Crème brûlée.docx

(32 KB) Pobierz

Crème brûlée

przypalony krem (tłum.z franc.) 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 20 min.
http://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: 50 min.
http://gotowanie.onet.pl/0
Gotowanie: 10 min.
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: trudne
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki na 5 porcji


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

500 ml śmietany kremówki,6 żółtek,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/3 szklanki białego cukru, 5 łyżek brązowego cukru, 1 laska wanilii.

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

W rondlu powoli zagotowujemy śmietanę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i studzimy.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Żółtka ubijamy tak aby nie były puszyste. Dolewamy po jednej łyżce stołowej ciepłą śmietanę z cukrem, za każdym razem mieszając. Staramy się nie napowietrzać kremu. Ma być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Napełniamy foremki, przelewając krem przez sitko i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100'C na 50 min. Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin. Każdą porcję kremu posypujemy łyżką brązowego cukru, który karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/97e0c9c5b61de89aaae3eb39d606defb,5,12.jpg

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin