Schab w galarecie.pdf

(44 KB) Pobierz
66447762 UNPDF
Schab w galarecie
Składniki
1 kg schabu bez kości, marchewka, pietruszka, 3 ziarenka ziela
angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 2 listki laurowe, vegeta, 3
łyżeczki żelatyny, kilka listków sałaty lub pęczek natki pietruszki
Sposób przyrządzania
Mięso zalać trzema szklankami wody, włożyć obrane warzywa, dodać trochę vegety,
pieprz, ziele, listki i gotować około 40 min na wolnym ogniu. Gdy schab i warzywa będą
już miękkie, wyjąć je, a wywar (powinno pozostać pół litra płynu) przecedzić i doprawić
do smaku vegetą. Do ciepłego wywaru wsypać żelatynę i cały czas mieszając
podgrzewać, aż się rozpuści. Ozdobić półmisek liśćmi sałaty lub natką pietruszki oraz
pokrojonymi w plasterki marchewką i pietruszką. Schab pokroić w plastry o grubości pół
centymetra, ułożyć na półmisku, zalać przestudzonym wywarem z żelatyną i pozostawić
do zastygnięcia. Podawać z chrzanem, ćwikłą lub sosem śliwkowym. 100 g - 115 kcal.
 
66447762.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin