Pierogi z serem - slodkie w ciescie drozdzowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.Ciasto:250 g maki,125 ml mleka,30 g masla,1 zoltko,1 jajo,1 lyzeczka cukru,20 g drozdzy,1 plaska lyzeczka soli.Farsz:400 g sera tlustego lub poltlustego,30 g masla,2 zoltka,40 g cukru,20 g rodzynkow.Inne:20 g masla do posmarowania formy,250 ml smietany do polania pierogow,1 jajo do posmarowania pierogow.1. Zarobic i zagniesc ciasto drozdzowe. Ze wszystkich skladnikow wyrobic ciasto, mocno je ugniatajac. Przykryc i odstawic w cieple miejsce na 1 godz.Kiedy podwoi objetosc, wyjac, znowu wygniesc i odstawic na 30 min. Rodzynkioplukac, sparzyc, osaczyc.2. Przygotowac farsz: zoltka utrzec z maslem i cukrem. Polaczyc z rozkruszonymserem i dalej ucierac, az powstanie jednolita lsniaca masa. Wtedy dodac rodzynki, wymieszac.3. Wyrosniete ciasto wygniesc, rozwalkowac na placek grubosci 1 cm lub trochecienszy. Wyciac krazki o srednicy ok. 6 cm, nalozyc na niej farsz, zlozyc napol, zlepic brzegi.4. Pierogi posmarowac jajem rozmaconym woda i ulozyc luzno w formie wysmarowanej tluszczem (w czasie pieczenia zwieksza swoja objetosc). Piec 25-30 min wpiekarniku ogrzanym do temp. 220żC. Podawac cieple. Osobno podac gesta smietane, moze byc wymieszana z cukrem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 88.
ku3k