CIASTO Z MORELAMI
Składniki:duża puszka moreliPosypka:2 łyżeczki płatków migdałowych; cukier puder.Ciasto: 3 jajka½ kostki margaryny125 g cukru100 g mąki tortowejkilka kropli olejku cytrynowego50 g mielonych migdałów1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Dwa rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę. Miękką Kasię utrzeć z cukrem, olejkiem cytrynowym, jednym jajkiem i dwoma żółtkami na pienistą masę. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać do niej migdały i po trochu dodawać do masy. Na końcu delikatnie połączyć masę z pianą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, powciskać w nie odsączone połówki moreli. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudem i płatkami migdałowymi.
anabel157