Migdał Migdał.pdf

(117 KB) Pobierz
47_owoc.qxd
m ig d a
Migda∏ to owoc migda∏owca
(Prunus amygdalus),
drzewa osiàgajàcego nawet 30 m wysokoÊci, które pochodzi
z Azji, a dziÊ uprawiane jest g∏ównie w basenie Morza
Âródziemnego. Migda∏y to pod∏u˝ne, szpiczaste na koƒcu
orzechy, otoczone bràzowà ∏uskà.
Migda∏y dodaje si´ do ciast i innych
deserów. Wytwarza si´ z nich te˝
olejek migda∏owy wykorzystywany
w kosmetykach, a tak˝e do...
smarowania maszyn.
Migda∏y w 40-60% sk∏adajà si´
z t∏uszczu, w 20% z bia∏ka
i w 16% z cukrów. Zawierajà
ponadto potas, wapƒ, ˝elazo,
magnez, fosfor i witaminy E, PP
oraz z grupy B. 110 g migda∏ów
bez skórki zawiera 640 kcal.
Kuleczki migda∏owe
z cynamonem
Sk∏adniki: 250 g obranych migda∏ów, 250 g
cukru, 1 ∏y˝ka cynamonu, 2 bia∏ka jaja, odrobi-
na proszku do pieczenia, cukier puder i cynamon
do dekoracji
Sposób przyrzàdzania: Piekarnik rozgrzaç do 170 o C. Blach´
posmarowaç t∏uszczem. Migda∏y zemleç i po∏àczyç z po∏owà
cukru oraz cynamonem i odstawiç na bok. W osobnym
naczyniu ubiç bia∏ka na pian´. Dodawaç proszek do pieczenia,
nadal ubijajàc. Stopniowo dodawaç pozosta∏y cukier, ca∏y
czas ubijajàc, a˝ piana b´dzie sztywna. Nast´pnie ostro˝nie
dodaç jà do migda∏ów. Mokrymi d∏oƒmi lepiç ma∏e kuleczki,
które nast´pnie nale˝y u∏o˝yç na blasze w odleg∏oÊciach oko∏o
2,5 cm. Piec 25-30 minut a˝ si´ przyrumienià. Po wyj´ciu
z piekarnika i odczekaniu chwili ka˝dà kuleczk´ obtaczaç
w cukrze pudrze i cynamonie. Zostawiç do wystygni´cia
i podawaç.
ÂWIAT KONSUMENTA m a j
2 0 0 6
47
MA¸O ZNANY OWOC
425277952.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin