Kumkwat Kumkwat.pdf

(73 KB) Pobierz
425202587 UNPDF
Mało znany owoc
K U M K W A T
Kumkwat ( Fortunella ) to mały owoc, przypomi-
nający miniaturową pomarańczę. Jest owalny lub
kulisty, ma gładką i cienką skórkę, a jego miąższ
składa się – podobnie jak w pomarańczy – z kilku
cząstek. W każdej cząstce znajdują się pestki.
Kumkwaty są aromatyczne, mają słodką skórkę
i soczysty, lekko gorzkawy miąższ. Jada się je na
surowo ze skórką albo gotuje w całości lub po-
dzielone na połówki czy ćwiartki. Można z nich
robić kompoty, konitury lub zalewać alkoholem.
W krajach Wschodu rośliny te stawia się często
na stole podczas przyjęcia, aby goście mogli się
częstować owocami prosto z krzaka. Kiedy kupu-
jemy kumkwaty, wybierajmy owoce nie poobijane
i nie uszkodzone, o jednolicie pomarańczowym
kolorze. Kumkwaty sprzedawane są w syropie,
konserwowane albo świeże.
Kumkawat jest wiecznie zielonym krzewem albo
drzewkiem (do 3 m wysokości), zaliczanym do roślin cytrusowych. Pochodzi z Chin. Ponadto Kumkwaty upra-
wia się w Wietnamie, Japonii, Brazylii i Afryce. W Europie rosną w krajach śródziemnomorskich i nad Morzem
Czarnym. Kumkwat to jeden z najatrakcyjniejszych cytrusów i nadaje się również do uprawy domowej jako
roślina ozdobna.
Konitura z pomarańczy i kumkwatów
Składniki : 60 dag pomarańczy, 60 dag kumkwatów, 50 dag cukru żelującego
Sposób przyrządzania : Pomarańcze i kumkwaty umyć. Pomarańcze obrać, a z kumkwatów tylko odciąć czubki.
Pokroić owoce w cienkie plasterki i wyjąć pestki. Plasterki pomarańczy grubo posiekać, połączyć
z plasterkami kumkwatów, wymieszać z żelującym cukrem. Pozostawić na noc, następnie gotować zgodnie
z przepisem na opakowaniu cukru. Koniturą napełnić słoiki i zakręcić pokrywki.
Owoce w rumie
Składniki : 2 owoce mango, 2 twarde kiwi, 5 owoców liczi, 6 kumkwatów, 2 szklanki białego rumu, 50 dag cukru pudru
Sposób przyrządzania : Obrać mango i kiwi. Pokroić w kawałki i gwiazdki. Obrać liczi, umyć kumkwaty i nakłuć
dookoła igłą. Owoce ułożyć warstwami w szklanym naczyniu z pokrywką. W dwóch szklankach białego rumu
rozpuścić cukier puder i tym syropem zalać owoce. Dobrze schłodzić.
www.swiatkonsumenta.pl
świat konsumenta | czerwiec 2008 47
425202587.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin