Wykład 11
Dyspergowanie w cieczy
Emulsje
Emulsje – dyspersja cieczy w cieczy
Emulsiones – emulsje – układ dyspersyjny w którego skład wchodzą co najmniej 2 ciecze nie rozpuszczające się (nie mieszające się ze sobą)
Cząstki fazy rozproszonej mają kształt kulisty, wielkość cząstek wynosi 0,1 – 100 µm
Do stosowania zewnętrznego, wewnętrznego, pozajelitowego
Otrzymanie stałego układu emulsyjnego wymaga dodania emulgatora oraz rozkładu energii.
Emulsje sporządza się w celu
Ø przedłużenia działania leku (szybkość dyfuzji substancji leczniczych, zamkniętych w fazie wewnętrznej zależy od współczynnika podziału o/w)
Ø odżywania pozajelitowego
Ø uzyskania jednorodnego preparatu ze składników nie mieszających się ze sobą
Ø uzyskanie maści łatwo zmywalnych wodą
Ø poprawy smaku
Typy emulsji:w recepturze wykonuje się najgęściej emulsje wodno-olejowe
1) emulsje typu olej w wodzie (o/w) – faza olejowa (wewnętrzna) jest rozproszona w fazie wodnej (zewnętrznej)
2) emulsje typu woda w oleju (w/o)
3) emulsje wielokrotne o/w/o lub w/o/w
Najstabilniejsze emulsje uzyskuje się gdy zawartość fazy rozproszonej (wewnętrznej) nie przekracza 40-60% masy leku
Charakter substancji rozproszonej (hydrofilowy czy liofilowy) decyduje o doborze fazy zewnętrznej
Emulsje submikronowe – cząstki mniejsze niż 1 µm, mogą być podawane dożylnie
Mikroemulsje – zawiera cząstki o śr. do 100 µm, są one przezroczyste; uzyskanie wymaga użycia dużych stężeń emulgatorów (mieszaniny hydrofilów i lipofilów); wykazują dużą toksyczność
Dodatek emulgatorów
Ø stabilizuje emulsje – zapobiega rozdziałowi faz
Ø zmniejsza ilość substancji medycznej, jaką należy dostarczyć do układu podczas tworzenia emulsji
Trzy grupy emulgatorów
Ø tenzydy
Ø koloidy
Ø pyły nierozpuszczalnych ciał stałych
A. ZWIĄZKI POWIERZCHNIOWO CZYNNE
1) największe znaczenie w technologii emulsji
2) amfifilowy charakter cząstek pozwala na umiejscowienie się granicy faz
3) obniżają napięcie powierzchniowe
4) nie dopuszczają do rozdziałów emulsji
5) tenzydy z ładunkiem – powstanie ładunku elektrostatycznego
Typ emulsji zależy od rodzaju emulgatora z czym wiąże się reguła Bancrofta:
Fazą zewnętrzną emulsji jest faza, w której lepiej się rozpuszcza emulgator.
Emulgatory rozpuszczalne w wodzie np. mydło sodowe, potasowe, Tween (polisorbat) o wyższej liczbie HLB (8-18) pozwalają na uzyskanie emulsji o/w, a nierozpuszczalne, o niższej liczbie HLB (4-6) to jest Span, mydło wapniowe umożliwiają uzyskanie emulsji w/o)
Specjalny rodzaj emulgatorów – kompleksowe
Składają się z 2 emulgatorów (o/w i pomocniczy w/o) o ściśle określonym stosunku jednego do drugiego, aby nie doszło do złamania emulsji
- laurylosiarczan sodu i alkohol cetostearynowy
- Span i monogliceryd
- polisorbat i monogliceryd
Użycie tenzydów
Mechaniczne działanie tenzydów obejmuje
Ø obniżenie napięcia powierzchniowego, zmniejszenie energii wewnętrznej układu co powoduje mniejszą tendencję do łączenia się kropli emulsji (rośnie jej trwałość termodynamiczna)
Ø adsorpcja tenzydów na granicy, co przyczynia się do powstania otoczki ograniczającej kontakt kropli fazy wewnętrznej między sobą
Ø tenzydy jonowe posiadają zdolność wytworzenia ładunku elektrostatycznego
Emulgatory powierzchniowo czynne
A. Tenzydy jonowe (dysocjujące)
1) Anionowo czynne
a) Mydła – sole metali jednowartościowych i wyższych kwasów tłuszczowych;mydła sodowe, potasowe, amonowe – rozpuszczalne w wodzie, pozwalają na tworzenie emulsji o/o (?); wadą tych emulgatorów jest ich silny zasadowy odczyn i niska trwałość w pH poniżej 10mydła metali wielowartościowych stabilizują emulsje w/o, wykorzystywane do mazideł do użytku wewnętrznego; lepsze właściwości emulgujące; odczyn prawie obojętny
b) Alkilosiarczany – tworzą emulsje o/o – laurylosiarczan sodu o wyższej liczbie HLB=40
c) Alkilosulfoniany – stosowane w kosmetologii; oprócz nich stosowane są alkilosulfobursztyniany o właściwościach emulgujących i środek przemywający
d) Sole kwasów żółciowych – naturalny emulgator stabilizujący emulsje o/w; za działanie czynne odpowiada grupa anionowo czynna steroidu, zwiększają wchłanianie substancji leczniczych przez błony śluzowe
2) Kationowo czynne
v Duża toksyczność, dlatego nie są wykorzystywane do stabilizacji emulsji o/w
v Stosowane jako środki bakteriobójcze np. chlorek i bromek benzalkoninowy
v Głównie IV-rzędowe sole amoniowe z resztą alkilową lub pirydynową
v Nie łączymy…?
3) Amfoteryczne
v W zależności od pH część czynna powierzchniowo – anionowa lub kationowa
v Najczęściej wykorzystywane kazeina i żelatyna (o/w) oraz lecytyna (w/o i o/w)
v Żelatyna – zaliczana do emulgatorów koloidalnych, zwiększa lepkość fazy zewnętrznej
v Lecytyna – stabilizuje emulsje do podawania dojelitowego (o/w) i stanowi składnik liporonów (?)
B. Tenzydy niejonowe (niedysocjujące)
1) Alkohole tłuszczowe i steroidowe – grupa emulgatorów pomocniczych typu o/w (stanowi skład emulgatorów kompleksowych)alkohol cetosterylowy (mieszanina alkoholu stearynowego i cetylowego)cholesteroleuceryt (mieszanina alkoholi steroidowych otrzymywana wskutek hydrolizy lanoliny)
2) Estry wyższych kwasów tłuszczowych z
v Wyższymi alkoholami lub alkoholami steroidowymi – grupa tych emulgatorów woski, które stabilizują emulsje w/oze względu na słabe właściwości emulgujące stosowane jako emulgatory pomocnicze w emulsjach o/w, jako składnik maści i kremów, np. wosk biały (Cera alba), wosk żółty (Cera flava), lanolina (emulgator w maściach w/o), olbrot, palmitynian cetylowysłabe emulgatory
v Alkoholem wielowodorotlenowym – z glicerolem, glikolem propylenowym, pentaerytrytolem; pomocnicze w emulsjach w/ołańcuch alkilowy – część lipofilna, niezestryfikowane grupy hydrolowe
v Sorbitanemz Spanami i Tweenami tworzą emulgator kompleksowyHLB niskie (2-8), w/ośrodki dyspergujące w zawiesinach w środowisku lipofilnym (jako substancje zwilżające i (?) w rozpuszczalniku niepolarnym)np. monolaurynian sorbitanu (Span 20, HLB 8,6), monooleinian sorbitanu (Span 80 (?), HLB 4,3) monopalmitynian sorbitanu (Span 40, HLB 6,7)
v Polioksyetylenosorbitanami – związkami polisorbatanu, Tweenami; stabilizują emulsje o/w, liczba HLB 10-16, wyższa niż Span, polioetylenowane Spanyemulgatory o/wśrodki zwilżające i stabilizujące w warunkach wodnych, środki dyspergujące i hydrofilizującedzięki mostkom eterowym, którymi połaczone są estry kwasów tłuszczowych i sorbitanu z cząsteczką tlenku etylenu możliwe jest koordynowanie przyłączenia cząstki wody i powstawanie rozpuszczalnych związków amoniowych mydlany smak i zapach, rzadko podawane doustnie, raczej dożylnie, trwałe
v Glikolami polioksyetylenowymi – z PEGami o/wnp. Cremophor AP stały i EL, Cremophor BL, Myrj (ester kwasu stearynowego i polioksyetylenoglikolu)stosowany w witaminachim dłuższy łańcuch polioksyetylenoglikolowytym większa lipofilność i wyższa licza HLB Myrj 45, Myrj 49, Myrj 51, Myrj 52wśród preparatów o niższej liczbie HLB są emulgatory emulsji w/oo wyższej HLB emulgator kompleksowego stabilizującego
v Sacharozymono-, di- i tri estryo/wnietoksycznebez smaku i zapachu o właściwościach powierzchniowo czynnychester tristearynowy sacharozy
C. Etery glikoli polietylenowych z
1) Wyższymi alkoholami tłuszczowymiw zależności od wartości HLB, która zależy od ilości reszt tlenku etylenu tworzą o/w lub w/omniejsza zgodność fazy niż Twennywłaściwości emulgujące, solubilizujące, żelotwórczepoprawiają (?) podłoży maściowych maściowych i mogą stanowić preparaty wchłaniane (…) z hydrożeliw USA Brij – pochodna kwasu laurylowego np. Brij 30 o 4 resztach tlenku etylenuW Niemczech pod nazwą Cremphor A stały (ester kwasu stearynowego i polioksyetylenoglikolu) Cremophor A ciekły
2) Glikolami polioksypropylenowymiotrzymywane przez polimeryzację tlenku etylenu z tlenkiem propylenu jako polimery (…)o/w, zwiększają lepkość fazy wodnejczęścią hydrofilową tych emulgatorów są grupy polioksyetylenowe
Emulgatory koloidalne
v Koloidy wielkocząsteczkowe
v Rozpuszczają się głównie w fazie wodnej
v Stabilizują układ o/w
v Adsorbują się na cząsteczkach powierzchni fazy olejowej
v Stanowią fazę rozproszoną
v Stabilizują emulsję
v Zwiększają lepkość fazy ciągłej
Podczas stosowania emulgatorów wielkocząsteczkowych o charakterze elektrolitów na cząsteczkach rozproszonych pojawia się ładunek elektrostatyczny, co dodatkowo stabilizuje emulsję
Przykłady:
v Guma arabcka
v Tragakanta
v Pektyny
v Metyloceluloza
v Alginiany
v Karbomer
v PVP
v Inne pochodne celulozy
v Żelatyna
v Kazeina
v Albumina
Wadą tego (…) jest zbyt duża niejednorodność wielkości cząstek fazy wewnętrznej
Pyły nierozpuszczalne ciał stałych (o/w, w/o)
v Rzadko stosowane
v Zmikronizowane substancje:
o Węglan wapnia
o Bentonit
o Krzemionka
v Adsorbują się na powierzchni międzyfazowej i ograniczają kontakt ze sobą kropel fazy wewnętrznej
ewelinka02407