Fałszywa oliwa Fałszywa oliwa.pdf

(253 KB) Pobierz
34_35_oliva
OLIWA Z OLIWEK
Fa∏szywa
Zdrowa – bo dzi´ki nienasyconym
kwasom t∏uszczowym obni˝a poziom
cholesterolu i chroni nas przed ró˝ny-
mi chorobami; aromatyczna – bo
wyprodukowana w odpowiedni
sposób z oliwek zbieranych r´cznie
w odpowiednim czasie. Tego oczeku-
jemy od oliwy z oliwek o pi´knej
z∏otej barwie. A ju˝ na pewno od
oliwy z gatunku tych najlepszych
– z oliwek z pierwszego t∏oczenia.
Tymczasem okazuje si´, ˝e nie wszy-
stko z∏oto, co si´ Êwieci... Zarówno
z kontroli oliwy z oliwek znajdujàcej
si´ w polskich sklepach przeprowa-
dzonej przez Inspekcj´ Handlowà,
jak i z testu oliwy wykonanego przez
niemieckà Fundacj´ Warentest
wniosek dla konsumenta p∏ynie
jeden: nie ufajmy napisom
na etykietach.
34
ÂWIAT KONSUMENTA m a j 2 0 0 6
o l i w a
425281638.001.png
OLIWA Z OLIWEK
66% ryzyka
Z kontroli inspektorów z poczàtku zesz∏ego roku wynika, ˝e
wi´kszoÊç, bo a˝ 66%, oliwy z oliwek dost´pnej na polskim
rynku by∏a êle oznakowana. A sprawdzono niema∏o, bo
633 partie oliwy z oliwek sprzedawanej w ca∏ej Polsce. Kon-
sument nie wie wi´c, co tak naprawd´ kupuje, bo na oliwie
cz´sto umieszczana jest niew∏aÊciwa nazwa jej kategorii albo
opis kategorii jest ca∏kowicie pomijany przez producentów.
A to informacja bardzo istotna, poniewa˝ tylko oliwa z naj-
wy˝szej kategorii, nazwana „ekstra oliwà z oliwek pierwszego
t∏oczenia” ma nieskazitelny smak i najwy˝szà jakoÊç. A przy-
najmniej powinna mieç. Niestety cz´sto w butelce z tym
napisem znajdziemy produkt znacznie odbiegajàcy od
wymogów stawianych oliwie „ekstra” (spotykanej te˝ pod
takimi nazwami jak „extra virgin” czy „extra vergine”).
W niemieckim teÊcie a˝ dziewi´ç z 26 przebadanych marek
oliwy z oliwek otrzyma∏o najni˝szà, niedostatecznà ocen´.
Dlaczego? W∏aÊnie dlatego, ˝e ich producenci wlewali do
butelek z napisem „ekstra” coÊ, co ani w smaku, ani w za-
pachu nie mia∏o wiele wspólnego z prawdziwà oliwà ekstra
z pierwszego t∏oczenia.
zawartoÊç witamin A, D, E i K oraz nienasyconych kwasów
t∏uszczowych”. Traktujmy wi´c tego typu informacje z ety-
kiet z dystansem i pami´tajmy, ˝e to rodzaj reklamy.
Generalnie oliwa z oliwek jest zdrowa, ale pod warunkiem
˝e nie zawiera szkodliwych substancji. A takie w∏aÊnie
naukowcy wykryli w jednym z badanych produktów w teÊ-
cie Fundacji Warentest. Chodzi o groêny zwiàzek z rodziny
ftalanów, o nazwie dietyloheksyftalan (w skócie DEHP),
który jest podejrzewany o wywo∏ywanie raka, ale przede
wszystkim uszkadza system rozrodczy. W greckiej oliwie
marki Gut & Gerne z niemieckiego rynku toksycznego
DEHP by∏o tak du˝o, ˝e szkodliwe mog∏o byç jedzenie ju˝
dwóch ∏y˝ek tej oliwy dziennie przez osob´ wa˝àcà 60 kg.
Có˝ wi´c pozostaje
konsumentowi, który
stoi w sklepie przed
rega∏em pe∏nym prze-
ró˝nych oliw z oliwek,
skoro nie zawsze mo˝e
ufaç informacjom po-
dawanym przez pro-
ducentów na etykie-
tach? Sugerowaç si´
cenà? Niekoniecznie,
bo dro˝sza wcale nie
musi znaczyç lepsza
– tak wynika z niemieckiego testu, w którym nawet oliwa za
równowartoÊç 160 z∏ za litr dosta∏a najni˝szà ocen´. Rada
jest jedna. Otó˝ najlepszà oliw´ kupimy tam, skàd ona
pochodzi – w Grecji, w po∏udniowych W∏oszech czy
w Hiszpanii. OczywiÊcie nie namawiamy nikogo na
udawanie si´ w tak dalekà podró˝ tylko po to, aby
zrobiç zakupy. Ale jeÊli w wakacje zw´druje-
my do któregoÊ z tych krajów, warto
zamiast niepotrzebnych pamià-
tek przywieêç ze sobà pra-
wdziwà oliw´ z oli-
wek.
Joanna Wosiƒska
...z 20 kg oliwek mo˝na
wytworzyç 4 l oliwy
Druga kategoria oliwy nosi nazw´ „oliwy z oliwek pier-
wszego t∏oczenia” i jest nieco gorszej jakoÊci od oliwy
„ekstra”. Trzecia kategoria to oliwa z oliwek z∏o˝ona z rafi-
nowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek pierwszego t∏oczenia.
I w koƒcu czwarta – to oliwa z wyt∏oczyn z oliwek. Nie∏atwo
si´ w tym nazewnictwie po∏apaç. A jeszcze bardziej utrud-
niajà to producenci, którzy – jak wykry∏a Inspekcja Hand-
lowa – u˝ywajà cz´sto jednoczeÊnie wyrazów polskich i obco-
j´zycznych, na przyk∏ad: „aceite de oliwa virgen extra oliwa
z oliwek”, „oliwa extra virgin”, „oliwa z oliwek pomace” czy
„oliwa sansa”. Nieprawid∏owe nazwy utrudniajà, a cz´sto
wr´cz nie pozwalajà na zidentyfikowanie rodzaju oliwy, która
làduje w naszym koszyku. O ile wyra˝enie „extra virgin”
mo˝e byç przez polskiego konsumenta prawid∏owo skoja-
rzone z produktem o najwy˝szej jakoÊci, to ju˝ w przypadku
okreÊleƒ „sansa” czy „pomace” ∏atwo jest o wprowadzenie
w b∏àd. Sà to bowiem odpowiedniki s∏owa „wyt∏oki”
w innych j´zykach. Produkt opisany w taki sposób to po
prostu oliwa z wyt∏oczyn z oliwek, postrzegany przez
ekspertów jako gorsza kategoria.
...najlepsza oliwa powstaje
z oliwek zbieranych r´cznie
Z∏ote zdrowie?
Na niektórych butelkach ujrzymy informacj´ sugerujàcà, i˝
dana oliwa wyró˝nia si´ specjalnymi w∏aÊciwoÊciami spoÊród
innych oliw. Inspektorzy uznali, ˝e równie˝ to mo˝e nas
wprowadzaç w b∏àd i podali przyk∏ady takich opisów:
„oliwa wysoce zwitaminizowana i korzyst-
nie wp∏ywa na zdrowie”, „produkt nisko-
kaloryczny”, „nie zawiera cholesterolu”
czy „zalecana przez dietetyków i leka-
rzy ze wzgl´du na
wysokà
ÂWIAT KONSUMENTA m a j 2 0 0 6
35
Czy wiesz, ˝e...
...jedno drzewko oliwne rodzi
oko∏o 20 kg oliwek
425281638.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin