KIEŁKI KOŃCZYNY Kiełki koniczynyKiełki koniczyny czerwonej (Trifolium pratense) są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy. Genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu, ich spożywanie działa wzmacniająco na system nerwowy i stabilizuje żołądek. W medycynie naturalnej okłady z koniczyny stosuje się przy problemach skórnych takich jak egzema czy łuszczyca, a także w celu przyspieszenia gojenia się ran. Kiełki koniczyny posiadają właściwości odtruwające i wykrztuśne, dzięki czemu łagodzą symptomy takich chorób jak zapalenie oskrzeli czy astma. Wskazówki dotyczące hodowli Czas namaczania nasion:4-6 hCzas kiełkowania:5-7 dniZalecana metoda hodowli:kiełkownica, słoik,Jak jeść:suroweWartości odżywcze kiełków : Witaminy A, B1, B5, B6, C, E, K Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, miedź, mangan, selen Inne : Fitoestrogeny, antyoksydanty, saponiny, glikozydy, flawonoidy, chlorofil, aminokwasy, błonnik, karoten, białko (35%)
MarekMaly