Ptysie.doc

(20 KB) Pobierz
Ptysie

Ptysie

Skladniki:
1/4 l wody
65 g masla lub margaryny
szczypta soli
150 g maki
4 jajka

Wykonanie:
Wode, maslo i sol w garku zagotowac. Garnek sciagnac z ognia dodac przesiana make i mieszac najlepiej drewniana lyzka postawic garnek znowu na palnik na malym ogniu dalej mieszac tak dlugo az bedzie gladka masa. Mase przelozyc do miski dodawac po jednym jajku i mieszac za pomoca miksera uzywajac hakow. Po dodaniu wszystkich jajek masa musi byc ciezka ale oddzielac sie od lyzki. Mase zostawic do ostygniecia. Zimna mase nakladac do worka z duza dziurka, blaszke wylozona papierem formowac ptysie najlepiej o srednicy okolo 5 cm.
Piec okolo 15-20 min. w temp. okolo 225 stopni a w termoobiegu okolo 190 stopni.

Tak upieczone ptysie mozna zrobic ze slodkim nadzieniem jak rowniez jako przekaska z nadzieniem rybnym lub na cieplo z nadzieniem z kurczaka

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin