KIEŁBASA ZWYCZAJNA DLA LENIWYCH.pdf
(
27 KB
)
Pobierz
Kiełbasa zwyczajna dla leniwych
KIEŁBASA ZWYCZAJNA DLA LENIWYCH
(kiełbasa wg Dyszczyka)
Idż do Makro. Kup paczkę mięsa wieprzowego II kl.(ok. 5-
6 kg), oraz małą paczkę wołowiny, również II kl.
Wołowina ma być bez łoju. Jeżeli jest jej więcej niż 1 kg, to z
części możesz zrobić gulasz, zostawiając do kiełbasy te
bardziej ścięgniste i żylaste kawałki
Zapekluj osobno wieprzowinę, osobno wołowinę,
nacierając peklosolą w ilości ok. 20-25 g na kilogram mięsa.
Wyrobić mięso z tą peklosolą, przykryć ściereczką, pozostawić
na 2-3 godz. w temp. pokojowej. Schować do lodówki na 2-3
dni.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i zmielić wieprzowinę w
maszynce do mięsa, przez sito 8-13 mm. Wołowinę zmielić 2
razy przez sito 2-3 mm.
Dodać ok. 10 g pieprzu mielonego, garść majeranku,
parę ząbków czosnku - część oczywiście do wołowiny, a część
do wieprzowiny.
Wyrabiać osobno wieprzowinę i osobno wołowinę. Do
wołowiny dodać szklankę zimnej wody z łyżeczką cukru.
Jak się zmęczymy tym wyrabianiem i mięso jest w miarę
jednorodne, należy połączyć wołowinę z wieprzowiną i wyrabiać
aż masa będzie równo wymieszana.
Napełniać osłonki, dostępne w danym momencie,
używając maszynki do mięsa z lejkiem do kiełbas, dzieląc na
pętka, lub nie w zależności od humoru i gustu
Można tę kiełbaskę potraktować jako białą kiełbasę i ją
parzyć, piec lub grillować (o ile nie jest za gruba).
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
Ogólne zasady produkcji kiełbas niepodsuszanych.pdf
(342 KB)
OGÓLNE ZASADY PRODUKCJI KIEŁBAS SUSZONYCH I PODSUSZANYCH.pdf
(174 KB)
Kiełbasa piwna parzona lub pieczona podsuszana.txt
(3 KB)
Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana.txt
(2 KB)
Kiełbasa swojska.txt
(0 KB)
Inne foldery tego chomika:
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
PRZEPISY KULINARNE
przepisy=#
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin