Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym z chili, limonką i trawą cytrynową
Składniki, 2 porcje:
• 250 g krewetek Black Tiger (około 20 sztuk)
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 1 cebulka szalotka
• 2 cm kawałek korzenia imbiru
• 1 łodyga trawy cytrynowej
• 2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
• listki świeżej kolendry
Sos (200 ml):
• sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy
• sok z 1 limonki
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 łyżka sosu rybnego
• 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do podania:
ugotowany ryż jaśminowy (1 woreczek, 100 g)
opcjonalnie - plasterki świeżego mango
Przygotowanie:
Krewetki: mrożone włożyć do miski z letnią wodą (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Całe (nieobrane) krewetki obrać z pancerzy i oderwać głowę, pozostawić ogonek. Jeśli krewetki nie są oczyszczone należy zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną "nitkę" (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Na zdjęciu poniżej widać przygotowane do smażenia, obrane i oczyszczone krewetki.
Sos: wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, wymieszać dokładnie z cukrem, sosem rybnym i mąką ziemniaczaną. UWAGA: Jeśli nie mamy sosu rybnego należy pamiętać o posoleniu krewetek podczas smażenia.
Czosnek i chili posiekać na cienkie plasterki. Szalotkę i imbir zetrzeć na drobnej tarce.
Trawę cytrynową obrać ze zdrewniałych zewnętrznych liści aż pojawi się jasny środek. Odciąć około 1 cm twardego końca i odrzucić. Zetrzeć jasną część (około 1/3 całej łodygi) na drobnej tarce do momentu aż zostanie cienka zdrewniała łodyga.
Na patelni podgrzać łyżkę oleju, włożyć przygotowany czosnek, chili, szalotkę, imbir i trawę cytrynową i smażyć przez minutę. Dołożyć drugą łyżkę oleju, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Wlać przygotowany sos i na większym ogniu podgrzewać jeszcze minutę lub do zagotowania całego sosu, co chwilę mieszając. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać kolendrą.
Sałatka owocowa z mango
Składniki, 2 - 4 porcje:
• 1 mango
• 2 okrągłe bordowe śliwki (najładniej wyglądają te z czerwonym miąższem)
• 1 nektarynka
• opcjonalnie - kawałek ananasa i brzoskwini
Winegret:
• 4 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego)
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
• szczypta płatków chili (lub świeża chili)
Wszystkie składniki winegretu wymieszać w miseczce. Owoce pokroić w cienkie paseczki (nożem lub melakserem), usuwając pestki. Włożyć do salaterki, polać winegretem i wymieszać. Podawać jako surówkę do kaczki lub samodzielną sałatkę. mango.
zlosliwa_malpa