Pasztet wyborny 1.pdf

(61 KB) Pobierz
70612855 UNPDF
Pasztet wyborny
Składniki
Po 30 dag różnych mięs bez kości: schabu karkowego, cielęciny,
wołowiny, piersi indyka lub królika, 30 dag wątróbek drobiowych,
50 dag surowego boczku, 4-5 suszonych grzybów, 3 cebule
średniej wielkości, 6 jaj, 2 listki laurowe, 8-10 ziaren ziela
angielskiego, łyżeczka vegety, łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, bułka
tarta i tłuszcz do nasmarowania formy
Sposób przyrządzania
Mięso opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i
chwilę gotować na małym ogniu. Dodać pozostałe mięso (z wyjątkiem wątróbek), obraną
cebulę, opłukane grzyby, vegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i list-ki laurowe. Gotować
pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Wątróbkę obgotować przez 2-3 minuty w
osobnym naczyniu. Ugotowane składniki osączyć, wystudzić i przekręcić 2-3 razy przez
maszynkę. Dodać jaja, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Dwie keksówki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą, dokładnie
ugniatając. Piec około godziny w temperaturze 200°C.
 
70612855.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin