Bigos z piekarnika.pdf

(33 KB) Pobierz
39755560 UNPDF
Bigos z piekarnika
Składniki Przepis
mała kilogramowa kapustka
ok 70 dag kiszonej kapustki
garść suszonych grzybków
2 nie za duże dobre kiełbaski
kilka plastrów boczku
podwędzana wędlina albo
resztka jakiegoś mięska z
pieczenia
szklanka wody
2 łychy przecieru pomidorowego
listek laurowy
sól, pieprz
Ten przepis z gara też wyjdzie, ale jest zupełnie inny
z metalowego kociołka, takiej sporej brytfanny z
przykrywką, którą wstawia się do piekarnika.
Świeżą kapustę kroimy w paski, mieszamy z kiszoną
(nie powinna być zbyt kwaśna) i wkładamy do
brytfanki. Kroimy kiełbasę w półplasterki, a mięso i
boczek jak sobie chcemy. Łamiemy suszone grzyby
na nieduże kawałki i wszystko razem mieszamy w
brytfance. Zalewamy wodą, przykrywamy i
wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika (jakieś
150 stopni) na dwie godzinki. Czasem zaglądamy,
mieszamy, troche solimy, pieprzymy i wkładamy
listek laurowy. Potem wyciągamy, zostawiamy w
spokoju do następnego dnia.
Bigos pieczemy 3-4 dni, drugiego albo trzeciego dnia
mieszamy z przecierem pomidorowym. Jeśli robimy
bigos zimą, to dobrze jest go trochę popiec, a potem
zostawić na noc na balkonie. I tak w kółko: podgrzać,
oziębić, znowu podgrzać. Trzeciego albo czwartego
dnia będzie gotowy i pachnący.
Smacznego!
39755560.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin