To jest druga część wykładu o środowisku, pierwszą mam na kompie w Byd wiec wyśle wieczorem jak dojade. Z WYKŁADU TRZEBA UMIEC O ENTEROBACTERIACEAE (BĘDZIE 1 PYTANIE NA KOLE), Z WYK. O MIKROFLORZE MLEKA NIC NIE BĘDZIE, Z MAKI I PIECZYWA COS O Bacillus, ale to jeszcze pewnie powie. N na a czerwono zaznaczyłam to co również może być na kole.
Podział wody ze względu na użytkowników :
- woda produkcyjna (technologiczna)
- do mycia
-do użytku technicznego
- stosowana w produkcji, a także do mycia surowców, urządzeń, naczyń, musi odpowiadać normom wody pitnej.
Czystość mikrobiologiczna wody pitnej:
- woda oczyszczona magazynowana w pojemnikach powinna być jałowa
-czystość mikrobiolog. wody oczyszczonej przygotowanej do bezpośredniego użycia powinna być taka jak wody
-woda jałowa jest stosowana do płukania jam ciała, sprzętu kontaktującego się z błonami śluzowymi itp.
Czystość biologiczna wody:
-woda stosowana w inhalacji wg projekt u Polskiej Normy powinna być wolna od Legionella spp.
Legionella pneumophila- choroba legionist ów (zapalenie płuc, opłucnej), gorączka pontiac. Źródło zakażeń: systemy klimatyzacyjne, instalacje wody ciepłej, kurki czerpalne, siatka prysznicowa, urządzenia do wspomagania oddychania, baseny z hydromasażem, nawilżacze powietrza, dializatory.Czynniki sprzyjające kolonizacji: podwyższone temp. (25-45 C), korozja, niskie stęż. Środków dezynfekcyjnych, zastoiny wody, czynniki biotyczne (obcność innych drobnoust., biofilmu). Drogi przenoszenia: kropelkowa, bezpośrednia, pokarmowa). Spadek odporności, miejscowej odporności w płucach.
Kryteria jakości sanitarnej wody:
- mikroorganizmy wskaźnikowe:
* bakterie z gr. Coli (pałeczki okrężnicy)- Escherichia coli, Enterobacter spp., Citrobacter spp., Klebsiella
* bakterie z gr. Coli typu fekalnego- te same co wyżej , ale przeprowadzają proces fermentacji laktozy w temp. 44 stopni.
* paciorkowce kałowe z typowym gatunkiem Enerococcus faecalis
- Staphylococcus spp., Pseudomonas aeruginosa.
Drobnoustroje chorobotwórcze przenoszone przez wode:
- Salmonella spp. ( reszta też spp.)
-shigella
- Vibrio
Mycobacterium
- Leptospira
-Proteus
- Providencia
- Legionella
- Pseudomonas
- Aeromonas
- Klebsiella
- Flavobacterium
- Enterobacter
- Citrobacter
-Serratia
- Acinetobacter
Aeromonas I Plesiomonas:
-Aeromonadaceae I Enterobacteriaceae
-rożne środowiska wodne ( slone, słodkie, ścieki) I gleba
-mogą występować w przewodzie pokarmowym zdrowych ludzi
-podobne morfologicznie i metabolicznie
-fermentuja glukozę
-oksydazo dodatnie
- Aeromonas- ok. 14 gatunków (hydrophila, caviae, veronxi)
-Pseudomonas- 1 gat. (shigelloides)
-źródła zakażenia pokarmowego- woda, owoce morza, potrawy z surowego miesa, ryb, mleko drob, baranina,wołowina,
- biegunka sekrecyjna (wodnista) lub z dodatkiem krwi
-objawy po ok.2 dobach
-może wystapic stan przewlekly.
Drobnoustroje przenoszone wodą:
- enterowirusy (ECHO, wirus polio, Coxsackie A i B, HAV)
-Norwalk
-Reowirusy
-Adenowirusy
POWIETRZE
Mikroflora:
- są tam nieodpowiednie warunki dla rozwoju drobnoustrojów, jest ono natomiast ich przenośnikiem.
-stopien mikrobiologicznego zanieczyszczenia zależy od: jego ruchu, temperatury, wilgotności, zapylenia nasłonecznienia,
Czynniki kształtujące skład mikroorganiczny powietrza: położenie terenu, pora roku, dnia, szata roślinna, charakter wiatrów, rodzaje gleby nawożenie, gęstość za ludnienia, rodzaj zakładu przemysłowego, ilość odpadów, temperatura.
Bioaerozole:
- to układy dwu- lub trójfazowe,
-faza rozpraszająca – powietrze
- rozproszona faza stała lub ciekła( zawiera drobne cząstki płynu lub substancji stałej zawierającej pyłki roślinne, zarodniki grzybow, komórki bakteryjne, drożdży wirusów).
Rozprzestrzenianie bioaerozoli:
- dynamiczna projekcja kropel- kaszel, kichniecie
-systemy wentylacyjne, szyby, windy, klimatyzacje
- prądy konwekcyjne powietrza- bardzo duże odległości.
Mikroflora powietrza atmosferycznego:
-dominują grzyby strzępkowe (70% wszystkich mikroorganizmów- np. Clostridium, Alternaria, penicillium, Aspergillas, Mucor, Rhizopus)
-drzożdże są najczęściej reprezentowane przez: Torulopsis, Rhodotorula, Candida, Saccharomyces,
-ilość bakterii – 18-20%, a najczęściej bakterie saprofityczne z rodzaju Micrococcus, Achroniobacter, Bacillus.
Zdolność przetrwania mikroorg. W powietrzu zależy od ich:
- wrażliwości na wysuszenie ( odporne- tuberculosis, Bacillus anthracis, Pseudomonas aeruginosa, Stapylococcus; wrażliwe-Neisseria meningitidis, Yersinia pestis).
-wrażliwości na promieniowanie UV (barwniki karotenowe wytwarzane przez niektóre bakterie i drożdże chronią ich komórki przed prom. UV, skuteczność promieniowania działającego na drobnoustroje jest odwrotnie proporcjonalna do zapylenia powietrza).
Mikroflora powietrza pomieszczeń zamkniętych:
Skład ilościowy i jakościowy powietrza pomieszczen zamkniętych zależy od rodzaju pomieszczeń np. w pomieszczeniach mieszkalnych bez objawów zagrzybienia dominują: Micrococcus, Staphylococcus, Bacillus, bakterie Gram -, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Alternaria Spp.)
oliwc12