Marynowanie ryb.pdf

(144 KB) Pobierz
349809167 UNPDF
Ryby marynowane porąda i w ormie marynat
1. zimnych,
2. gotowanych,
3 mażonych
Marynowanie polega na poddaniu prygotowanego mia ryb diałaniu kąpieli marynującej (rotwór
oli octu i różnych prypraw) w wyniku której natpuje rokład ok 10% białka na aminokway
nadające wyrobom pecyicny mak i aromat Tłuc ulega cciowemu rokładowi na kway
tłucowe i glicerydy
W wyniku tych mian marynata uykuje charakterytycny bulionowy aromat i wika i trwałod
mia Sybkod i prawidłowod prebiegu marynowania ależy od natpujących warunków
a) odpowiedniego tounku ilociowego półproduktu i kąpieli marynującej
b) temperatury dojrewania która powinna miecid i w prediale 10-15 st.C.,
c) kładu kąpieli marynującej który powinien byd godny prepiem
Pry marynowaniu ryb należy wracad cególną uwag na utrymanie należytych warunków
higienicnych w podca wykonywania wytkich cynnoci
Pry obróbce wtpnej ryb wykonujemy natpujące cynnoci
1. Sortowanie urowca które ma na celu dokonanie podiału urowca wg wielkoci i długoci ora
uunicie ryb ukodonych
2 Odolenie pre wymocenie w tkance ryby powinno pootad 2-3% soli.
3 Wypatroenie uuniciem błony otrewnej i krepów krwi
4 Ocycenie łuki
5 Odgłowienie
6 Odpłetwienie
7 Mycie w celu uunicia pootałoci łuki krepów krwi i innych aniecyceo
8 Solankowanie które touje i pry marynowaniu ryb wieżych prenaconych do marynat
mażonych Polega ono na anureniu ryb w nacyniach awierających olank o tżeniu 15 t Be
tounek olanki do ryb ocyconych powinien wynoid 1 2 ca olankowania dla niżej
wymienionych rodajów ryb wynoi w minutach
- dorsz – 15-20
- led dalekomorki – 20-30
- led bałtycki – 15-20
- szprota – 5-10
- lądra – 20-30
9 Obciekanie ryb które polega na wyjciu ryb rotworu oli na iatk lub do pojemnika drucianego
w celu obcieknicia
10 Ryby prenacone do marynat mażonych muą byd poddawane obypywaniu mąką
Ryby marynujemy w potaci całych tu wyporcjowane w dwonka lub ilety lub w porcjach
wykrojonych iletów
Surowcem na imne marynaty jet led wieży lub olony Marynaty e wieżego ledia ą nacnie
macnieje niż olonego który ma mio twarde i łykowate
Surowcem na marynaty gotowane jet led wgor i niektóre gatunki ryb morkich
Scególnie ważną recą pry produkcji marynat gotowanych jet wieżod urowca
Marynaty mażone pryrąda i e ledi ryb dorowatych płatug wgora i ryb oceanicnych
Do marynowania ryb powinno i używad nacyo kwaoodpornych
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin