Wykład 4
1. Rozdrabnianie, proszkowanie ciał stałych – najczęstsze wstępne czynności; sproszkowana substancja może sama stanowić postać leku lub mieszaninę
Tab. Określenie stopnia rozdrobnienia substancji (wg FP VI)
Wymiary oczek sita [mm]
Stopień rozdrobnienia substancji
Wymagania
5,6
grubo rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 5,6 i nie więcej niż 20% przez sito 3,15
3,15
Średnio rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 3,15 i nie więcej niż 20% przez sito 1,6
1,6
Miałko rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 1,6 i nie więcej niż 20% przez sito 1,0
1,0
Bardzo miałko rozdrobniona
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 1,0 i nie więcej niż 20% przez sito 0,5
0,5
Grubo sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,5 i nie więcej niż 40% przez sito 0,315
0,315
Średnio sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,315 i nie więcej niż 40% przez sito 0,16
0,16
Miałko sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,16
0,08
Bardzo miałko sproszkowana
Wszystkie cząstki przechodzą przez sito 0,08
zmikronizowana
80% cząstek nie większych niż 10 µm, pozostałe nie większe niż 50 µm
Urządzenia do rozdrabniania ciał stałych np. młyn tarczowy, młyn uderzeniowy:
ª Proces rozdrabniania – operacja pozwalają na zwiększenie powierzchni substancji stałej w stosunku do jej masy
ª rozdrobnienie przeprowadza się najczęściej w młynach przystosowanych do rozdrabniania substancji twardych, półtwardych, włóknistych, kruchych, miękkich i w zależności od użytego młyna rozdrabnianie materiału następuje na skutek rozcierania, rozgniatania lub uderzania
ª rozdrabnianie – mielenie
ª żeby uzyskać całkowite rozdrobnienie należy przeprowadzić wielokrotne mielenie
ª Młyny do rozdrobnienia:
· Młyn tarczowy – do materiałów niezbyt twardych, elastycznych, do których zalicza się surowce roślinne; rozdrabnianie następuje pomiędzy dwoma stalowymi tarczami o nierównej powierzchni (karbowana, ząbkowana), z których jedna jest najczęściej stała (stator), a druga obraca się (rotor); stopień rozdrobnienia zależy od tego, jak regulujemy zmieniającą się odległość między tarczami;niekorzystne – ten typ młyna powoduje, że powietrze opuszczające młyn unosi ze sobą rozdrobnione cząsteczki, zapylając otoczeniemogą być wykorzystywane do mielenia na mokro oraz do homogenizowania zawiesin i emulsji
· Młyn uderzeniowy (palcowy) – do materiałów grubszych i twardszych; elementem mielącym są dwie tarcze osadzone na dwóch odrębnych wałach i poruszające się w przeciwnych kierunkach; tarcze są zaopatrzone w kilka rzędów promieniście ustawionych stalowych prętów, pręty jednej tarczy wchodzą między pręty drugiej tarczy; wprowadzony do młyna materiał jest porywany przez wirujące pręty, uderzany i rozbijany
· Młyn kulowy – do drobnego i bardzo drobnego mielenia twardych, półtwardych surowców w stanie suchym lub mokrym; rozdrabnianie odbywa się w dwóch zamkniętych cylindrycznych bębnach (wykonanych z kamionki, porcelany);w czasie mielenia bębny wypełnia odpowiednia liczba kul wykonanych również z porcelany lub krzemionki; podczas obrotu bębna kule oraz materiał rozdrabniany podnoszą się, a następnie opadają z pewnej wysokości – powoduje to rozbijanie i oraz rozcinanie cząstek mielonej substancjiprzy dostatecznie długim czasie można uzyskać proszek zmikronizowana;młyn ten może być wypełniany w granicach 35% całości pojemności komorynajlepszy wynik gdy jest najszybszy obrót młynawykorzystywane do rozdrabniania substancji silnie działających lub drażniących skórę i błony śluzowe; również do proszków złożonych i proszków homeopatycznych
· Młyn walcowy (trójwalcówka) – rozdrabnianie materiału następuje między dwoma lub trzema gładkimi walcami obracającymi się w odwrotnych kierunkach; walce te mogą być ze stali, krzemionki, porcelany; poszczególne walce obracają się z różną szybkością – materiał ulega zgniataniu, a dodatkowo jeszcze rozcieraniustosowany do sporządzania zawiesin i maści typu zawiesinamożna wykorzystywać do homogenizacji, czyli równomiernego rozproszenia w zawiesinie (np. sproszkowaną substancję mieszamy z maścią i przepuszczamy przez młyn à homogenizowana maść)
· Szybkoobrotowy młynek łopatkowy – do niewielkich ilości (20-30g) kruchego materiału; elementem rozdrabniającym jest szybko obracający się metalowy nożyk-łopatka obracający się nawet do 1000 obr./min.; korzystając z tego młynka można uzyskać rozdrobnienia nawet poniżej 30µm
· Moździerz i pistel – do rozdrabniania ręcznego wówczas, gdy wykorzystywana jest niewielka ilość materiału
o wymagany wkład dużej siły i dłuższy czas
o wykonane z porcelany – wewnętrzna powierzchnia moździerza musi być szorstka, pozbawiona glazury
o dolna część głowicy pistla musi być szorstka
o mogą być również wykonane moździerze agatowe lub stalowe
o moździerz mechaniczny – nieruchomy pistel i obracający się moździerz
Uzyskanie wymaganego rozdrobnienia jest uzależnione od:
Ø włożonej siły
Ø szorstkości powierzchni
Ø kształtu pistla – dobór bardzo istotny – krzywizna musi odpowiadać wewnętrznej krzywiźnie moździerza
Ø częstości zeskrobywania proszku przylegającego do powierzchni moździerza i pistla
Ø ilości proszkowanej substancji
Pomiar wielkości cząstek w proszkach wg FP VI
Pomiar stopnia rozdrobnienia określa się zależnie od potrzeby za pomocą:
v przesiewania przez sitorozdział rozdrobnionej substancji na frakcje za pomocą zestawu sit; zestaw do analizy sitowej składa się z kilku sit, które złączone razem tworzą szczelną kolumnę, zamkniętą u dołu odbieralnikiem, a od góry pokrywą; wielkość oczek w siatce poszczególnych sit zmniejsza się stopniowo, od sita górnego do dolnego; zatrzymane na poszczególnych sitach frakcje waży się i określa w procentach ich udział w składzie analizowanej próbki
v pomiaru pod mikroskopem do pomiaru należy stosować mikroskop zaopatrzony w mikrometr lub mikroskop projekcyjny; na szkiełku przedmiotowym należy umieścić kroplę zawiesiny badanej substancji w cieczy, której ta substancja jest nierozpuszczalna i przy odpowiednio dobranym powiększeniu (zwykle 400x) zmierzyć długość wszystkich cząstek w 5 dowolnie wybranych polach, nie mniej niż 300 cząstek łącznie
v pomiaru prędkości sedymentacji w zawiesinieanaliza polega na wykorzystaniu różnic w szybkości opadania cząstek proszku zawieszonego w odpowiednim ośrodku rozpraszającym
Inne metody
v zastosowanie światła laserowego (dyfrakcja laserowa)najnowocześniejsza technika pomiaru wielkości cząstek nierozpuszczalnych; wykorzystanie zjawiska ugięcia i rozpraszania światła; w tej metodzie użyte jest światło laserowe ze względu na bardzo dużą spójność wiązkimożliwy jest pomiar cząstek w zakresie 0,1 – 600 µm; wykorzystywanie metody do pomiaru wielkości cząstek w zawiesinach, emulsjach, aerozolach
v elektrycznawykorzystanie licznika Coultera; w celu analizy zawiesza się proszek w elektrolicie , w którym on się nie rozpuszcza; w elektrolicie umieszczone są 2 elektrody, z których jedna znajduje się w szklanej rurze mającej w dolnej części skalibrowany otwór; cząstki ciała stałego przechodząc przez otwór zmniejszają przepływ elektrolitu co powoduje zmiany napięcia elektrycznego na elektrodach; wywołują w ten sposób impulsy elektryczne proporcjonalne do objętości cząstek
v optyczna
Mikronizacja proszku
wg FP VI są to cząstki poniżej 10 µm
ª postać proszków bardzo korzystna dla wykorzystania w procesie tworzenia leków
ª stosowana, gdyż umożliwia zwiększenie powierzchni ciała stałego co powoduje zwiększenie szybkości rozpuszczania się w żołądku i innych płynach ustrojowych – zwiększony efekt wchłaniania umożliwia zmniejszenie dawki leku
ª czasami mikronizacja może być zabiegiem niekorzystnym – w żołądku substancja może ulegać przyspieszonemu rozkładowi
ª substancje zmikronizowane charakteryzują się dużą higroskopijnością – powinny być przechowywane w zamkniętych naczyniach; w wyniku agregacji i sorpcji wilgoci, zmikronizowanie proszki mogą tracić homogenność i właściwość swobodnego zsypu
Jak otrzymujemy:
v Mikronizacja w moździerzu rozpuszcza się proszek w lotnym rozpuszczalniku (eter, etanol), a następnie uciera się roztwór w moździerzu; w trakcie ucierania rozpuszczalnik ulatnia się, a wytrącające się cząstki ulegają zmikronizowana
v Młyn kulowy można w nich mikronizować substancje stałe; aby uzyskać duży stopień rozdrobnienia, należy poddać procesowi niewielką ilość substancji, używać małych kul, stosować powolne obroty i długie mielenie (nawet do 20h)
v Młyn koloidalny (do uzyskania cząstek o st. rozdrobnienia 5 µm)substancję drobnosproszkowaną zawiesza się w wodzie (ośrodku rozpraszającym)l proces polega na przepuszczeniu sporządzonej zawiesiny przez szczelinę jaką tworzy zewnętrzna obudowa młyna i współśrodkowy wirnik, obracający się z dużą prędkościąmożna dodatkowo stosować go do emulgowania cieczy jako homogenizator
v Młyn strumieniowybrak części ruchomych; rozdrabnianie następuje w wyniku zderzeń i ścierania się cząstek wirujących w komorze młyna z prędkością 80 – 100 m/s
v Suszenie rozpyłowesuszenie płynnego materiału w postaci subtelnie rozdrobnionych kropli (mgły) w strumieniu gorącego czynnika suszącego, najczęściej powietrza
v Wytrącanie osaduosady mogą być otrzymywane z roztworów podczas reakcji chemicznych przez zmianę pH, temperatury, lub rozpuszczalnika; metoda oparta na krystalizacji
2. Oddzielanie ciał stałych od cieczy
Konieczność oddzielania ciał stałych o cieczy zachodzi wtedy, kiedy chcemy:
Ø oczyścić roztwór od zanieczyszczeń mechanicznych, dostających się przypadkowo do roztworu w trakcie jego przygotowania lub pochodzących z substancji
Ø oddzielić osad, zawierający np. substancję leczniczą od roztworu, w którym został wytrącony
Ø oddzielić roztwór od nierozpuszczalnych w nim substancji, np. otrzymując roztwory nasycone
Ø oddzielić uzyskany ekstrakt od ekstrahowanego materiału np. nalewkę od wytrawianego materiału roślinnego
Stosujemy:
o sączenie
o wirowanie
o wyciskanie
o klarowanie
o dekantowanie
Za szczególny przypadek oddzielenia ciał stałych od cieczy należy uznać usuwanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych, czyli wyjaławianie roztworów metodą sączenia.
a) Sączenie (filtracja) – oddzielenie ciała stałego od cieczy za pomocą porowatej przegrody przepuszczalnej dla cieczy, a nieprzepuszczalnej dla cząstek ciała stałegoszybkość sączenia zależy od:
· wielkości powierzchni przegrody sączącej
· średnicy porów
· ilości i wielkości oddzielanych cząstek
· lepkości cieczy
Rodzaje sączenia
v Sączenie grawitacyjneprzepływ cieczy następuje w warunkach normalnego ciśnienia atmosferycznego, pod wpływem siły ciężkości
v Sączenie pod zmniejszonym ciśnieniem (próżniowe)wykorzystanie podciśnienia wytworzonego pod przegrodą sączącą; do wytwa...
ewelinka02407