Omlet:
2 jajka½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażeniaDodatki do wyboruDodatki:Do omletu serowego:¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)Do omletu chili:1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek¼ łyżeczki mielonego imbiru¼ łyżeczki mielonej kolendryDo „zielonego” omletu:½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane1 posiekana cebula dymkaDo omletu z szynką:½ szklanki posikanej szynkiUbij jajka z wybranymi dodatkami.
Rozgrzej patelnie z masłem i olejem. Wlej miksturę i okrężnymi ruchami rozprowadź ją na patelni. Smaż omleta na średnim ogniu przez kilka minut.
Podnieś omlet i sprawdź czy pod spodem jest złoty, góra powinna być „prawie” gotowa, lekko ciągnąca.
Zrzuć omlet na talerz i złóż go na pół.
mgm16