Salatka warzywna na zime
Po 70 dkg.:marchewki-pokroic w plasterkifasolki szparagowej -w kawalki 2-3cm.cebuli-pokroic w polkrazkikalafiora-polamac na male rozyczki30 dkg. lisci selera-posiekac z lodyzkami3 sloiki przecieru pomidorowego po 0,5l.1,5szkl.oleju0,5szkl.cukru0,5 szkl.octu3 lyzki soli0,5 lyzki pieprzu
Do garnka wlac olej oraz cukier sol i pieprz i najpierw twarde warzywa tzn.marchew ,fasole,cebule i pogotowac mieszajac az zmiekna .Dodac kalafior i seler oraz ocet i przeciery.Mieszajac gotowac az warzywa beda miekkie ale zeby kalafior sie nie rozgotowal.przepis mam od kolezanki i w smaku podchodzi pod leczo a gdy dodac do ryby -to mamy rybe po grecku .Ja ,,jak mam papryke to tez robie z papryka,z kukurydza i z pieczarkami .taka salatke nakladam na krazki do pizzy a na wierzch ser i potrawa gotowa.Rozpisalam sie a zapomnialam o zagotowaniu salatki ! Juz wracam do tematu ! Otoz,gorace warzywka wkladamy do sloiczkow i po zakreceniu gotujemy 15-20min.Taka salatka nie utrzymala mi sie jeszcze do zimy bo w sezonie grilowania schodzi jak swieze buleczki a gdy dodam wymoczone sledzie to po 12-24h.mam wspaniala przystawke ! Smacznego !!!!!!
marzena898