PLACKI KUKURYDZIANE.doc

(22 KB) Pobierz
PLACKI KUKURYDZIANE

PLACKI KUKURYDZIANE

1 szklanka kaszy kukurydzianej, 2-3 jajka, 5-10 dag żółtego sera, 2-3 łyżki  mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżki mąki pszennej, mała cebula, szczypta tymianku lub starty ząbek czosnku, keczup, sól, olej do smażenia

Żółty ser pokroić na cienkie i małe kwadraty lub prostokąty albo zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Kaszę kukurydzianą wypłukać kilka razy, ugotować w osolonej wodzie, aby woda całkowicie wyparowała. Odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej kaszy dodać jaja, obie mąki, startą cebulę i czosnek. Ciasto ma być takiej gęstości jak na placki ziemniaczane lub naleśniki. Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta, smażyć na średnim ogniu, przekładając placki kilka razy, aż do uzyskaniaotawobrązowego koloru (uwaga: w czasie smażenia kukurydza może strzelać - należy mieć pod ręką przykrywkę. Jeszcze na patelni te dobrze usmażony placek kładziemy plasterek żółtego sera lub troszkę startego, żeby lekko się stopił. Podajemy zaraz po usmażeniu. Placki można jeść z keczupem, ostrymi sosami i surówką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin