ALKOHOLE - RECEPTURY.pdf

(447 KB) Pobierz
Microsoft Word - ALKOHOLE - RECEPTURY.doc
ALKOHOLE
ZBIÓR
RECEPTÓR
Chudy®2008
1
CYDR
GROG TRADYCYJNY
GRZANE PIWO
JAŁOWCÓWKA
JARZĘBIAK
KONIAKÓWKA
KONIAK PODLASKI
KONIAK POLSKI
KREM Z WINA
KRUPNIK
KRUPNIK KURPIOWSKI
KRUSZON
KRUSZON POZIOMKOWY LUB TRUSKAWKOWY
LIKIER JAGODOWO MIODOWY
LIKIER JAJECZNY AJERKONIAK
LIKIER POZIOMKOWY
LIKIER ŚLIWKOWO MIODOWY
LIKIER WIŚNIOWO MIODOWY
LIKIER Z CZARNYCH PORZECZEK
SPOSÓB WARZENIA MIODU PITNEGO
MIÓD PITNY
MIÓD AGRESTNIAK
MIÓD BERBERYSIAK
MIÓD BOROWIAK
MIÓD CZERNICZAK
MIÓD MALINIAK
MIÓD PITNY CZWÓRNIAK
NALEWKA AGRESTOWA
NALEWKA JARZĘBINOWA
NALEWKA WIŚNIOWA
NALEWKA Z CZARNYCH PORZECZEK
NALEWKA Z JEśYN
NALEWKA Z TARNINY
NASTOJE DO LIKIERÓW I NALEWEK
NASTÓJ POZIOMKOWY, MALINOWY, PORZECZKOWY
PIOŁUNÓWKA
PIWO JAŁOWCOWE
PIWO MIODOWE
PIWO SŁODOWE
RATAFIA OWOCOWA
RATAFIA WIŚNIOWA
WINO AGRESTOWE
WINO AGRESTOWE MIESZANE
WINO Z AGRESTU I GRUSZEK
WINO Z AGRESTU I JABŁEK
WINO Z AGRESTU I PORZECZEK
WINO AKACJOWE
WINO ARBUZOWE
WINO Z ARONII
WINO BANANOWE
WINO Z BERBERYSU
WINO BŁAWATKOWE
WINO Z BORÓWEK BRUSZNIC
WINO Z BORÓWEK (CZARNYCH JAGÓD)
WINO BORÓWKOWE
WINO BRZOSKWINIOWE
WINO Z BURAKÓW
WINO CEBULOWO ZIEMNIACZANE
WINO Z CZARNEGO BZU
WINO Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
WINO Z CZEREŚNI
WINO Z CZEREŚNI I PORZECZEK STOŁOWE
WINO Z CZEREŚNI I WIŚNII
WINO CZEREŚNIOWE
WINO DAKTYLOWE
WINO Z DERENIA
WINO Z DYNI
WINO Z DZIKIEJ RÓśY
WINO Z RÓśY
WINO Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓśY
WINO Z KWIATÓW RÓśY
WINO FIGOWE
WINO GŁGOWE
WINO Z GŁOGU
WINO Z KWIATÓW GŁOGU
WINO Z GOŹDZIKÓW
2
WINO Z GRUSZEK
WINO Z GRUSZEK I śURAWIN
WINO GRUSZKOWE
GRUSZNIAK
WINO HERBACIANE
JABŁECZNIK
WINO Z JABŁEK
WINO JABŁKOWE MOCNE
WINO JABŁKOWE LEKKIE
WINO JABŁKOWOAGRESTOWE
WINO Z JABŁEK
WINO Z JABŁEK I AGRESTU
WINO Z JABŁEK I JARZĘBINY
WINO Z JABŁEK I PORZECZEK
WINO Z JABŁEK, PORZECZEK I TAREK
WINO Z JABŁEK I TAREK
WINO Z JABŁEK I RODZYNKÓW
WINO Z JABŁEK SŁODKICH
WINO Z JABŁEK SUSZONYCH
WINO Z JARZĘBINY
WINO Z JASNOTY BIAŁEJ
WINO Z JEśYN
WINO Z JEśYN MIESZANE
WINO Z JĘCZMIENIA
WINO JĘCZMIENNO – DAKTYLOWE
WINO JĘCZMIENNO – RODZYNKOWO – FIGOWE
WINO KAWOWE
WINO Z KIWI
WINO Z KONICZYNY
WINO Z KUKURYDZY
WINO Z KWIATÓW LIPY
WINO Z MALIN
WINO Z MARCHWI
WINO Z MANGO
WINO MIODOWE
WINO Z MLECZA (Mniszek Lekarski)
WINO Z MORELI
WINO Z MORWY
WINO Z NAGIETKA
WINO Z OCHYŃ (BORÓWEK BAGIENNYCH)
WINO Z PORZECZEK
WINO Z PORZECZEK
WINO Z PORZECZEK BIAŁYCH LUB CZERWONYCH
WINO Z PORZECZEK CZARNYCH
WINO Z PORZECZEK CZERWONYCH
WINO PORZECZKOWE MIESZANE
WINO Z PIERWIOSNKÓW
WINO Z PIGW
WINO Z POMIDORÓW
WINO Z POZIOMEK
WINO Z PSZENICY
WINO PSZENICZNO – RODZYNKOWE
WINO Z RABARBARU
WINO Z RAJSKICH JABŁEK
WINO Z RODZYNKÓW
WINO Z RODZYNKÓW STOŁOWE
WINO RODZYNKOWE MOCNE
WINO Z RYśU
WINO ZIOŁOWE Z RYśEM
WINO Z RZEPIKU
WINO Z RZEPY
WINO ZE SŁODU
WINO Z SORGA
WINO ZE ŚLIWEK
WINO ZE ŚLIWEK SUSZONYCH
WINO Z TARNINY
WINO Z TRUSKAWEK
WINO Z WIŚNI
WINO WIŚNIOWE WIELOOWOCOWE
WINO Z WINOGRON
WINO Z WINOGRON GRONOWE
WINO Z ZIEMNIAKÓW
WINO Z śURAWINY
WINO Z śYTA
WINO śYTNIE
3
CYDR
4kg suszonych jabłek
2½ wiadra wody
1½ szklanki araku
1kg cukru
3 szklanki droŜdŜy winiarskich do białego wina
Jabłka pokrajać drobno, włoŜyć do dębowej beczki, zalać je 2½ wiadrami
gorącej wody i pozostawić na trzy doby. Następnie wlać płyn do bardzo duŜego
garnka i gotować 1 godzinę. Wlać do beczki po winie i dodać 1½ raku. Do
jabłek znowu wlać wiadro gorącej wody, zostawić na trzy doby, potem znów
gotować przez 1 godzinę i zlać do tej samej baryłki. Rozpuścić w niewielkiej
ilości wody 1kg cukru, gotować aŜ poczerwienieje, wlać do cydru, dodać trzy
szklanki droŜdŜy winiarskich, zabić baryłkę i postawić w bardzo zimnym
miejscu na sześć tygodni.
GROG TRADYCYJNY
50ml winiaku
sok z cytryny
3 łyŜeczki cukru
1 goździk
szczypta cynamonu
150ml wody
Cukier rozpuścić w wodzie, wcisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy. Podgrzać
do wrzenia, dodać alkohol. Podawać bardzo gorący.
GRZANE PIWO
1l jasnego piwa
cynamon
3 Ŝółtka
2 łyŜki cukru
goździki
Piwo wlać do rondelka, dodać kawałek cynamonu, zagotować i od razu zdjąć z
ognia. Oddzielnie ukręcić dwa Ŝółtka z cukrem i powoli zalać gorącym piwem.
Ubić płyn trzepaczką, aŜ piwo mocno się spieni. Podawać na gorąco.
4
JAŁOWCÓWKA
20 30 suszonych owoców jałowca
1l wódki czystej
1 łyŜeczka cukru
Owoce jałowca zalać wódka, butelkę dobrze zakorkować, macerować je przez
około 4 tygodnie (potrząsać butelką od czasu do czasu). Po upływie tego czasu
wódkę zlać znad owoców do drugiej butelki, (najlepiej przez lejek z wata)
osłodzić, wymieszać. Po paru dniach jałowcówka nadaje się do spoŜycia.
JARZĘBIAK
20g suszonych jagód jarzębiny
1 śliwka suszona
5 rodzynek
3 4 suszone owoce głogu lub tarniny
1l wódki
Owoce rozdrobnić i wrzucić do butelki, zalać wódką, dobrze zakorkować.
Macerować przez 3 4 tygodnie, (potrząsać od czasu do czasu),po czym
przecedzić przez lejek z watą i zlać do butelki.
KONIAKÓWKA
garść świeŜego, zmielonego kminku
½l spirytusu
200g cukru
Kminek włoŜyć do duŜego słoja i zalać spirytusem. Nazajutrz dodać ostudzony
syrop zrobiony z 200g cukru przegotowanego w 250ml wody, zamknąć
szczelnie i macerować w temperaturze pokojowej przez tydzień. Przecedzić
przez gęste sito i watę do butelek, by tydzień dojrzewało. Tak sporządzoną i
sklarowaną wódkę moŜna doprawić na likier. Do 1l kminkówki dodajemy ½l
syropu o zawartości 600g cukru i ½l spirytusu 95% oraz 1 kroplę olejku
anyŜowego, 1 kroplę olejku cytrynowego, szczyptę kwasku cytrynowego. Likier
powinien dojrzewać przez miesiąc.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin