CZOSNEKCzosnek - naturalny antybiotykZapobiega wirusom, jest pomocny przy zatruciach, czy teý ma dziaůanie przeciwalergiczne. Czosnek powinniúmy jeúă jak najczćúciejZapobiega wirusom, jest pomocny przy zatruciach, czy teý ma dziaůanie przeciwalergiczne. Czosnek powinniúmy jeúă jak najczćúciej.Czosnek naleýy do rodziny roúlin w skůad której wchodzi m.in.: szczypior, por, cebula. Jest jednŕ z najstarszych roúlin na úwiecie, uprawiany byů juý przed naszŕ erŕ.Jego wůaúciwoúci lecznicze poznali staroýytni Rzymianie, Egipcjanie i Grecy. Juý oni uwaýali czosnek za doskonaůy lek zapobiegajŕcy miaýdýycy. Polecany teý byů w chorobach ukůadu pokarmowego i oddechowego. Czosnek cieszy sić doskonaůŕ opiniŕ w medycynie naturalnej, a jego wůaúciwoúci lecznicze potwierdzone sŕ w laboratoriach naukowych na caůym úwiecie.Najwićkszym producentem czosnku sŕ Chiny, Korea, Indie, a w Europie Hiszpania. Nie da sić jednak zaprzeczyă, ýe najlepszy jest czosnek z wůasnej grzŕdki, bŕdę teý uprawiany w Polsce.W naszym kraju w stanie dzikim wystćpuje czosnek niedęwiedzi, zielony, wćýowy, syberyjski. One równieý nadajŕ sić do spoýycia.Cebula czosnku zůoýona jest z zŕbków, które zawierajŕ alliinć (dziaůanie bakteriobójcze), zwiŕzki flawonoidowe, aminokwasy, zwiŕzki úluzowe, saponiny, olejek lotny, zawierajŕcy mieszaninć zwiŕzków organicznych. Zwiŕzki lotne hamujŕ rozwój drobnoustrojów, a ich dziaůanie bakteriobójcze jest silniejsze od antybiotyków (np. penicyliny).W czosnku znajdujŕ sić nastćpujŕce witaminy: wit.C, PP, B1, B2, B3, prowitamina A, a takýe sole mineralne pierwiastków: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: ýelazo, miedę i rzadkie pierwiastki jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german.Chociaý selen i german to bardzo úladowe iloúci, ale ich obecnoúă w czosnku ma duýe znaczenie w ograniczaniu podziaůu komórek nowotworowych i zahamowaniu ich rozwoju a nawet wydalaniu. Z tego teý powodu czosnek jest coraz bardziej doceniany w zapobieganiu chorobom nowotworowym i ukůadu krŕýenia.Czosnek zapobiega chorobom wirusowym, grzybicznym i bakteryjnym. Pomocny jest teý w chorobach ukůadu oddechowego, zwůaszcza przy objawach przezićbienia: katar, kaszel, ból gardůa. Jest teý pomocny w leczeniu dróg moczowych i ýóůciowych. Spoýywanie czosnku obniýa ciúnienie krwi, poziom cukru i trójglicerydów w osoczu, a takýe zmniejsza odkůadanie sić cholesterolu w naczyniach krwionoúnych.Czosnek pomaga równieý redukowaă tkankć tůuszczowŕ. Ma dziaůanie odmůadzajŕce i spowalnia proces starzenia. Pomocny jest przy zatruciach metalami cićýkimi (np. oůowiem).Dowiedziono, ýe czosnek neutralizuje wprowadzony jad przez osć, pszczoůy, komary, meszki, kleszcze, mrówki, a nawet skorpiony i ýmije - jest tylko jeden warunek, trzeba natychmiast na ukŕszone miejsce przyůoýyă miazgć z czosnku. Niedawne badania wykryůy, ýe ekstrakty z czosnku skutecznie dziaůajŕ przeciwko bakteriom Salmonelli i Helicobacter pylori.Czosnek nie wykazuje dziaůań ubocznych. Moýe byă podawany osobom starszym. Korzystnie wpůywa na naczynia mózgowe, przepůyw krwi i lepsze dotlenienie. Ma równieý dziaůanie przeciwalergiczne.Wszystkie te wůaúciwoúci czosnku dziaůajŕ w postaci surowej. Czosnek gotowany traci najcenniejsze wůaúciwoúci. Przyrzŕdzajŕc róýnego rodzaju potrawy i domowe leki musimy zŕbki czosnku zmiaýdýyă.Czosnek to równieý doskonaůa przyprawa do mićs, ryb, warzyw, sosów, czy dressingów. Dobrze komponuje sić z zioůami (bazyliŕ, majerankiem, mićtŕ). Jest teý uýywany do konserwowania marynat i warzyw.Wszyscy doceniamy te cudowne wůaúciwoúci czosnku, tylko jak go jeúă na surowo i nie mieă "czosnkowego oddechu"? Jest na to rada. Moýna ýuă natkć pietruszki, ziarenka kawy palonej, zjeúă jabůko lub ssaă plasterek cytryny