mikrobiol wyk cz. 2.docx

(17 KB) Pobierz

To jest druga część wykładu o środowisku, pierwszą mam na kompie w Byd wiec wyśle wieczorem jak dojade. Z WYKŁADU TRZEBA UMIEC O ENTEROBACTERIACEAE (BĘDZIE 1 PYTANIE NA KOLE), Z WYK. O MIKROFLORZE MLEKA NIC NIE BĘDZIE, Z MAKI I PIECZYWA COS O Bacillus, ale to jeszcze pewnie powie. N na a czerwono zaznaczyłam to co również może być na kole.

 

 

 

Podział wody ze względu na użytkowników :

- woda produkcyjna (technologiczna)

- do mycia

-do użytku technicznego

- stosowana w produkcji, a także do mycia surowców, urządzeń, naczyń, musi odpowiadać normom wody pitnej.

 

Czystość mikrobiologiczna wody pitnej:

- woda oczyszczona magazynowana w pojemnikach powinna być  jałowa

-czystość mikrobiolog.  wody oczyszczonej przygotowanej do bezpośredniego użycia powinna być taka jak wody

-woda jałowa jest stosowana do płukania jam ciała, sprzętu kontaktującego się z błonami śluzowymi itp.

 

Czystość biologiczna wody:

-woda stosowana w inhalacji wg projekt u Polskiej Normy powinna być wolna od Legionella spp.

Legionella pneumophila-  choroba legionist ów (zapalenie płuc, opłucnej), gorączka pontiac. Źródło zakażeń: systemy klimatyzacyjne, instalacje wody ciepłej, kurki czerpalne, siatka prysznicowa, urządzenia do wspomagania oddychania, baseny z hydromasażem,  nawilżacze powietrza, dializatory.Czynniki sprzyjające kolonizacji: podwyższone temp. (25-45 C), korozja, niskie stęż. Środków dezynfekcyjnych, zastoiny wody, czynniki biotyczne (obcność innych drobnoust., biofilmu). Drogi przenoszenia: kropelkowa, bezpośrednia, pokarmowa). Spadek odporności,  miejscowej odporności w płucach.

 

Kryteria jakości sanitarnej wody:

- mikroorganizmy wskaźnikowe:

* bakterie z gr. Coli (pałeczki okrężnicy)- Escherichia coli, Enterobacter spp., Citrobacter spp., Klebsiella

* bakterie z gr. Coli typu fekalnego- te same co wyżej , ale przeprowadzają proces fermentacji laktozy w temp. 44 stopni.

* paciorkowce kałowe z typowym gatunkiem Enerococcus faecalis

 

- Staphylococcus spp., Pseudomonas aeruginosa.

 

Drobnoustroje chorobotwórcze przenoszone przez wode:

- Salmonella spp. ( reszta też spp.)

-shigella

- Vibrio

Mycobacterium

- Leptospira

-Proteus

- Providencia

- Legionella

- Pseudomonas

- Aeromonas

- Klebsiella

- Flavobacterium

- Enterobacter

- Citrobacter

-Serratia

- Acinetobacter

 

Aeromonas I Plesiomonas:

-Aeromonadaceae  I Enterobacteriaceae

-rożne środowiska wodne ( slone, słodkie, ścieki) I gleba

-mogą występować w przewodzie pokarmowym zdrowych ludzi

-podobne morfologicznie i metabolicznie

-fermentuja glukozę

-oksydazo dodatnie

- Aeromonas- ok. 14 gatunków (hydrophila, caviae, veronxi)

-Pseudomonas- 1 gat. (shigelloides)

-źródła zakażenia pokarmowego- woda, owoce morza, potrawy z surowego miesa, ryb, mleko drob, baranina,wołowina,

- biegunka sekrecyjna (wodnista) lub z dodatkiem krwi

-objawy po ok.2 dobach

-może wystapic stan przewlekly.

 

Drobnoustroje przenoszone wodą:

- enterowirusy (ECHO, wirus polio, Coxsackie A i B,  HAV)

-Norwalk

-Reowirusy

-Adenowirusy

 

 

 

 

 

POWIETRZE

Mikroflora:

- są tam nieodpowiednie warunki dla rozwoju drobnoustrojów, jest ono natomiast ich przenośnikiem.

-stopien mikrobiologicznego zanieczyszczenia zależy od: jego ruchu, temperatury, wilgotności, zapylenia nasłonecznienia,

 

Czynniki kształtujące  skład mikroorganiczny powietrza: położenie terenu, pora roku, dnia, szata roślinna, charakter wiatrów, rodzaje gleby nawożenie, gęstość za ludnienia, rodzaj zakładu przemysłowego, ilość odpadów, temperatura.

 

Bioaerozole:

- to układy dwu- lub trójfazowe,

-faza rozpraszająca – powietrze

- rozproszona faza stała lub ciekła( zawiera drobne cząstki płynu lub substancji stałej zawierającej pyłki roślinne, zarodniki grzybow, komórki bakteryjne, drożdży wirusów).

 

Rozprzestrzenianie bioaerozoli:

- dynamiczna projekcja kropel- kaszel, kichniecie

-systemy wentylacyjne, szyby, windy, klimatyzacje

- prądy konwekcyjne powietrza- bardzo duże odległości.

 

Mikroflora powietrza atmosferycznego:

-dominują grzyby strzępkowe (70% wszystkich mikroorganizmów- np. Clostridium, Alternaria, penicillium, Aspergillas, Mucor, Rhizopus)

-drzożdże są najczęściej reprezentowane przez: Torulopsis, Rhodotorula, Candida, Saccharomyces,

-ilość bakterii – 18-20%, a najczęściej bakterie saprofityczne z rodzaju Micrococcus, Achroniobacter, Bacillus.

 

Zdolność przetrwania mikroorg. W powietrzu zależy od ich:

- wrażliwości na wysuszenie ( odporne- tuberculosis, Bacillus anthracis, Pseudomonas aeruginosa, Stapylococcus; wrażliwe-Neisseria meningitidis, Yersinia pestis).

-wrażliwości na promieniowanie UV (barwniki karotenowe wytwarzane przez niektóre bakterie i drożdże chronią ich komórki przed prom. UV, skuteczność promieniowania działającego na drobnoustroje jest odwrotnie proporcjonalna do zapylenia powietrza).

 

Mikroflora powietrza pomieszczeń zamkniętych:

Skład ilościowy i jakościowy powietrza pomieszczen zamkniętych zależy od rodzaju pomieszczeń np. w pomieszczeniach mieszkalnych bez objawów zagrzybienia dominują: Micrococcus, Staphylococcus, Bacillus, bakterie Gram -, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Alternaria Spp.)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin