- Bucatini to długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Na wstępie lojalnie uprzedzam, że przy tym daniu dieta zaczyna się dopiero od jutra. Ale jest takie proste i oczywiste, że nie sposób sobie odmówić. Dla 4 osób Czas przygotowania: 25 min.
Jak to zrobić: 1. Ugotuj bucatini w dużej ilości wody z solą morską i łyżką oliwy. 2. Pokrój boczek w paseczki. 3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku. 4. Podsmaż boczek na patelni na złoto. 5. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał. 6. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć). 7. Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem. Bon appetit!
· 200 g chudego bekonu
· 4 jajka
· 500 g makaronu bucatini (oczywiście możecie spokojowo użyć spaghetti)
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 50 g parmezanu tartego
· 1 pęczek natki pietruszki
· sól morska
· 300 ml śmietanki Rama Cremefine do gotowania
Blood43