Karanji.pdf

(269 KB) Pobierz
670199254 UNPDF
Karanji
Sodkie pierożki Karanji podawaj z herbatą Lipton Kashmir Valley która doskonae dopeni
smak indyjskiego deseru a jej aromat na chwilę przeniesie Cię w świat kolorowych Indii
Składniki na ciasto:
• 225 g maida lub zwykej mąki
• 4 yżki oleju lub ghee
• olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
• 10 strączków kardamonu
• 100g cukru
• laska cynamonu
• 150 g kokosa, startego
Jak przygotować słodkie pierożki Karanji?
Mąkę przesiej do miski Wlej olej i zagniataj palcami do momentu aż uzyskasz konsystencję
buki tartej Stopniowo dodawaj 5 yżek ciepej wody i opatką kuchenną wymieszaj ją z
ciastem Przeóż wszystko na oprószony mąką blat Ugniataj przez okoo 5 minut ciasto aż
stanie się miękkie i elastyczne Nasiona kardamonu wyjmij ze strączków a następnie je
zmiel Do rondla wlej 200 ml wody dodaj cukier oraz cynamon i podgrzewaj aż cukier się
rozpuści Doprowadź do wrzenia dodaj kokosa zmniejsz ogie i gotuj mieszając do
odparowania pynu Zdejmij z ognia dodaj kardamon i odstaw do ostygnięcia Rozwakuj
1/3 część ciasta na placek o średnicy okoo 28 centymetrów Wytnij z niego 10 krążków Na
każdym uóż po 1/2 yżki nadzienia i sklej brzegi Rondel o grubym dnie wypenij olejem do
1/3 wysokości i rozgrzej Pierożki wkadaj do oleju partiami i smaż 30-60 sekund, do
zrumienienia Przewróć na drugą stronę i poczekaj aż się zarumienią Po wyjęciu osącz na
670199254.001.png
papierowym ręczniku
Lipton Kashmir Valley to poączenie czarnej herbaty oraz cynamonu i patków róż
uchwycone w unikatowej torebce piramidce które odkryje przed Tobą wielobarwną i bogatą
kulturę indyjską
Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin