Lasagne z mięsem.docx

(37 KB) Pobierz

Lasagne z mięsemE:\Przepisy Magda\ZAPIEKANKI\Lazania.jpg

Składniki:

-0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego,
- 1 szklanka posiekanej cebuli,
- 6 ząbków czosnku (wycisnąć),
- 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego),
- 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki),
-0.25 kg przecieru pomidorowego,
- 3/4 łyżeczki cukru,
-1/2 łyżeczki oregano,
-1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka pietruszki,
-1/2 łyżeczki soli,
-1/8 łyżeczki pieprzu,
-1 opakowanie lazanii,
- ok. 0.5 kg sera cottage,
-2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera),
-1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera), sos do spaghetti (gotowy lub z torebki).

Jak przyrządzić:

rzysmażyć w dużym rondlu: 0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz. Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki, 0.25 kg przecieru pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0.5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany), 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera). Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników): nieugotowany makaron, sos, ser cottage i posypać żółtymi serami. Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut (można polać sosem do spaghetti). Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin