SOSY, DIPY, DRESSINGI.doc

(297 KB) Pobierz
SOSY

SOSY

 

 

W terminologii sosów jest sporo zamieszania. Np. de Pomian jako sos biały podaje najprostszy sos z białej zasmażki i wody. Ale już Courtine nazywa sosem białym to, co pospolicie zwiemy beszamelem, czyli zasmażkę rozprowadzona mlekiem, nazwę "bechamelle" rezerwując dla oryginalnego sosu wynalezionego przez kucharza pana de Bechameil, złożonego z bulionu i śmietany. Inni sosami białymi nazywają cala grupę podstawowych sosów robionych z białej zasmażki. Tak wiec sos biały rozprowadzony bulionem z kury to "veloutee", ale już zrobiony niego sos z dodatkiem śmietany to "sauce supreme". Ale spotkałem się tez z nazywaniem "sauce supreme" sosu z zagęszczonego przez wygotowanie bulionu ze śmietaną. Łatwiej jest już nazwać sosy pochodne, które wyróżniają się dodatkiem określonego składnika.

Aromatyczne sosy doskonale nadają się do mięsa z grilla. Można je także podawać z chipsami tacos, paluszkami oraz kawałkami ananasa, mandarynkami, papają, rzodkiewkami, marynowaną cebulką i papryczkami, ogórkami, oliwkami oraz młodą cukinią.

A szczerze mówiąc, to nazwy sosów ważne są chyba przede wszystkim w menu restauracyjnych, gdzie imponują klientom.

 

 

 

 

Aioli


składniki
1 szklanka majonezu
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

sposób przygotowania
Wymieszać składniki dodać sól i pieprz do smaku.
Kombinacji z podstawowym sosem jest bardzo dużo ja dodaję natkę, szczypiorek, chili. itp. Wszystko zależy od inwencji twórczej.

 

 

 

Cebulowy sos winegret do sałaty

 

Składniki:
1 cebula albo 4 szalotki
2 gałązki koperku
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka octu balsamicznego
biały pieprz
1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy
6 łyżek oliwy z oliwek

Opis wykonania:
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy w kostkę. Oprószamy solą i odstawiamy na 5 minut. Koperek myjemy, otrząsamy z wody i drobno kroimy. W szklanym naczyniu mieszamy ocet winny, ocet balsamiczny, biały pieprz i musztardę. Powolutku dolewamy oliwę ubijając jednocześnie sos miotełką. Gdy nabierze jednolitej konsystencji, dodajemy posiekany koperek i cebulę. Dokładnie mieszamy i polewamy sosem zieloną sałatę. Od razu podajemy na stół

 

 

 

Dip Ananasowy Z Curry

 

Składniki:              2 plastry ananasa z puszki, 15 dag jogurtu, 10 dag śmietany kremówki, curry, sól, pieprz biały, kilka gałązek natki.

Sposób przyrządzania:   Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. jogurt wymieszać ze śmietaną, doprawić curry, solą i pieprzem. Następnie dodać ananasa. Natkę opłukać, posiekać i dodać do dipu.

 

 

 

Dip Curry

 

Składniki:               6 łyżek majonezy Hellmann’s, 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, ½ płaskiej łyżeczki curry, ¼ cytryny, sól, cukier.

Sposób przyrządzania:  Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Dodać sok z cytryny, curry oraz sól i cukier  do smaku. Całość wymieszać

 

 

 

Dip Czosnkowy

 

Składniki:               6 łyżek majonezy Hellmann’s, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz.

Sposób przyrządzania:  Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać.

 

 

 

Dip Jajeczny

 

Składniki:              4 jajka, pęczek natki, 10 dag ogórków konserwowych, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1,5 łyżeczki musztardy, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

 

 

Dip Jogurtowo – Rokpolowy

 

Składniki:               2 szklanki jogurtu Danone Naturalny, 30 dag sera rokpol lub innego sera pleśniowego, 1 łyżeczka chili, sól.

Sposób przyrządzania:  Połowę sera miksujemy z jogurtem, drugą – rozdrabniamy widelcem. Łączymy, doprawiamy do smaku i chłodzimy w lodówce. Świetny dodatek do sałaty, świeżych warzyw i pieczonych ziemniaków. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

 

 

Dip Pomidorowy I

 

Składniki:               6 łyżek majonezy Hellmann’s, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 świeży pomidor, 1 mała cebula, sól i pieprz.

Sposób przyrządzania:  Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Majonez połączyć ze śmietaną. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.

 

 

 

Dip Pomidorowy II

 

Składniki:              50 dag pomidorów, 2 cebule, 1 czerwona papryczka chili, 2 łyżki oleju, 2 łyżki curry, ½ łyżeczki kminku, 1 puszka zielonego groszku, 5 dag orzeszków ziemnych solonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól.

Sposób przyrządzania:   Pomidory obrać ze skórki. Cebulę obrać, chili przekroić na pół, usunąć nasiona. Warzywa pokroić i podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać curry, kminek i dusić pod przykryciem 10 minut. Ostudzić. Odsączony groszek zmiksować z orzeszkami, połączyć z warzywami i koncentratem, jeszcze raz zmiksować na gładką masę. Doprawić solą.

              1 porcja – 10 kcal

 

 

 

Dip Pomidorowo – Twarożkowy

 

Sposób przyrządzania:   Opakowanie twarożku należy wymieszać z łyżką przecieru pomidorowego, łyżką drobniutko posiekanej cebuli, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, szczyptą soli oraz szczyptą ostrej sproszkowanej papryki.

 

 

Dip tanina

 

Składniki:
1 ząbek czosnku
łyżka ziaren sezamu
łyżeczka oliwy
4 łyżki soku cytrynowego
1-4 łyżeczki wody
sól

Opis wykonania:
Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Mielimy 1 łyżkę ziaren sezamu z łyżeczką oliwy (otrzymamy w ten sposób pastę tahina), dodajemy do czosnku z solą idobrze mieszamy. Powoli dolewamy sok z cytryny, aż zmieni się kolor i konsystencja pasty. Dolewamy pomału po 1 łyżce wody. Pasta powinna mieć wyraźniecytrynowy smak i gęstość śmietany czy majonezu. Można też doprawić kminkiem i octem. Dip podajemy posypany natką pietruszki jako dodatek do warzyw,chipsów, orzeszków

 

 

 

Dip Ziemniaczany

 

Składniki:              40 dag ziemniaków, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka kurkumy, 5 łyżek bulionu z warzyw, sól, pieprz, 1 pęczek szczypiorku.

Sposób przyrządzania:   Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Szalotki i czosnek oczyścić, posiekać i zeszklić na oleju, razem z kurkumą dodać do ziemniaków. Wlać bulion i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dip posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

 

 

Dip Ziołowy

 

Składniki:               6 łyżek majonezu Hellmann’s, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka koperku, ½ płaskiej łyżeczki szczypiorku, ½ płaskiej łyżeczki zielonej pietruszki, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:  Drobno pokroić koperek, szczypiorek, pietruszkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekane warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać.

 

 

 

Dip Z Rzodkwią

 

Składniki:              ½ rzodkwi, 1 papryka pepperoni, 50 ml soku z limonek, 75 ml soku z pomarańczy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Startą rzodkiew posypać solą i odstawić na 20 minut. Przepłukać. Sok połączyć z miodem, dodać paseczki papryki i rzodkiew.

 

 

 

Dip Z Tuńczykiem

 

Składniki:              1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 filety z sardeli, 40 dag czarnych oliwek z nadzieniem paprykowym, 1,5 łyżki kaparów (około 2,5 dag), 2 łyżki oliwy, 4 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Tuńczyka dokładnie osączyć z sosu i rozdrobić widelcem. Sardele opłukać i pokroić w drobną kostkę. oliwki pokroić w plasterki. W miseczce wymieszać tuńczyka, sardele, oliwki i kapary. Dip doprawić oliwą, sokiem z pomarańczy i cytryny oraz solą i pieprzem. Można w nim maczać krakersy, długie paluszki, chipsy, cykorię.

 

 

Domowy keczup

 

Składniki:
2,5 kg pomidorów
1/4 kg cebuli
10 dag musztardy (1/2 małego słoika)
100 ml octu 6-proc.
8 dag cukru
2 jabłka kwaśne
pieprz
ziele angielskie
gorczyca
gałka muszkatołowa
papryka ostra
sól

Opis wykonania:
Pomidory po sparzeniu obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki i dusić do miękkości. Przetrzeć przez sito i gotować na bardzo małym ogniu dodając utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawy do uzyskania gładkiego, lekko gęstniejącego sosu. Podstawowy przepis na łagodny keczup można urozmaicić dodając przyprawy nadające ostrzejszy smak, np. czosnek lub chilli

 

 

 

Dressing Czosnkowy

 

Składniki:              6 łyżek majonezu Hellmann’s, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki serka homogenizowanego, ½ małego świeżego ogórka, sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzania:  Majonez wymieszać z serkiem. Dodać posiekamy czosnek i pokrojony w kostkę ogórek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać.

 

 

 

Dressing Majerankowy

 

Składniki:               6 łyżek majonezu Hellmann’s, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1 płaska łyżeczka majeranku, sól, pieprz, papryka.

Sposób przyrządzania:  Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać majeranek i drobno posiekany czosnek oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać.

 

 

 

Dressing Musztardowy

 

Sposób przyrządzania:   4 łyżki musztardy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Następnie dodać 1/5 szklanki oliwy i 1 łyżkę soku wyciśniętego z cytryny. Ubijać trzepaczką lub mikserem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

 

 

 

Dressing Ziemniaczany

 

Sposób przyrządzania:   2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę razem z ugotowanym ziemniakiem. Masę połączyć z 2 łyżkami octu, 3 łyżkami oliwy i jogurtu, 1 łyżeczką musztardy oraz szczyptą soli. Dodać ½ pęczka posiekanej natki.

 

 

 

Dressing Ziołowy

 

Sposób przyrządzania:   Posiekać po 1 pęczku świeżej natki i koperku, pokroić kromkę białego chleba. Składniki zmiksować razem z 250 ml oliwy, 100 ml wody, 3 łyżkami octu winnego, 1 łyżką soku cytrynowego, 1 łyżeczką musztardy, 1 łyżeczką miodu, pieprzem i solą.

 

 

 

Dressing Z Czerwonego Wina

 

Sposób przyrządzania:   Wymieszaj po 2 łyżki soku z pomarańczy, czerwonego wytrawnego wina, oliwy, octu owocowego i posiekanego szczypiorku. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.

 

 

Guacamole do ryb i drobiu

 

Składniki:
1 awokado,
1 pomidor bez skórki,
2 szalotki,
1 papryczka ostra,
2 gałązki świeżej kolendry,
sok z 1 cytryny,
sól

Opis wykonania:
szalotkę drobno siekamy w kostkę. Pomidora kroimy na ćwiartki, a po odcedzeniu soku i oddzieleniu pestek (tylko do pasty, bo do sosu nie) drobno siekamy. Papryczkę chilli po opłukaniu kroimy na cieniutkie plasterki oddzielając nasiona. Miąższ awokado kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem kropiąc sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy posiekane pomidory, szalotki, papryczkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiając do smaku sokiem z cytryny i solą

 

 

 

Majonez

 

Sposób przyrządzania:   Żółtko oddzielić od białka, wlać do miski, dodać łyżkę octu winnego lub soku z cytryny. Ubijać trzepaczką, dodając stopniowo szklankę oliwy lub oleju sojowego (na początku po łyżeczce). Gęsty i puszysty sos doprawić solą i ewentualnie odrobiną cukru.

 

 

majonez czosnkowy rodem z Katalonii

 

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 jajko
pół łyżeczki soli
olej słonecznikowy

Opis wykonania:
Miksujemy obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, jajko. Powoli dodajemy olej i cały czas miksujemy, aż majonez osiągnie sztywną konsystencję. Ilość oleju zależna jest od tego, ile chcemy otrzymać majonezu. Majonez ten służy jako pyszny dodatek do smażonych kiełbas, mięsa z grilla i frytek

 

Majonez domowy

 

Składniki:
1 szklanka oleju
1 łyżka wody przegotowanej
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżka soku z cytryny
1 całe jajko
szczypta soli i cukru

Opis wykonania:
Wszystkie składniki wlać do naczynia.Następnie mikserem z nożykiem roztrzepać.Gwarantowane - za każdym razem się udaje.

 

Majonez Z Gotowanych Żółtek

 

Składniki:              6 jajek, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczki musztardy, sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, szczypta cukru.

Sposób przyrządzania:   Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Utrzeć w porcelanowym moździerzu z oliwą, a gdy masa będzie gładka, stale ucierając, dodać musztardę, sól, pieprz, cukier i sok cytrynowy. Białka można wykorzystać do sosu tatarskiego.

 

 

Musztarda aromatyczna

 

Składniki:
25 dag gorczycy
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin