Owsianka z suszoną żurawiną i cantucci
ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
2 garście suszonej żurawiny
cantucci (2-3 sztuki)
2/3 szklanki mleka (2%)
1. Do niedużego garnka wlejcie mleko i zagotujcie.
2. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane i żurawinę, zamieszajcie i pogotujcie chwilę na małym ogniu.
3. Następnie, zdejmijcie garnek z ognia, dorzućcie do niego cantucci, przykryjcie i odstawcie na 2-3 minuty.
4. Cantucci zmiękną pod wpływem ciepła. Przed podaniem podzielcie je łyżką na mniejsze kawałki i zamieszajcie.
Sprawdźcie też inne przepisy na owsiankę - z goji i orzechami oraz z cynamonem i gruszką.
Owsianka z jabłkiem
łyżeczka cynamonu
ok. 2/3 szklanki mleka
1 duże jabłko
garść orzechów włoskich
gorzka czekolada do dekoracji
1. Jabłko obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na grubej tarce.
2. Do małego rondla wlejcie mleko i zagotujcie.
3. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane, zamieszajcie i pogotujcie ok. 2 minut na małym ogniu.
4. Następnie, dodajcie cynamon i tarte jabłko, zamieszajcie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie zawartość i odstawcie na 3 minuty.
5. Przełóżcie owsiankę do naczynek, wierzch posypcie dobrą gorzką czekoladą (posiekaną albo np. w formie „piekarskich” pastylek) i odrobiną orzechów, i gotowe.
zlosliwa_malpa