Kaiserschmarrn z jagodami i truskawkami.docx

(1689 KB) Pobierz

Kaiserschmarrn z jagodami

 

4 jajka

3 łyżki mąki

mleko

ok. 200 g jagód

sól

łyżeczka brązowego cukru Dark Muscovado

 

1. Oddzielcie żółtka od białek.

2. Żółtka wymieszajcie z mąką i niewielką ilością mleka, tak by powstało gładkie ciasto. Dodajcie do niego jagody.

3. Białka wraz ze szczyptą soli ubijcie na sztywną pianę, a następnie dodajcie ją do ciasta. Całość delikatnie wymieszajcie silikonową łopatką.

4. Smażcie omlet na rozgrzanej patelni (na maśle albo np. na nierafinowanym oleju kokosowym), aż spód się zrumieni, co nie powinno zająć zbyt wiele czasu.

5. Podzielcie omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróćcie je na drugą stronę i posypcie brązowym cukrem (tu: muscovado). Nie przejmujcie się bałaganem na patelni – kiedy omlet się zetnie, będzie wyglądać ładniej, a cukier dodatkowo się skarmelizuje.

 

 

Kaiser z truskawkami

 

4 jajka

3 łyżki mąki

mleko

trochę gałki muszkatołowej

ok. 500 g truskawek

sól

łyżeczka brązowego cukru Dark Muscovado

ocet balsamiczny

masło lub nierafinowany olej kokosowy

 

1. Część truskawek zmielcie w blenderze na gładki sos. Przelejcie sos do odpowiedniego naczynia (np. niedużego dzbanuszka), dodajcie trochę octu balsamicznego i zamieszajcie.

2. Oddzielcie żółtka od białek.

3. Żółtka wymieszajcie z mąką i niewielką ilością mleka, tak by powstało dość płynne, gładkie ciasto. Dodajcie do niego trochę startej gałki muszkatołowej i drobno pokrojone truskawki, a całość wymieszajcie. Ilość truskawek zależy od ich wielkości i upodobań, ale uważajcie, by nie było ich zbyt dużo.

4. Białka wraz ze szczyptą soli ubijcie na sztywną pianę, a następnie dodajcie ją do ciasta, a całość delikatnie wymieszajcie silikonową łopatką.

5. Smażcie omlet na rozgrzanej patelni (na maśle lub np. na nierafinowanym oleju kokosowym), aż spód się zrumieni, co nie powinno zająć zbyt wiele czasu.

6. Podzielcie omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróćcie je na drugą stronę i posypcie brązowym cukrem (tu: muscovado). Nie przejmujcie się bałaganem na patelni – kiedy omlet się zetnie, będzie wyglądać ładniej, a cukier dodatkowo się skarmelizuje.

7. Gotowy omlet polejcie sosem truskawkowym.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin