owsianka x 2.docx

(1773 KB) Pobierz

Owsianka z suszoną żurawiną i cantucci

 

ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)

2 garście suszonej żurawiny

cantucci (2-3 sztuki)

2/3 szklanki mleka (2%)

 

1. Do niedużego garnka wlejcie mleko i zagotujcie.

2. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane i żurawinę, zamieszajcie i pogotujcie chwilę na małym ogniu.

3. Następnie, zdejmijcie garnek z ognia, dorzućcie do niego cantucci, przykryjcie i odstawcie na 2-3 minuty.

4. Cantucci zmiękną pod wpływem ciepła. Przed podaniem podzielcie je łyżką na mniejsze kawałki i zamieszajcie.

Sprawdźcie też inne przepisy na owsiankę - z goji i orzechami oraz z cynamonem i gruszką.

 

Owsianka z jabłkiem

 

ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)

łyżeczka cynamonu

ok. 2/3 szklanki mleka

1 duże jabłko

garść orzechów włoskich

gorzka czekolada do dekoracji

 

1. Jabłko obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na grubej tarce.

2. Do małego rondla wlejcie mleko i zagotujcie.

3. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane, zamieszajcie i pogotujcie ok. 2 minut na małym ogniu.

4. Następnie, dodajcie cynamon i tarte jabłko, zamieszajcie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie zawartość i odstawcie na 3 minuty.

5. Przełóżcie owsiankę do naczynek, wierzch posypcie dobrą gorzką czekoladą (posiekaną albo np. w formie „piekarskich” pastylek) i odrobiną orzechów, i gotowe.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin