Kuchnia Karaibska.doc

(68 KB) Pobierz
Ciasteczka krabowe Fidela Castro

Ciasteczka krabowe Fidela Castro

 

Składniki:
- 80 dag mięsa krabów (może być z puszki)
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 mała papryczka chili
Ponadto:
- jajko i tarta bułka do panierowania
- oliwa do smażenia

Sposób przyrządzania:

Mięso z krabów drobniutko pokrój, dodaj świeżą kolendrę i jajko. Chili przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z nasionek, a połówki strąka posiekaj i dodaj do masy krabowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe, okrągłe kotleciki. Panieruj je w jajku i bułce tartej, smaż na dobrze rozgrzanej oliwie z każdej strony na złoty kolor. Możesz podawać z sałatką z awokado.
Takie kotleciki są zwykłym pożywieniem kubańskiej biedoty. Podobno Fidel Castro jadał je jako dziecko i lubi do tej pory.

 

 

Ciasto kokosowe z Karaibów

 

Składniki:
- Ciasto:
- 20 dag masła
- 1.5 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- po 1 i 1/3 szklanki mąki oraz rozgniecionego miąższu bananów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 3/4 łyżeczki soli i sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mielonych orzechów pecan (lub włoskich)
Masa kokosowa:
- 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
- 1 szklanka zwykłego mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 banany
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka uprażonych wiórków kokosowych

Sposób przyrządzania:

Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem i oprósz mąką dwie tortownice o średnicy 27 cm. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku (następne dodawaj, gdy poprzednie połączy się z masą). Wlej maślankę, dodaj banany, wymieszaj. W oddzielnej misce połącz suche składniki (mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia). Dodaj do ciasta, ucieraj mikserem na najniższych obrotach, aż otrzymasz jednolitą masę. Ucieraj jeszcze minutę na średniej szybkości, potem wymieszaj z orzechami. Ciastem napełnij obie formy, piecz 25-35 minut (jeśli patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone). Po wyjęciu z piekarnika odstaw oba ciasta na 5 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź. Zrób masę: wymieszaj mleko kokosowe ze zwykłym. Połącz cukier z mąką kukurydzianą. Dodaj żółtka i szklankę mieszanego mleka. W rondlu o grubym dnie zagotuj resztę mleka, powoli wlewaj do masy żółtkowej, nie przerywając mieszania. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdejmij z ognia, przykryj pergaminem, ostudź i włóż do lodówki. Banany pokrój w plasterki, włóż do miski, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Pierwszy placek posmaruj warstwą masy, na wierzchu ułóż banany i znowu posmaruj masą. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą masy, posyp kokosem. Wstaw na 3 godziny do lodówki.

 

 

Flan kokosowy z fantazyjnym przybraniem

 

Składniki:
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 szklanki pełnego mleka (lub śmietany kremówki)
- cukier do smaku
- 6 jajek
Karmel:
- 2-3 łyżki cukru
- gorąca woda

Sposób przyrządzania:

Przygotuj karmel: wsyp cukier na rozgrzaną patelnię, rozpuść, mieszając, a następnie rozprowadź niewielką ilością wody. Płynny karmel wlej na dno żaroodpornych foremek, odstaw, aby zastygł. Mleko kokosowe zagotuj z mlekiem zwykłym i odrobiną cukru. Ubij trzepaczką jajka. Powoli, ciągle ubijając trzepaczką, wlewaj do jajek gorące mleko. Masę przecedź przez sitko i wlej do foremek na warstwę karmelu. Foremki przykryj folią aluminiową, ustaw na blasze z wodą i piecz około 15 minut w temp. 150°C. Po upieczeniu ostrożnie odetnij krem nożem od brzegów foremek, odwróć dnem do góry i wyłóż na talerzyki

 

 

French Touch

 

Składniki:
- Warstwa biała:
- 40 ml brandy
- 20 ml likieru kahlua
- 2 łyżeczki czekolady w proszku
- 1 gałka lodów waniliowych
- 80 ml mleka
Warstwa czerwona:
- 10 ml syropu malinowego
- 60 ml granity truskawkowej (mrożonego przecieru owocowego)

Sposób przyrządzania:

Zmiksuj - oddzielnie - składniki części białej i czerwonej. Brzeg kieliszka zanurz w białku, a potem w cukrze z czekoladą i cynamonem. Ozdób miętą i wiśnią koktajlową. Do kieliszka wlej najpierw część czerwoną, a na nią białą.

 

 

Fresh Pinacolada

 

Składniki:
- 60 ml białego rumu
- 20 ml syropu kokosowego
- 80 ml soku ananasowego
- 40 ml mleka

Sposób przyrządzania:

Składniki zmiksuj w blenderze. Brzegi kieliszka udekoruj cząstką ananasa, do środka wrzuć kilka kostek lodu i wlej koktajl. Uwaga: prawdziwą pin~acoladę podaje się w ananasie: trzeba odciąć kawałek owocu z pióropuszem - to będzie pokrywka. Potem należy wydrążyć miąższ z dolnej części ananasa, wlać koktajl i przykryć 'pokrywką'.

 

 

Krewetki po kubańsku

 

Składniki:
- 20-25 krewetek Black Tiger
- oliwa
- ocet balsamiczny
- 1 mała posiekana papryczka chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
Sos paprykowy:
- 1 czerwona papryka (upieczona na ruszcie i obrana ze skórki)
- 1 mała papryczka chili
- sól
- pieprz
- odrobina świeżej kolendry
Oraz:
- 20 dag dzikiego ryżu
- cząstki cytryny

Sposób przyrządzania:

Oczyść, obierz i opłucz krewetki, skrop je oliwą i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Posyp drobniutko posiekaną chili i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, a następnie podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło i miód. Przygotuj sos paprykowy: paprykę posiekaj, dodaj pokrojoną chili, przypraw do smaku solą i pieprzem, a potem zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z kolendrą. Dziki ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Krewetki podawaj na dzikim ryżu, skropione sosem paprykowym. Możesz udekorować sałatą i świeżą papryczką chili

 

 

Kubańskie picadillo

 

Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 8 roztartych ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 puszka (450 ml) pomidorów w zalewie
- po 3/4 szklanki rodzynek i oliwek faszerowanych papryką
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka chili
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej oliwę, włóż cebulę, czosnek i listki laurowe. Duś 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale nie przyrumienić. Teraz dodaj mięso. Smaż około 7 minut, rozdzielając grudki widelcem. Dodaj pozostałe składniki, duś 8 minut. Przypraw solą i pieprzem, wyjmij listki laurowe. Podawaj na ciepło.

 

 

Kurczak colombo

 

Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- 1 kg kawałków kurczaka
- 4 łyżki curry
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 puszka (450 ml) mleka kokosowego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżeczka posiekanej chili
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 szklanka obranych i pokrojonych bananów
- ew. 1/2 szklanki obranych pistacji
Ryż po kreolsku: 2.5 szklanki długoziarnistego ryżu
- 1 łyżeczka soli
- 1 obrana cebula
- po 1 pęczku natki i tymianku
- 1 obrana marchewka

Sposób przyrządzania:

Przygotuj ryż: zalej go zimną wodą, odstaw na 15 minut i osącz. W dużym rondlu zagotuj 6 szklanek wody. Dodaj sól, cebulę, natkę, tymianek i marchewkę. Wsyp ryż, gotuj 20 minut na małym ogniu. Wyjmij cebulę, natkę, tymianek i marchewkę. Ryż osącz, przelej zimną wodą. Osącz jeszcze raz i włóż do rondla. Podgrzewaj 5 minut na małym ogniu, aż ziarenka będą suche. Przygotuj kurczaka: w dużym rondlu rozgrzej olej i masło. Włóż kurczaka, posyp curry. Smaż na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas odwracając. Kurczak powinien mocno się przyrumienić. Dodaj bulion, cebulę, pół puszki mleka, czosnek, sok z limonki, zioła, chili, sól i pieprz. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj 45 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj resztę mleka oraz banany. Wymieszaj, posyp pistacjami. Podawaj z ryżem.

 

 

Mango Fools

 

Składniki:
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 1.5 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 3 duże dojrzałe mango
- 1/4 szklanki cukru (lub mniej jeśli mango są bardzo słodkie)
- 3/4 szklanki śmietany tortowej (36-proc.)

Sposób przyrządzania:

Z mango wyjmij pestki, miąższ pokrój na kawałki. Żelatynę przełóż do miseczki, polej sokiem, odstaw na minutę. Zmiksuj mango z cukrem, przetrzyj przez sitko. Kubek z żelatyną wstaw do kąpieli wodnej, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Połącz z przecierem z mango. Dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

 

 

Medaliony z indyka po hawańsku

 

Składniki:
- 4 foremne plastry piersi indyczej
- 10 dag sera pleśniowego np. rokpola
- 4 połówki brzoskwiń lub gruszek (mogą być z syropu)
- 30 dag ryżu długoziarnistego
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 3 łyżki oleju lub 2 łyżki sklarowanego masła
- pieprz
- sól

Sposób przyrządzania:

Natrzyj porcje indyka przyprawą do drobiu, zrumień na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełóż z patelni na kawałek folii aluminiowej, oprósz solą i pieprzem, zawiń, żeby nie stygły. Połówki gruszek osącz z syropu, pokrój na plasterki i ostrożnie mieszając, obsmaż na tłuszczu pozostałym na patelni, po czym przełóż na talerzyk. Medaliony wyjmij z folii, znów ułóż je na patelni, obłóż gruszkami i posyp drobno pokrojonym lub pokruszonym serem. Podlej 1-2 łyżkami wrzątku, przykryj i podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i miską kolorowych sałat.

 

 

Mojito z malinami

 

Składniki:
- 40 ml białego rumu
- 1 limonka pokrojona na 14-16 cząstek
- 5-6 łyżeczek brązowego cukru lub 30 ml syropu cukrowego
- 8 listków mięty
- kruszony lód
- 40 ml wody sodowej
- 8 malin

Sposób przyrządzania:

Utrzyj limonki z cukrem, malinami i miętą, dodaj rum i lód, dopełnij wodą sodową, wymieszaj. Brzeg kieliszka udekoruj listkiem mięty, wlej koktajl. Podawaj od razu.

 

 

Mus z gujawy

 

Składniki:
- 10 obranych i pokrojonych owoców gujawy
- 4 łyżki przesianego cukru pudru (jeśli masz owoce gujawy w puszce - nie dodawaj już cukru)
- 1/2 szklanki śmietany tortowej (36-proc.)
- 4 białka

Sposób przyrządzania:

Zmiksuj w blenderze miąższ owoców gujawy. Przetrzyj przez sitko i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ubij śmietanę i - w oddzielnym naczyniu - białka. Ostrożnie połącz owocowy przecier najpierw z ubitą śmietaną, a potem z białkami. Przełóż do pucharków, podawaj po schłodzeniu.

 

 

Nadziewana papaja

 

Składniki:
- 1/4 szklanki oleju
- 2 posiekane cebule
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 posiekane papryczki chili
- 50 dag posiekanej polędwicy wołowej
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 pomidory (oczyszczone z nasionek i pokrojone w kosteczkę)
- sól
- pieprz
- 1 duża niezbyt dojrzała papaja przekrojona na połowę i oczyszczona z pestek
- 15-20 dag startego parmezanu
- masło do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na małym ogniu cebulę, czosnek i chili (około 10 minut). Dodaj posiekane mięso, smaż około 10 minut. Wymieszaj z koncentratem i pomidorami, przypraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż połówki papai na 15 minut do wrzącej wody. Nasmaruj masłem żaroodporną formę, włóż do niej połówki papai. Napełnij je przygotowanym farszem, piecz 30-35 minut. Podawaj na gorąco od razu po wyjęciu z piekarnika.

 

 

Relisz z mango i kolendry

 

 

Składniki:
- 2 obrane i posiekane mango
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- sól
- grubo mielony pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj w miseczce wszystkie przygotowane składniki. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na pół godziny do lodówki. Możesz podawać do mięs i ryb.

 

 

Ryba po antylsku

 

Składniki:
- 1 karmazyn o wadze ok. 80 dag (oczyszczony i wypatroszony)
- 3 łyżki oleju arachidowego
- sól
Marynata:
- 6 cytryn
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 8 ziaren pieprzu
- sól

Sposób przyrządzania:

Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z cytryn. Obierz pomidory i oczyść je z pestek, miąższ pokrój w małą kosteczkę. Posiekaj cebulę i papryczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj sok cytrynowy z pieprzem i szczyptą soli, dodaj papryczkę, cebulę, czosnek i pomidory. Przygotowaną marynatą polej rybę, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Wyjmij rybę z marynaty, osusz ją i usmaż na dobrze rozgrzanym oleju, odwracając od czasu do czasu. Trwa to około 20 minut. Po usmażeniu posól i podawaj.

 

 

Ryba z sosem mojo verde

 

Składniki:
- Sos mojo verde: 1 główka czosnku
- 200 ml oliwy
- 150 ml octu winnego
- garść listków kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka soli
Oraz:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 pokrojone w piórka czerwone cebule
- sól
- grubo mielony pieprz
- 50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 oczyszczony karmazyn (2 kg)
- 1/4 szklanki sosu mojo verde
- 50 dag pomidorów pokrojonych na cząstki
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

Sposób przyrządzania:

Zrób sos: czosnek zmiksuj z solą, kuminem i octem. Dodaj kolendrę i oliwę, miksuj, aż powstanie gładki sos. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę oprósz solą i pieprzem, uduś na maśle wymieszanym z łyżką oliwy. Ostudź. Z podwójnie złożonej folii aluminiowej zrób łódeczkę, w której zmieści się ryba. Wlej do niej resztę oliwy, włóż ziemniaki, oprósz solą i pieprzem. Ostrym nożem ponacinaj rybę z obu stron, nacięcia natrzyj solą i pieprzem. Rybę ułóż na ziemniakach, polej częścią sosu. Przykryj warstwą pomidorów, polej sosem i przykryj cebulą. Do łódeczki wlej wino, brzegi folii połącz ponad rybą. Zamkniętą łódeczkę ułóż na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny.

 

 

Sałatka karaibska z krewetek

 

Składniki:
- 2 awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 2 pomidory
- 1 średni ananas
- 1 mała puszka liści kaktusa 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 mała papryczka chili
Oraz:
- 10 dag krewetek koktajlowych
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili

Sposób przyrządzania:

Obierz awokado, usuń pestkę. Połówki owocu pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń nasionka. Cząstki pomidorów pokrój jak awokado. Świeżego ananasa obierz i pokrój w kostkę. Dodaj osączone liście kaktusa, pomidory i awokado, wymieszaj, przypraw resztą soku z cytryny, posiekaną kolendrą i chili. Krewetki obierz, opłucz, skrop oliwą i wymieszaj (powinny być pokryte oliwą z każdej strony). Dodaj posiekany czosnek i chili, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Podsmaż, ostudź i dodaj do sałatki.

 

 

Sałatka owocowa z sosem rumowym

 

Składniki:
- Sos:
- 1.5 szklanki wody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki ciemnego rumu
- 6-8 gwiazdek anyżu
- sok z limonki do smaku
Oraz:
- ulubione owoce egzotyczne oczyszczone i pokrojone na kawałki (np. karambola; papaja; gujawa; mango; ananasy; banany; plasterki pomarańczy)

Sposób przyrządzania:

Zrób sos rumowy: w małym rondelku wymieszaj wodę z cukrem i rumem (pozostaw łyżkę rumu), dodaj gwiazdki anyżu. Podgrzewaj na małym ogniu bez pokrywki około 15 minut. Sos zdejmij z ognia, dodaj resztę rumu i sok z limonki, przecedź przez gęste sitko. Przygotowane owoce włóż do miski, polej sosem rumowym, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

 

 

Sałatka z papai

 

Składniki:
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 papaja oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę
- 2 łyżki natki
- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Przygotuj sos winegret z oleju, octu, majonezu oraz czosnku. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej papaję, skrop sokiem z cytryny. Posyp natką.

 

 

Suflet kokosowy

 

Składniki:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 12 dag ryżu
- 5 dag masła (i trochę masła do foremki)
- 4 jajka
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzania:

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin