Crème brûlée
przypalony krem (tłum.z franc.)
Przygotowanie: 20 min.Pieczenie: 50 min.Gotowanie: 10 min.Trudność: trudne
Składniki na 5 porcji
•
500 ml śmietany kremówki,6 żółtek,
1/3 szklanki białego cukru, 5 łyżek brązowego cukru, 1 laska wanilii.
Etapy przygotowania
1.
W rondlu powoli zagotowujemy śmietanę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i studzimy.
2.
Żółtka ubijamy tak aby nie były puszyste. Dolewamy po jednej łyżce stołowej ciepłą śmietanę z cukrem, za każdym razem mieszając. Staramy się nie napowietrzać kremu. Ma być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
3.
Napełniamy foremki, przelewając krem przez sitko i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100'C na 50 min. Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin. Każdą porcję kremu posypujemy łyżką brązowego cukru, który karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
zlosliwa_malpa