Antybiotyki.pdf

(38 KB) Pobierz
Antybiotyki
Antybiotyki
Z greckiego anti - przeciw, biotikos - związany z życiem. Są to substancje
pochodzenia drobnoustrojowego, stosowane jako leki ze względu na
właściwości hamowania wzrostu niektórych czynników chorobotwórczych.
Nazwy antybiotyk po raz pierwszy użył w 1889 roku francuski lekarz J. A.
Villemin, jednak już od bardzo dawna ludzie korzystali w leczeniu z
dobroczynnego działania drobnoustrojów. Hipokrates zalecał w niektórych
schorzeniach stosować wodę zawierającą pokruszone drożdże, w
medycynie Majów cenionym lekiem przeciw chorobom skórnym i jelitowym była pleśń
rosnąca na zielonym zbożu, zwana " cuxum ". W naszym kręgu kulturowym przykładano
do rany spleśniały lub zagnieciony z pajęczyną chleb (patrz "Trylogia" H. Sienkiewicza).
Pierwsze opisy antagonistycznego działania między bakteriami, oparte na badaniach
laboratoryjnych, pochodzą z 1877 roku od L. Pasteura i J. F. Jouberta. Wykazali oni
istnienie antagonizmu między laseczkami wąglika a bakteriami gnilnymi.
Pierwszy antybiotyk , penicylina , oparty na pleśni grzyba pędzlaka, został odkryty
przypadkowo przez szkockiego bakteriologa Aleksandra Fleminga w 1928 roku.
Profesor Fleming znany ze swych prac nad szczepionką na tyfus, dostrzegł nalot pleśni na
płytce z hodowlą bakterii, którą przez zapomnienie zostawił na kilka dni w laboratorium.
Fleming zwrócił uwagę, że wokół plam pleśni bakterie zupełnie zniknęły.
Lek, który powstał na bazie pleśni, był jednak dostępny tylko w małych ilościach i nie
został zidentyfikowany jako potężny antybiotyk, dopóki Ernst Chain, Edward Abraham i
Howard Florey nie przetarli pionierskiej drogi jego produkcji na Brytyjskim Uniwersytecie
w Oksfordzie w roku 1939. Do produkcji przez amerykańską firmę farmaceutyczną
Commercial Solvents Corporation penicylina weszła w 1942 roku. Ranni żołnierze alianccy
otrzymywali pierwsze dawki leku podczas II wojny światowej.
Obecnie liczba antybiotyków znanych i stosowanych jest olbrzymia, muszą one jednak
być stosowane ostrożnie, gdyż częste są przypadki uczuleń i uodparniania się na nie
niektórych szczepów bakteryjnych.
10609510.001.png 10609510.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin