Bucatini alla carbonara.doc

(33 KB) Pobierz
Bucatini alla carbonara

Bucatini alla carbonara

- Bucatini to długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku.
Na wstępie lojalnie uprzedzam, że przy tym daniu dieta zaczyna się dopiero od jutra. Ale jest takie proste i oczywiste, że nie sposób sobie odmówić.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 min.

Jak to zrobić:
1. Ugotuj bucatini w dużej ilości wody z solą morską i łyżką oliwy.
2. Pokrój boczek w paseczki.
3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Podsmaż boczek na patelni na złoto.
5. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał.
6. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć).
7. Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Bucatini alla carbonara

·         200 g chudego bekonu

·         4 jajka

·         500 g makaronu bucatini (oczywiście możecie spokojowo użyć spaghetti)

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         50 g parmezanu tartego

·         1 pęczek natki pietruszki

·         sól morska

·         300 ml śmietanki Rama Cremefine do gotowania

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin