Pycha placek ze śliwkami
Składniki:ciasto:- 400 g mąki- 100 g cukru- 1 jajko- 3 łyżki oleju- 6 łyżek tłustego mleka- 200 g masła lub margaryny- po 1 opakowaniu proszku do pieczenia i cukru waniliowegopolewa:- 2 jajka- 100 g cukru- 1/4 l kwaśnej śmietany- cynamon- 2,5 kg śliwek węgierek Jak przyrządzić?1. Mąkę przesiać. Dodać posiekaną margarynę, jajko, mleko, olej, proszek i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i chłodzić 30 min.2. Umyte śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.3. Na polewę wymieszać jajka ze śmietaną i cukrem, doprawić cynamonem.4. Ciastem wyłożyć blachę posmarowaną masłem, na ciasto wyłożyć połówki śliwek miąższem do góry. Piec w 190 stopniach ok. 50 minut. Po ok. 20-25 minutach pieczenia ciasto wyjąć, polać polewą i piec dalsze 25-30 minut.
Ciasto ze śliwkami
Składniki:- 2,5 szklanki mąki,- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,- 1 szklanka cukru,- 1 cukier waniliowy,- 3 całe jajka,- 0,5 kostki "Kasi" (rozpuścić),- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18% (2 kubeczki),- 1 kg owoców (np. śliwek, ale pasują wszystkie inne). Jak przyrządzić?W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.Do drugiej miski wbić jaja i wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Dobrze ubić mikserem. Nadal ubijając dodawać po trochu na przemian mąkę z proszkiem, roztopioną "Kasię" i obie śmietany. Konsystencja ciasta jest gęsta. Przełożyć je do dużej blaszki, na wierzchu ciasno poukładać owoce. Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około godziny a nawet trochę dłużej, do zarumienienia wyłażącego spod owoców ciasta. Najlepiej oczywiście sprawdzać patyczkiem :) Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
asia2593