ze skórkŕ.Sporzŕdzajŕc sosy do surówek np. z oliwy czy jogurtu, dodajmy kilka zmiaýdýonych zŕbków czosnku. Doskonaůy jest równieý czosnek posmarowany na grzance i kromce chleba z masůem. Bćdzie równieý úwietnym uzupeůnieniem prostej saůatki z pomidorów i cebuli.A jeýeli dopadnie nas przezićbienie to najlepsze bćdzie mleko z miodem i zmiaýdýonym czosnkiem, albo sok z cytryny z miodem z dodatkiem roztartego zŕbka czosnku. W okresie jesienno zimowym moýemy przygotowaă nastćpujŕce nalewki czy napoje czosnkowe, które bardzo szybko i skutecznie wzmocniŕ nasz organizm i podniosŕ jego odpornoúă.Przepisy:Nalewka czosnkowa: 100g rozdrobnionego czosnku zalaă 0,5l wódki (40%). Trzymaă w temperaturze pokojowej 10 dni, co jakiú czas wstrzŕsnŕă. Nastćpnie przecedziă i przechowywaă w lodówce. Stosuje sić 10-20 kropli na 1/4 szklanki wody, 2-3 razy dziennie. Kuracjć takŕ robimy przez 3 miesiŕce. Nastćpnŕ moýemy rozpoczŕă po kilkutygodniowej przerwie.Napar z czosnku: Zmiaýdýyă 2-4 zŕbki czosnku, zalaă szklankŕ gorŕcego mleka. Piă na noc przez 3-4 tygodnie. Moýna doůoýyă ůyýkć miodu.Napój czosnkowy: Rozcieramy 10-20 zŕbków czosnku, wyciskamy sok z 2-3 cytryn. Zalaă 0,5 l przegotowanŕ chůodnŕ wodŕ. Przechowywaă w lodówce i piă po ůyýce przed kaýdym posiůkiem - uprzednio wstrzŕsnŕă butelkŕ.Autor: Tamara Majer Czosnek - panaceum na wszystkodr nauk med. Graýyna Lewandowska-Piech,specjalista medycyny rodzinnej Ostry smak, charakterystyczny zapach i niezwykůe wůaúciwoúci. To wůaúnie jego wysokoúă czosnek, warzywo, które naleýy spoýywaă regularnie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest równie skuteczny na wiosenne przezićbienie jak silne leki zwalczajŕce chorobć. Moýe warto byůoby z niego wytwarzaă szczepionki?Alicin ma silne dziaůanieNajwaýniejsza w czosnku jest bulwa. To ona kryje w sobie zŕbki uýywane przez nas zarówno w kuchni jak i leczeniu. Charakterystycznŕ rzeczŕ w czosnku jest jego zapach. Zgnieciony zŕbek wydziela alicin (S-tlenku disulfidu diallilowego, S-allilo-2-propenotiosulfinianu). To wůaúnie ta substancja jest najbardziej wartoúciowa w tym warzywie. Przeprowadzone badania wykazaůy, ýe ma ona silniejsze dziaůanie niý tetracyklina czy penicylina. Warto sić juý w tym miejscu zastanowiă nad skutecznŕ terapiŕ w trakcie przezićbienia czy ataku grypy. Moýe zbćdne sŕ silne antybiotyki. Wystarczy przecieý regularnie zjadaă zŕbki czosnku!Do ochrony przed grzybamiCzosnek zawiera wiele pochodnych siarki. To wůaúnie tym substancjom przypisuje sić dobroczynne wůaúciwoúci. Substancje te sŕ produkowane niejako przy okazji i sůuýŕ warzywu do ochrony przeciw atakujŕcymi bulwć grzybami czy bakteriami. Dopiero z czasem czůowiek zaczŕů wykorzystywaă czosnek wůaúnie w tym celu. Jego spoýycie zaczćůo równieý ludzi skutecznie chroniă przed bakteriami i grzybami. A charakterystyczny smak i zapach? To nic innego jak odstraszacz zwierzŕt! Warzywo w ten sposób chroni siebie przed zjedzeniem. Jak widaă czůowiekowi absolutnie to nie przeszkadza. Zresztŕ to spoýycie wychodzi mu tylko na zdrowie!Siůa tkwi w zŕbkuJakie wůaúciwoúci ma czosnek? Przeróýne i na pewno wszystkie wysoce skuteczne. Oto jak dziaůa:walczy z wirusami,dziaůa przeciwzakrzepowo,pokonuje bakterie,skutecznie rozprawia sić z pasoýytami,dziaůa przeciwgrzybicznie,jest úwietnym przeciwutleniaczem.Rak juý nie strasznyCzosnek leczniczo stosowano odkŕd istnieje nasza cywilizacja. Szczególnym wielbicielem tego warzywa byů Hipokrates. Upodobaů sobie je i zalecaů przy kaýdej moýliwej okazji, w szczególnoúci na polepszenie dziaůania ukůadu trawiennego. Wieki póęniej wspóůczesna medycyna dokonaůa przeůomowego odkrycia. Okazaůo sić bowiem, ýe czćste spoýycie czosnku ma wpůyw na niskŕ zachorowalnoúă na nowotwory ukůadu pokarmowego! Szczególnie waýne by byů spoýywany w postaci nieprzetworzonej. To wtedy jest najskuteczniejszy w walce przeciw atakom raka. Byă moýe Hipokrates po prostu "miaů nosa" do czosnku... Siůa tkwi w zŕbkuJakie wůaúciwoúci ma czosnek? Przeróýne i na pewno wszystkie wysoce skuteczne. Oto jak dziaůa:walczy z wirusami,dziaůa przeciwzakrzepowo,pokonuje bakterie,skutecznie rozprawia sić z pasoýytami,dziaůa przeciwgrzybicznie,jest úwietnym przeciwutleniaczem.Na co dobry czosnek?Warzywo to ma niezliczone zalety. Juý Egipcjanie stosowali go w rozlicznych chorobach. Warto jednak pamićtaă na co dziaůa szczególnie i spoýywaă regularnie. Zŕbki czosnku sŕ szczególnie skuteczne na:Czosnek w kuchniMasůo czosnkowe:2 zŕbki czosnku,4 ůyýki masůa,sól,pieprz,szczypiorek.Masůo wyjŕă z lodówki i poczekaă aby zmićkůo w temperaturze pokojowej. Ugnieúă widelcem. Zŕbki czosnku obraă, wycisnŕă przez praskć. Szczypiorek umyă i drobno pokroiă. Masůo zmieszaă widelcem z czosnkiem i szczypiorkiem. Doprawiă solŕ i pieprzem. Podawaă z grzankami lub jako dodatek do ziemniaczków pieczonych w mundurkach.infekcje ukůadu oddechowego,ból gardůa,przezićbienie,grypa,infekcje ucha,zmniejsza wydzielanie flegmy,problemy zwiŕzane z ukůadem pokarmowym,pleúniawka jamy ustnej,pleúniawka pochwowa.Zŕbki czosnku úwietnie dziaůajŕ teý odkrztuúnie i zmniejszajŕ przekrwienie. Stŕd warto wprowadziă je do diety jeúli cierpimy na astmć, zapalenie oskrzeli czy koklusz. Zadziaůa ůagodzŕco przy uporczywym katarze i zapaleniu úluzówki nosa. Skuteczny po kuracji antybiotykowejCzosnek warto spoýywaă szczególnie po przebytych kuracjach antybiotykowych. Dzićki swoim wůaúciwoúciom odbudowuje zniszczonŕ florć bakteryjnŕ w naszych jelitach. Dziaůa destrukcyjnie takýe na rozliczne atakujŕce nas bakterie oraz droýdýaki. Stŕd warto zjadaă czosnek przy róýnych grzybicach, pleúniawkach czy nawet podczas ataku pasoýytów przewodu pokarmowego. Zaleca sić duýe spoýycie czosnku przez dzieci. Szczególnie te, które czćsto chorujŕ na choroby pasoýytnicze nabyte np. podczas zabaw w piaskownicy. Czosnek moýe skutecznie wspomóc walkć z tymi nieprzyjemnymi robakami wieku dziecićcego.Dla cukrzyków i pasibrzuchówBadania wykazaůy, ýe czosnek silnie oddziaůuje na naszŕ trzustkć i pobudza jŕ do wydzielania insuliny. Dzićki tej swojej unikalnej wůaúciwoúci jest szczególnie polecany cukrzykom. Skutecznie obniýa im poziom cukru we krwi, a przy okazji dziaůa uodparniajŕco i przeciwutleniajŕco.Masz zgagć? A moýe cierpisz na wzdćcia? Na te dolegliwoúci równieý pomoýe czosnek. Zawarte w nim substancje uůatwiajŕ trawienie i wydalanie gazów z organizmu. Dlatego warto przygotowywaă potrawy bogate w czosnek podczas úwiŕt i rodzinnych uroczystoúci. Unikniemy kůopotów z trawieniem oraz przykrych objawów przejedzenia. I choă odstraszaă nas moýe zapach potraw z czosnkiem, to jednak równie nieprzyjemne mogŕ byă skutki kůopotów trawiennych po zjedzeniu potraw bez czosnku!Nadwaga i choroby sercaCzosnek ma ogromny wpůyw na nasz ukůad krŕýenia. Poprawia przepůyw krwi w ýyůach, dziaůa przeciwzakrzepowo. Stŕd powinny go stosowaă osoby zagroýone chorobŕ wieńcowŕ czy wylewem. Równieý cierpiŕcy na miaýdýycć nie powinni sić ograniczaă w jego spoýyciu. Czosnek obniýa poziom cholesterolu we krwi. Jako przeciwutleniacz wspomaga teý nasz organizm w walce z toksynami i zanieczyszczeniami úrodowiska.PrzeciwwskazaniaCzosnek moýe spoýywaă wůaúciwie kaýdy, i dzieci, i doroúli, i osoby starsze. Nie naleýy jednak zjadaă go zbyt duýo. Wtedy efekt moýe okazaă sić odwrotny do zamierzonego. Szczególnie na czosnek powinny uwaýaă kobiety w ciŕýy. Niebezpieczny moýe teý byă dla osób przyjmujŕcych insulinć. Nim wůŕczŕ one go do swojej diety powinny zapytaă lekarza czy warzywo to nie bćdzie wchodziůo w reakcje z przyjmowanymi lekami.Suplementy kontra naturaCzy to moýliwe, ýe czosnek jest najskuteczniejszym lekarstwem na wićkszoúă dopadajŕcych nas chorób? Odpowiedę brzmi tak. Czćsto jednak rezygnujemy z jego spoýycia ze wzglćdu na przykry zapach. Ten bůŕd moýe nas kosztowaă trudnoúciami w przezwycićýeniu zarówno banalnego przezićbienia jak i powaýnej choroby wieńcowej. Czy wićc nie lepiej przeůamaă sić? Dla szczególnie delikatnych osób czosnek moýna podawaă w postaci tabletek czy suplementów diety. Nie bćdzie on jednak równie skuteczny jak w postaci nieprzetworzonej. Na pewno bćdzie za to bezzapachowy. W uzupeůnianiu naszej dziennej diety wystarczy 400-500 mg czosnku zawartego w suplemencie. Warto sić skusiă na saůatkć czy kanapkć z dodatkiem czosnku szczególnie wieczorem. Po umyciu zćbów zapach warzywa nie bćdzie juý taki przykry. Czosnek wszechstronny lekWůaúciwoúci dezynfekujŕce czosnku znane sŕ juý od ponad 4500 lat. Dziaůanie dezynfekujŕce czosnku jest tak silne, ýe podobno wystarczŕ 3 minuty, aby sok czosnku zniszczyů kolonić bakterii. Przed erŕ antybiotyków czosnek byů w powszechnym uýyciu jako chroniŕcy przed chorobami zakaęnymi, majŕcymi charakter epidemii cholerŕ, dýumŕ, durem brzusznym, durem plamistym, grypŕ i innymi.Obecnie stosuje sić surowice, szczepionki oraz antybiotyki, które oprócz objawów niepoýŕdanych, powodujŕ uodpornienie wielu szczepów bakterii, czego nigdy nie ma po zastosowaniu czosnku. Jest przy tym bardzo maůo toksyczny dla czůowieka. Nie jest wskazany jedynie dla osób z niskim ciúnieniem krwi, w ostrym nieýycie ýoůŕdka i jelit oraz dla matek karmiŕcych.Dokuczliwy zapach, jaki wystćpuje przez pewien czas po jego spoýyciu, moýna zmniejszyă jedzŕc jednoczeúnie úwieýe liúcie pietruszki, selera lub estragonu lub ýujŕc jabůko, gumć do ýucia z chlorofilem albo kilka ziaren kawy. Dostćpne na rynku gotowe preparaty czosnkowe majŕ wprawdzie tylko sůaby zapach, ale im sŕ bardziej bezwonne, tym z reguůy sŕ mniej skuteczne.Czosnek surowy ma silniejsze dziaůanie przeciwbakteryjne. Gotowanie nie zmniejsza jednak innych wůaúciwoúci czosnku, takich jak dziaůanie przeciwzakrzepowe i ochronne na ukůad krŕýenia. Gotowanie i smaýenie nie upoúledzajŕ teý dziaůania czosnku na ukůad trawienny oraz wůaúciwoúci przeciwrakowych. Zaleca sić, aby czosnek na stale zagoúciů w naszym codziennym jadůospisie i to w dowolnej postaci. Spoýywany systematycznie i w maůych iloúciach wpůywa korzystnie na przemianć materii, obniýa nadciúnienie, przedůuýa můodoúă oraz pozwala cieszyă sić důugim ýyciem.Na zewnćtrzne dolegliwoúci moýna stosowaă kompresy ze zmiaýdýonych zŕbków czosnku. Dodatkowo czosnek dodany od jedzenia domowych zwierzŕt (psa, kota), pomaga w pozbyciu sić pcheů.Codziennie w okresie jesienno- zimowym warto dodawaă do danej potrawy, którŕ przygotowujemy na obiad kilka zŕbków czosnku. Takie potrawy z czosnkiem sŕ smaczniejsze i do tego zdrowsze. Taka kuracja powinna nas uchroniă przed przezićbieniami. Czosnek jest stosowany na caůym úwiecie w róýnych potrawach, praktycznie ýadna kuchnia nie obejdzie sić bez niego. W polskiej kuchni stosowany jest gůównie do mićs, wćdlin, kieůbas, wyrobów garmaýeryjnych, potraw z warzyw oraz zup. Dzićki niemu zyskujemy wspaniaůy aromat. Warto pamićtaă, ýe pod wpůywem wysokiej temperatury ginŕ jego cenne wůaúciwoúci.Na ból gardůa i cieknŕcy katar warto wypijaă dziennie ciepůe mleko z dodatkiem miodu, soku z cytryny i dwóch zmiaýdýonych zŕbków czosnku. Napój ten jest bůyskawicznie dziaůajŕcym úrodkiem na tego typu dolegliwoúci.Dla osób, którzy bardzo czćsto borykajŕ sić z bólem gardůa zaleca sić raz w tygodniu zjeúă kanapkć posmarowanŕ masůem i na to dwa zmiaýdýone zŕbki czosnku, grubo posypanŕ natkŕ zielonej pietruszki. To jest najprostszy sposób na spoýycie czosnku. I do tego warto wypiă kubek ciepůego mleka z miodem.Czosnkowe kuracje:Mleczny specyfik - do ciepůego kubka mleka naleýy dodaă 3 zmiaýdýone zŕbki czosnku, 3 ůyýki miodu i 1 ůyýeczkć masůa. Wszystko dokůadnie razem wymieszaă i wypiă ciepůe. Gdy czujemy, ýe ůamie nas w koúciach i przezićbienie lub grypa jest blisko, to warto 3 razy dziennie wypijaă taki mleczny specyfik.Cytrynowy specyfik - 1-2 zŕbki czosnku naleýy obraă i pokroiă w kostkć. Nastćpnie wymieszaă z kilkoma kroplami soku z cytryny i niewielkŕ iloúciŕ miodu. Taki specyfik stosowany raz dziennie jest skutecznym lekiem na przezićbienie.Zŕbek czosnku - naleýy trzymaă w ustach co najmniej 15 minut, a nastćpnie go zjeúă. Moýe to pomóc przy zwykůym przezićbieniu, bólach gardůa, zatokach oraz bólach gůowy.Sok z czosnku - do nosa wkrapla sić 2 krople úwieýego soku z czosnku. Takŕ kuracjć stosuje sić 3 razy dzienne, jest ona skuteczna przy przezićbieniu.Syrop czosnkowy - do ˝ litra przegotowanej, letniej wody wrzuciă 12 obranych i zmiaýdýonych zŕbków czosnku. Do tego dodaă sok z 2 lub 3 cytryn i dokůadnie razem wymieszaă. Takŕ miksturć naleýy przechowywaă w lodówce. Piă po jednej ůyýce przed posiůkami, 2-3 razy dziennie.Nalewka z czosnku - do ž szklanki przegotowanej, letniej wody wrzuciă pokrojone w plasterki 3-4 zŕbki czosnku. Wymieszaă i zostawiă na noc. Takŕ nalewkŕ moýna půukaă zćby jest ona stosowana w chorobach dziŕseů. Takŕ nalewkć moýna teý wypiă jest zalecana w chorobach przewodu pokarmowego, zwůaszcza w ostrych stanach biegunkowych oraz w zwalczaniu pasoýytów (owsiki, glisty, tasiemce). W przypadku pasoýytów konieczna jest kilkutygodniowa kuracja, i takŕ nalewkć czosnkowŕ naleýy wypijaă na czczo. Moýna teý zjadaă kilka zŕbków surowego czosnku lub piă zagotowane mleko z czosnkiem.Ocet czosnkowy - 4 obrane i zmiaýdýone gůówki czosnku wymieszaă z ˝ litra octu jabůkowego. Zostawiă na 2 tygodnie w pokojowej temperaturze. Nastćpnie odcedziă i piă kilka ůyýeczek dziennie. Taka mikstura jest pomocna przy leczeniu infekcji dróg oddechowych i innych chorób wewnćtrznych, a takýe przy zwalczaniu pasoýytów. UWAGA;Czosnku moýna , dziennieTYLKO od 2-3 zŕbków , nie wolno wićcej , poniewaý spali sić jelitPrzeciwwskazaniaNa czosnek powinny uwaýaă osoby cierpiŕce na cukrzycć i przyjmujŕce insulinć oraz kobiety w ciŕýy. Poza tym zbyt duýe iloúci czosnku mogŕ zaszkodziă kaýdemu, dlatego 2 do 3 zŕbków tej cudownej roúliny wystarczy, by utrzymaă sić w dobrym zdrowiu i jednoczeúnie nie nabawiă kůopotów. Czosnek pod kaýdŕ postaciŕ nie traci swoich wůaúciwoúci Czosnek smaczny jest praýony ,jak cebulka , tylko delikatnie , ciemo upraýony , jest gorzki Czosnek nie tylko na przezićbienieKojarzony gůównie z leczeniem przezićbienia, znienawidzony za ohydny zapach i mieszanie go z gorŕcym mlekiem przez zakochane w medycynie naturalnej mamy lub babcie, jest lekiem nie tylko wtedy, gdy mamy katar i kaszel. Czosnek takýe odmůadza, wspomaga dietć, likwiduje bezsennoúă, chroni serce i mózg przed rozmaitymi chorobami, obniýa zůy cholesterol i ciúnienie.Czosnek lekwspomaga pracć serca i mózgu,wzmacnia naczynia krwionoúne,chroni przed chorobami ukůadu krŕýenia,poprawia przepůyw krwi,zawarta w nim duýa dawka potasu przeciwdziaůa nadciúnieniu,obniýa ciúnienie,jest broniŕ przeciw chorobom naczyniowo-sercowym,wspomaga leczenie miaýdýycy,dziaůa bakteriobójczo,wzmacnia odpornoúă,leczy przezićbienie,zawarte w nim wielonienasycone kwasy tůuszczowe i bůonnik obniýajŕ krzepliwoúă krwi i redukujŕ poziom zůego cholesterolu,likwiduje procesy fermentacyjne w jelitach,pobudza apetyt,wspomaga trawienie,oczyszcza organizm z toksyn,walczy z otyůoúciŕ,uúmierza ból gůowy,likwiduje bezsennoúă,poprawia wyglŕd skóry,opóęnia proces starzenia sić.Gotowanie i pieczenie nie pozbawia czosnku jego wůaúciwoúci. Moýesz go zetrzeă lub wycisnŕă i dodaă do saůatki, moýesz teý uýyă do sosu pomidorowego lub zupy, a nawet podsmaýyă lub udusiă z chudym mićsem. Poniýej niektóre propozycje.Sok czosnkowyDo 1/3 szklanki przegotowanej wody dodaj ůyýeczkć miodu i sok wyciúnićty z jednego zŕbka czosnku. Wymieszaj. Pij raz dziennie. Sok jest idealny na przezićbienie.Koktajl z czosnku i innych warzywZŕbek czosnku zmiksuj z pomidorem bez skórki, obranym jabůkiem, ůodygŕ selera naciowego, 2 marchewkami, poůówkŕ papryki czerwonej bez pestek, odrobinŕ posiekanego szczypiorku i natki pietruszki oraz kropli tabasco. Sok úwietnie oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie i walczy z otyůoúciŕ. Pij raz dziennie na godzinć przed posiůkiem.Nalewka odmůadzajŕca35 dag zmiaýdýonego czosnku zmieszaj z póů litra spirytusu. Odstaw na 14 dni w chůodne i ciemne miejsce. Kilka kropli dodawaj do poůowy szklanki zimnego mleka. Nalewka opóęnia proces starzenia sić, skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Poprawia takýe wyglŕd skóry. Pij trzy razy dziennie przed posiůkiem.Nalewka czosnkowa na róýne dolegliwoúciZmiaýdý 50 g czosnku i zalej 150 g koniaku. Odstaw w szczelnie zamknićtym naczyniu na 14 dni. Przecedę. Nalewka walczy z wirusami i bakteriami. Obniýa poziom zůego cholesterolu i poziom ciúnienia. Pij 25 kropli w przegotowanym mleku (póů szklanki) 2-3 razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu.Zalecana dawka czosnku to zŕbek dziennie. Juý zŕbek zaýywany systematycznie pozwala obniýyă poziom zůego cholesterolu aý o 20%. Czosnek nie jest jednak zalecany osobom z niskim ciúnieniem, poniewaý je obniýa.Barbara Marcysiak CzosnekW kuchniWůaúciwie mówiŕc o czosnku naleýy stwierdziă, ýe jest on jedyny w swoim rodzaju. Nie podobny do ýadnego z warzyw, ani w smaku, ani w wyglŕdzie. Tylko jeden zŕbek aromatycznego czosnku spowoduje, ýe prozaiczny smak mićsa przerodzi sić w peůnŕ poezji potrawć i to bez wzglćdu na rodzaj mićsa - jest znakomity do tůustej wieprzowiny i baraniny, jak równieý do ůagodnego drobiu, mićsa z królika, a nawet do dziczyzny. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do wćdlin, ryb, zup, sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów itd. Spróbuj dodaă do mielonego mićsa odrobinć czosnku, a spaghetti smakowaă bćdzie jak w najlepszej restauracji w Bolonii. Piekŕcy smak i intensywny zapach ůagodniejŕ pod wpůywem temperatury. Dlatego naleýy pamićtaă, ýe do gotowania czy pieczenia trzeba go dodaă nieco wićcej niý do potraw podawanych na zimno. Trudno nie doceniă jego zalet przy przygotowywaniu kiszonek czy marynat. Bez niego kiszone latem ogórki na pewno nie bćdŕ chrupiŕce i nie zachowajŕ swych walorów aý do wiosny. Wůaúciwoúci smakowe i lecznicze majŕ jednak tylko gůówki czosnku dojrzaůe i odpowiednio przechowywane. Jak je rozpoznaă? Gůówki powinny byă zwarte, zŕbki ůatwe do rozdzielenia, a pokrywajŕca wszystko ůuska musi lekko lúniă. Dla niektórych czosnek posiada przykry zapach. Pochodzi on od lotnego olejku, którego gůównym skůadnikiem jest alliina i enzymy. Te z kolei podczas roztarcia przemieniajŕ sić w bakteriobójczŕ alliicynć. Aby obroniă sić przed efektem przykrego zapachu czosnku po jego spoýyciu, moýna ýuă natkć pietruszki, ziarnka kawy, goędziki lub teý wypiă trochć gorŕcego mleka. Warzywo czy przyprawa? Czosnek to bez wŕtpienia jedno i drugie, gdyý jego zastosowanie jest niezwykle szerokie.WůaúciwoúciCzosnek (Alium sativum) jest nie tylko smaczny, ale równieý zdrowy. Doskonale radzi sobie w walce z niestrawnoúciŕ, wysokim ciúnieniem i infekcjami dróg oddechowych. Zielarze i zwolennicy naturalnego sposobu odýywiania uwaýajŕ czosnek za cud natury i stosujŕ go przy leczeniu wielu przypadůoúci, od astmy poczynajŕc, a na zapaleniu stawów kończŕc. Naukowcy potwierdzajŕ, ýe zwiŕzki wystćpujŕce w tym "zapachowym" warzywie dobrze dziaůajŕ na serce, dzićki zmniejszeniu iloúă cholesterolu we krwi. Z cytrynŕ, miodem i odrobinŕ wody jest polecany w domowej medycynie na przezićbienie lub ýeby stawiă czoůo zimnej i wilgotnej aurze. Docenili go teý rzymscy legioniúci, którzy dostawali regularne porcje czosnku aby wzmóc odpornoúă i mćskoúă. Poza alliinŕ i enzymami, które podczas roztarcia tworzŕ bakteriobójczŕ alliicynć, czosnek zawiera biaůka, cukry, witaminy: A, B1, B2, C oraz draýniŕcŕ kubki smakowe siarkć. W czosnku sŕ równieý: wapń, fosfor, magnez, ýelazo, selen, jod, chrom i cynk.http://www.kamis.pl/index.php/content/view/22/22/ Czosnek. Profilaktycznie 2-3 zŕbki czosnku dziennie. Jest to cudowna przyprawa o niespotykanych walorach leczniczych - zawiera fitocydy (úrodek bakterio- i grzybobójczy), ma dziaůanie przeciwrakowe, odmůadza i regeneruje organizm, czyúci arterie i likwiduje zůogi cholesterolowe - stosuje sić go w leczeniu chorób tj.: anemia, angina, astma, alergie, bezsennoúă, ból gůowy, cukrzyca, czerwonka, egzema, gruęlica, grypa, kaszel, miaýdýyca, pasoýyty, przezićbienie, rak, infekcje, rwa kulszowa, nadciúnienie, zaburzenia trawienne, zapalenie stawów, jelita grubego, gardůa, przewodu moczowego, oparzenia, zawroty gůowy, choroby serca. Zapach czosnku dyskwalifikuje go u wielu ludzi, dlatego dobrym rozwiŕzaniem jest suchy wyciŕg w formie kapsuůek.http://domoweleczenie.blogspot.com/2010/07/medycyna-naturalna-warzywa-i-przyprawy.html ODMŮADZA CAŮY ORGANIZMZAPOBIEGA ZAWAŮOWI SERCAZAPOBIEGA UDAROWI MÓZGUOBNIÝA I STABILIZUJE CIÚNIENIE TĆTNICZE KRWIWZMACNIA I UELASTYCZNIA NACZYNIA KRWIONOÚNEOCZYSZCZA ORGANIZM ZE ZBĆDNYCH TŮUSZCZÓW I OSADÓW WAPNIOWYCH A CO ZA TYM IDZIE USUWA ZŮY CHOLESTEROLZAPOBIEGA WRZODOM ÝOŮŔDKADZIAŮA PRZECIWGRZYBICZO I BAKTERIOBÓJCZOZAPOBIEGA PRZEZIĆBIENIOM I PRZEWLEKŮYM CHOROBOM GÓRNYCH DRÓG ODDECHOWYCHPOPRAWIA WZROKZAPOBIEGA WYPADANIU I SIWIENIU WŮOSÓW Czosnek pospolityCzosnek juý od kilku tysićcy lat cieszy sić sůawŕ wspaniaůego úrodka leczniczego. Poza tym jest nie tylko cenionŕ przyprawŕ, ale równieý dobrym ęródůem witamin i skůadników mineralnych.W polskiej kuchni stosowany od wieków. Babcie leczyůy nim przezićbienia, konserwowaůy ýywnoúă. Czosnek posiada bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwieWůaúciwoúci lecznicze:czosnek dziaůa:wykrztuúniemoczopćdnieodkaýajŕcouspokajajŕcoýóůciopćdnieprzeciwmiaýdýycowoodkwaszajŕcoprzeciwrobaczoprzeciwdusznicowoprzeciwcukrzycowozwićksza odpornoúă organizmureguluje wypróýnianieczyúci krewhamuje wzrost cholesterolu we krwiúwieýy sok wyciúnićty zabija wirusy oraz bakterie cholery, tyfusu, zgorzeli gazowej , czerwonki i grypywskazany jest w zaburzeniach trawiennychwzdćciastany zapalne jelit, ýoůŕdkastany zapalne dróg oddechowychstany zapalne grog moczowychmiaýdýycanadciúnienie tćtniczehttp://www.natura.info.pl/czosnek/ Zalety czosnku jako niezawodnego úrodka leczniczego znane sŕ juý od tysićcy lat. Wiemy, ýe jadali go Babilończycy 4,5 tysiŕca lat temu, wiemy takýe od greckiego historyka Herodota (V w. p.n.e.), ýe czosnek, cebula i rzodkiewka byůy gůównym poýywieniem niewolników pracujŕcych przy budowie piramid egipskich. Podobno za 7 kg czosnku moýna byůo kupiă niewolnika. Uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Przypisywano mu takýe moc magicznŕ w staroýytnej Grecji chroniů przed zůŕ mocŕ bogini Hekate, w úredniowieczu miaů byă teý antidotum na zůe spojrzenia, wszelkie zůe moce i wampiry.Dziú czosnek uprawia sić na caůym úwiecie. W 1944 r. poznano dokůadnie jego skůad: allicyna to substancja bakteriobójcza nadajŕca intensywny zapach, a trójsiarczek dwuallilu o silnym dziaůaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym oraz siarkowe zwiŕzki lotne leczŕ przezićbienia i infekcje ukůadu oddechowego. Niektórzy naukowcy twierdzŕ, ýe czosnek jedzony codziennie obniýa poziom "zůego" cholesterolu (LDL), a zwićksza stćýenie "dobrego" (HDL). Przypuszcza sić takýe, ýe zawarte w czosnku zwiŕzki siarkowe zapobiegajŕ rozwojowi nowotworów i zmniejszajŕ ciúnienie krwi. Úwieýe gůówki czosnku bogate sŕ takýe w witaminy i skůadniki mineralne: zawierajŕ duýo witaminy C, witaminy B1, duýo potasu, ýelaza, magnezu, i fosforu.Czosnek nazywany jest królem przypraw. Rzeczywiúcie, trudno wyobraziă sobie kuchnić bez aromatycznych zŕbków. Przyprawia sić nim prawie wszystkie rodzaje mićs, niezastŕpiony jest takýe jako dodatek do potraw z warzyw, sosów, róýnego rodzaju saůatek, past i oczywiúcie marynat. Jeúli zapach úwieýego czosnku jest dla nas zbyt intensywny, moýemy przyprawiaă potrawy suszonym czosnkiem granulowanym.Czosnek ma zatem same zalety: jest bogaty w witaminy i skůadniki mineralne, leczy wiele dolegliwoúci, znakomicie przyprawia potrawy. I ma tylko jednŕ wadć: pozostawia intensywny zapach po zjedzeniu. Ale na wszystko jest sposób pomoýe ýucie natki pietruszki albo popicie czosnku jogurtem lub mlekiem. Inny sposób pozbycia sić przykrego zapachu to wypicie lampki czerwonego wina lub zjedzenie porcji miodu. Jeúli jednak nie chcemy ryzykowaă, ýe bćdziemy brzydko pachnieă, moýemy ůykaă tabletki czosnkowe, których spory wybór znajdziemy w aptece. CZOSNEKJest bylinŕ lub roúlinŕ dwuletniŕ. Pochodzi prawdopodobnie ze stepowej czćúci Azji Úrodkowej, skŕd rozprzestrzeniů sić na caůŕ Azjć i basen Morza Úródziemnego. Uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Dopiero jednak w 1944 r. rozszyfrowano skůad czosnku i poznano dokůadnie substancje lecznicze. Wyizolowano allicynć substancjć nadajŕcŕ zapach i zarazem dziaůajŕcŕ przeciwbakteryjnie. Pochodzi on od lotnego olejku, którego gůównym skůadnikiem jest alliina i enzymy. Te z kolei podczas roztarcia przemieniajŕ sić w bakteriobójczŕ allicynć.WůaúciwoúciZawiera on wćglowodany, biaůko, skůadniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, siarkć, chrom, cynk, jod), olejki lotne oraz witaminy (C, A, B1, B2, PP). Zawiera zwiŕzki nazywane fitoncydami, a dziaůajŕce bakteriostatycznie i bakteriobójczo.ZastosowanieCzosnek suszony (granulowany) jest stosowany do tůustej wieprzowiny i baraniny, jak równieý do ůagodnego drobiu, mićsa z królika, a nawet do dziczyzny. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do wćdlin, ryb, zup (barszczów, ýurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, przy przygotowaniu kiszonek, marynat. Smak i intensywny zapach ůagodniejŕ pod wpůywem temperatury. Dlatego naleýy pamićtaă, ýe do gotowania czy pieczenia trzeba go dodaă nieco wićcej niý do potraw podawanych na zimno. Ze wzglćdu na wysokŕ zawartoúă wapnia czosnek ma teý wůaúciwoúci odkwaszajŕce. Aý do XIX wieku (tj. do momentu wprowadzenia szczepionek) czosnek naleýaů do podstawowych úrodków przeciwko chorobom infekcyjnym. Dzisiejsza medycyna potwierdza lecznicze dziaůanie czosnku zapobiega on zwapnieniu ýyů, pobudza trawienie, reguluje florć bakteryjnŕ jelit, obniýa ciúnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wŕtroby i trzustki. Dziaůa ýóůciopćdnie i przeciwpasoýytniczo. Ůagodzi podraýnienia spowodowane ukŕszeniami owadów. Wchodzi w skůad curry. Substancje czynne zawarte w ostrym olejku eterycznym o charakterystycznym zapachu dziaůajŕ jak antybiotyk i aktywizujŕ komórki. Zapach czosnku moýna czćúciowo zůagodziă, spoýywajŕc z czosnkiem jednoczeúnie úwieýŕ natkć pietruszki, seler, lubczyk, ziarnka kawy lub goędziki. Wywar z czosnku na problemy z trawieniem...
MarekMaly