Lasagne z mięsem
Składniki:
-0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego,- 1 szklanka posiekanej cebuli,- 6 ząbków czosnku (wycisnąć),- 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego),- 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki), -0.25 kg przecieru pomidorowego,- 3/4 łyżeczki cukru, -1/2 łyżeczki oregano, -1 łyżeczka bazylii,- 1 łyżeczka pietruszki, -1/2 łyżeczki soli, -1/8 łyżeczki pieprzu, -1 opakowanie lazanii,- ok. 0.5 kg sera cottage, -2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), -1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera), sos do spaghetti (gotowy lub z torebki).
Jak przyrządzić:
rzysmażyć w dużym rondlu: 0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz. Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki, 0.25 kg przecieru pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0.5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany), 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera). Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników): nieugotowany makaron, sos, ser cottage i posypać żółtymi serami. Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut (można polać sosem do spaghetti). Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią.
piaseckakrystynaa