Rutaceae - rutowate)
ü owocach maliny właściwej ( Rubi idaei fructus, Rubus idaeus - malina właściwa, Rosaceae
różowate)
ü owocach berberysu
ü owocach porzeczki czarnej
ü owocach dzikiej róży
! Surowiec: Rubi idaei fructus (owoc maliny)
gat. Rubus idaeus – malina właściwa
rodzina: Rosaceae – różowate
§ surowiec pozyskiwany jest z gatunków dziko rosnących w stanie wolnym lub z hodowlanych
§ Skład chemiczny:
ü do 2% kw. organicznych (kw. cytrynowego i kw. jabłkowego)
ü bogaty w połączenia flawonoidowe (kwercertyna)
ü garbniki (zwłaszcza hydrolizujące)
ü połączenia antocyjanowe
65466494.009.png 65466494.010.png 65466494.011.png 65466494.012.png
§ Zastosowanie surowca:
ü stosowany do otrzymywania płynnych postaci leków w syropach używanych przy
przeziębieniach
ü dodawany jest również do syropów jako składnik poprawiający smak i zapach leku
! Surowiec: Cerasi fructus (owoc wiśni)
Gat. Cerasus vulgaris var. austera – wiśnia czarna
Rodzina: Rosaceae – różowate
§ surowiec farmaceutyczny zawiera do 2,5% kw. Organicznych - głównie kwas askorbinowy, czyli witamina
C
§ syrop wiśniowy stosowany jest jako corrigens smakowy i zapachowy
Związek: Witamina C (kw. askorbinowy):
§ jest to substancja krystaliczna
§ bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie
§ może tworzyć 4 izomery w postaciach: γ-keton lub 2-keto-β-glukuronian
§ kwas askorbinowy ulega utlenieniu do dehydroaskorbowego, a w organizmie ludzkim utleniany jest do
kw. szczawiowego
§ niedobór witaminy. C (hipowitaminoza) powoduje m.in. szkorbut oraz krwawienie z dziąseł
§ nadmiar witaminy. C (hiperwitaminoza) powoduje kumulację kw. szczawiowego w kanalikach
nerkowych co powoduje krwiomocz
§ najlepiej przyswajalna witamina C znajduje się w produktach naturalnych, natomiast syntetyczna
witamina C wchłaniana jest w zaledwie 30%
§ witaminę C można otrzymać syntetycznie z sorbitolu (alkohol cukrowy) na skalę przemysłową przez
mikrobiologiczną transformację
§ dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi 100mg
Naturalne źródła kwasu askorbinowego:
! Surowiec: Rosae fructus (owoc róży)
Gat. Rosa canina- róża dzika
Rodz. Rosacae – różowate
§ dzika róża jest ciernistym krzewem powszechnym w Polsce
§ surowcem farmaceutycznym, wykorzystywanym w przemyśle są owocostany dzikiej róży
§ dzika róża posiada owoc rzekomy, szupinkowy - orzeszki znajdujące się wewnątrz są owocami
właściwymi
§ Skład chemiczny
ü 0,3-3% kwasu askorbinowego (maksymalna zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży sięga
10%)
ü kompleks witaminowy: witamina B, witamina A, witamina E, witamina K
ü garbniki
ü flawonoidy
ü karotenoidy
ü antocyjany
ü inne kw.organiczne (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy)
§ Wykorzystanie surowca:
ü stosowany jako corrigens smakowy
ü surowiec witaminowy, rewitalizujący
ü wchodzi w skład wzmacniających mieszanek ziołowych
! Inne surowce: Ribis nigra fructus (owoc czarnej porzeczki)
Gat. Ribes nigrum - porzeczka czarna
Rodz. Saxifragaceae- skalnicowate
§ do 0,2% wit C
! Inne surowce: Cerasi fructus (owoc wiśni)
Gat. Ceratus vulgaris - wiśnia czarna
Rodz. Rosaceae- różowate
Inne surowce farmaceutyczne zawierające kwas askorbinowy:
· owoc truskawki
· owoc jabłoni
· owoc pomarańczy
· pimidory
· ziemniaki
FENOLOKWASY
Najważniejsze kwasy fenolowe
Fenolokwasy są to związki, w których grupa karboksylowa (-COOH) znajduje się w pobliżu pierścienia
aromatycznego. Są to pochodne:
§ kwasu benzoesowego: kwas salicylowy, kwas wanilinowy, kwas galusowy
§ kwasu cynamonowego: kwas p-kumarowy, kwas kawowy, kwas ferulowy
Pochodne kwasu benzoesowego:
O
OH
O
OH
C
C
OH
kwas benzoesowy R=R 1 =R 2 =R 3 =H kwas salicylowy R=-OH R 1 =R 2 =R 3 =H
O
OH
O OH
C
C
OCH 3
H
OH
OH
OH
kwas wanilinowy R=R=H R 1 OCH 3 R 2 OH kwas galusowy R=H R=R=R 3 =OH
Pochodne kwasu cynamonowego:
O
O
CHC
CHC
CH
OH
H
CH
OH
kwas cynamonowy R=R 1 =Hkwas p-kumarowy R=H R 1 =-OH
O
O
CHC
CHC
H
CH
OH
H
CH
OH
H
H 3
kwas kawowy R=R 1 =-OH kwas ferulowy R=-OCH 3 , R 1 =-OH
O
65466494.001.png 65466494.002.png 65466494.003.png
 
Charakterystyka fenolokwasów:
§ fenolokwasy często występują w formie:
ü wolnej
ü dimerycznej (np. kurkumina)
ü depsydy (połączenie estrowe 2 lub więcej fenolokwasów)
ü połączeń glikozydowych
§ fenolokwasy wzmagają aktywności innych ciał czynnych
§ czasami współdziałają z innymi surowcami w roślinach, wpływa to na ich działanie biologiczne
§ kwasy fenolowe często odgrywają rolę związków czynnych, a ze względu na ich duże ilości trzeba brać je pod
uwagę
! Związek: Najważniejsze pochodne kwasu benzoesowego – charakterystyka:
1. Kwas salicylowy (kwas o-hydroksybenzoesowy)
§ kwas salicylowy najczęściej występuje w formie estru metylowego
§ jest to związek charakterystyczny dla niektórych olejków eterycznych
§ bardzo często występuje również w formie glikozydowej
§ jest to związek występujący w:
ü kwiatach wiązówki
ü korzeniu krzyżownicy
ü zielu fiołka trójbarwnego (Violae tricoloris herba)
§ działanie:
ü antyseptyczne, odkażające
ü zewnętrznie keratolitycznie tzn. złuszczająco nanaskórek
ü w połączeniach estrowych w maściach, kremach na kontuzje i stłuczenia
ü p/bólowe
ü łagodnie napotne
2. Kwas galusowy (kwas 3,4,5-trihydroksybenzoesowy)
§ działanie:
ü ściągające
ü p/bakteryjne
ü p/wirusowe
ü p/zapalne
3. Kwas elagowy
§ działanie p/nowotworowe i immunostymulujące
4. Kwas wanilinowy
§ działanie p/bakteryjne
! Związek: Najważniejsze pochodne kwasu cynamonowego:
1. Kwas p-kumarowy (kwas p-hydroksycynamonowy)
§ kwas p-kumarowy wchodzi w skład żywicy alony (pozyskiwanej z różnych gatunków aloesu)
§ jest to częsty składnik połączeń o charakterze flawonoidowym
§ działanie:
ü p/bakteryjne
ü antyseptyczne
2. Kwas kawowy (kwas 3,4-dihydroksycynamonowy)
§ jest to związek bardzo rozpowszechniony w świecie roślin, zwłaszcza w wielu gatunkach roślin
kwiatowych
§ występuje w postaci depsydów z kwasem chinowym (kwas chloro genowy - depsyd kw. kawowego i
kw. chinowego)
§ kwas kawowy rzadko występuje w formie wolnej, częściej w związanej
§ wykazuje działanie:
ü p/bakteryjne
ü immunotropowe
3. Kwas ferulowy
§ powstaje w organizmie w skutek utlenienia kw. kawowego)
§ wykazuje działanie żółciopędne
ü działanie żółciopędne wykazuje szczególnie kurkumina, czyli amid kwasu ferulowego, obecny w:
Curcume rhizoma - kłącze kurkumy, gat. Curcuma longa - ostryż barwieńska, rodz. Zingiberaceae
– imbirowate
§ dodatkowo wykazuje działanie p/bakteryjne i p/grzybicze, a także ochronne na hepatocyty
! Związek: Depsydy
§ depsydy stanowią połączenia estrowe dwóch lub więcej fenolokwasów
§ najważniejszym przedstawicielem tej grupy chemicznej jest kwas chlorogenowy , czyli kwas 5-
kawoilochinowy (połączenie estrowe kwasu kawowego z chinowym)
§ kwas chlorogenowy wykazuje działanie żółciopędne i immunostymulujące
O
O
OH
OH
OH
OH
O
H
O
OH
kwas chlorogenowy
! Związek: Depsydony
§ depsydony stanowią połączenia eterowe dwóch lub więcej fenolokwasów
§ najważniejsi przedstawiciele tej grupy to: cynaryna, kwas cykoriowy oraz kwas rozmarynowy
§ cynaryna , czyli kwas 1,5-dikawoilochinowy wykazuje działanie żółciopędne, dodatkowo obniża poziom
cholesterolu
H
H
CH CH COO
COOH
OH
H 3
C
OCO
CH CH
OH
H 3
C
cynaryna
( Cynarae radix - korzeń karczocha, Cynara scolymus –karczoch zwyczajny, rodz. Asteraceae – astrowate)
§ kwas cykoriowy, czyli kwas 2,3-dikawoilowinowy wykazuje działanie immunostymulujące
§ kwas cykoriowy występuje w surowcu farmaceutycznym Cichoriae radix - korzeń cykorii, z gatunku
Cichoria intybus - Cykoria podróżnik, rodz. Asteraceae – astrowate
§ występuje również w Lactica sativa - liściach sałaty
§ kwas rozmarynowy stanowi depsyd kwasu kawowego i α-hydroksydihydrokawowego
§ występuje zarówno w formie cis i trans z przewagą trans
§ jest on charakterystyczny dla rodzin Lamiaceae i Boraginaceae
§ wykazuje działanie:
ü immunostymulujące
ü p/bakteryjne
ü p/zapalne
ü p/grzybicze
H
OH
H
COO
OH
kwas rozmarynowy
HOOC
65466494.004.png 65466494.005.png 65466494.006.png 65466494.007.png 65466494.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin