Kasza manna z miodem1 szklanka kaszy manny,1 szklanka wody,2 szklanki mleka3 łyżki masła,3 łyżki cukru,1 łyżka rodzynków,2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej,1 łyżka tartej bułki,3 łyżki mioduKaszę wsypać do rondla z wodą wymieszaną z 1 szklanka mleka, zagotować mieszając. Dodać pozostałą szklankę mleka i gotować 10 min. Zdjąć z ognia, ostudzić, 2 łyżki masła zmiksować z 3 łyżkami cukru. Dodać ostudzoną kaszę, wymieszać. Dodać wypłukane rodzynki i skórkę pomarańczowa wymieszać. Głębokie naczynie wysmarować pozostałym masłem (1 łyżka), wysypać tartą bułką, włożyć kaszę, posmarować miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piec pod przykryciem ok. 20 min.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Blood43