Składniki:
· 900 g filetów z udek kurczaka
· sól i pieprz
· 1 łyżka soku z cytryny
· 2 łyżki pasty curry vindaloo
· 1 szklanka mąki
· 2 rozkłócone jajka
· 1 1/2 szklanki tartej bułki
· oliwa z pestek winogron w sprayu
Sposób przygotowania:
· 1 Podzielić każdy filet na 4 kawałki.
· Włożyć do miski, posolić i popieprzyć, zalać sokiem z cytryny.
· Dokładnie wymieszać, aby całość pokryć zalewą.
· Każdy kawałek dokładnie natrzeć pastą curry.
· Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
· 2 Panierować filety w mące, jajku i bułce tartej, tak jak sznycle.
· Oliwą w sprayu lekko natłuścić dużą patelnię i położyć na niej bryłki mięsa.
· Lekko spryskać oliwę.
· Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-18 minut.
· 900 g nóżek z kurczaka
· 2 łyżki pasty curry
· 2 szklanki chipsów kukurydzianych przyprawionych octem lub ziemniaczanych
· ugotowany ryż lub sałatka
· łagodny sos chutney
· 1 Wymyć i osuszyć nóżki.
· Natrzeć pastą curry.
· 2 Pokruszyć chipsy i obtoczyć w nich nóżki.
· Umieścić mięso na ruszcie, a pod nim płytką blaszkę do pieczenia.
· Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
· 3 Podawać gorące z ugotowanym ryżem i odrobiną sosu chutney.
· Można też serwować na zimno z sałatką.
· 1 1/3 kg kurczaka
· 1 łyżka sosu sojowego
· 1/2 cytryny
Sos morelowy
· 1/2 szklanki dżemu morelowego
· 2 łyżki octu
· 1 łyżka wody
Łatwe nadzienie
· 3� posiekane plasterki bekonu
· 1 drobno posiekana duża cebula
· 1 1/2 szklanki opłukanego ryżu dlugoziarnistego
· 3 szklanki wrzątku
· 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
· 2 łyżki posiekanej pietruszki
· 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
· 1 Połączyć wszystkie składniki sosu i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając.
· 2 Przygotować kurczaka do pieczenia.
· Wymieszać sos morelowy z sosem sojowym i posmarować kurczaka na zewnątrz oraz wewnątrz, do środka włożyć połówkę cytryny.
· Położyć kurczaka na ruszcie piersiami do dołu.
· Do naczynia wlać filiżankę wody.
· Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
· Wierzch nasmarować sosem, odwrócić i ponownie nasmarować sosem.
· Piec przez następne 40�0 minut.
· Sprawdzić, czy mięso jest dopieczone w środku.
· 3 W trakcie pieczenia przygotować nadzienie.
· Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika poniżej kurczaka.
· Piec przez 40 minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem przez 10 minut.
· Kiedy kurczak będzie gotowy, owinąć go folią i tak zostawić.
· Z blachy pod rusztem zebrać zastygły tłuszcz, po czym wlać 1 filiżankę wody, aby rozpuścić zastygły sos z pieczeni.
· Przelać sos do niewielkiego rondla, dodać 1 łyżkę mąki wymieszanej z wodą.
· Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
· 4 Kurczaka poporcjować.
· Podawać z nadzieniem, sosem pieczeniowym i dodatkami warzywnymi.
· 2 młode średniej wielkości przepołowione kurczęta
· 3 łyżki płynnego miodu
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· 3 łyżki soku z pomarańczy
· 2 łyżeczki trawki cytrynowej drobno posiekanej
· 1/2 szklanki białego wina
· 8�0 liści winorośli
· 1 Kurczęta umyć, osuszyć.
· Wymieszać miód, sok, oliwę, tymianek i wino.
· Kurczęta włożyć do naczynia i zalać połową marynaty.
· Przykryć i wstawić do lodówki na noc, 1� razy odwrócić na drogą stronę.
· 2 Nagrzać piekarnik.
· 3 Kurczaki zawinąć w liście winorośli, spiąć szpikulcami.
· Piec w brytfance 25�0 minut.
· Wyjąć liście i piec same kurczaki jeszcze 10 minut (aż będą dopieczone i zrumienione).
· 4 Usunąć szpikulce.
· Ułożyć kurczaki na liściach winorośli.
· 5 Na patelni podgrzać pozostałą marynatę i polać nią kurczaki przed podaniem.
· 200 g świeżego sera ricotta
· 1 szklanka drobno posiekanej rukoli
· l/4 szklanki orzechów piniowych, prażonych
· 1/2 pieczonej, drobno pokrojonej czerwonej papryki
· sól i świeżo zmielony pieprz
· 4 piersi kurczaka ze skórą, każda o wadze 170-200 g
· 4 łyżki masła
· 1 szklanka bulionu z kurczaka
· 1 Nagrzać piekarnik.
· 2 W małej misce wymieszać na gładką masę rukolę, ser ricotta, orzeszki pinii, paprykę, sól i pieprz.
· 3 Rozprowadzić 1-2 łyżeczki masy pod skórą piersi kurczaka.
· Lekko natłuścić naczynie do pieczenia.
· Włożyć mięso, oprószyć solą i pieprzem, na każdej piersi ułożyć 1 łyżeczkę masła.
· Mięso podlać bulionem.
· Piec 25-30 minut.
· 4 Podawać z sosem z pieczen
· 30 g pokruszonego białego pieczywa bez skórki (1 kromka białego chleba)
· 85 g drobno startego parmezanu
· 2 drobno posiekane dymki
· drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
· 55 g stopionego masła
· sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
· 4 filety z piersi kurczaka bez skóry
· 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
· W malej misce wymieszać pokruszone pieczywo, parmezan, dymkę, skórkę cytryny, masło i przyprawy.
· Nałożyć równą warstwę na każdy filet, przyciskając widelcem, aby dokładnie pokryć masą mięso.
· 2 Filety ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut.
· Po wyjęciu z piekarnika trzymać w cieple.
· Sok z cytryny i pietruszkę wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu i polać nim kurczaka.
· Od razu podawać.
· 455 g filetów z udek kurczaka
· 1 1/2 szklanki sosu pomidorowego
· 225 g gotowych płatów lasagne
· 85 g pokrojonych w plasterki pieczarek
Polewa
· 225 g sera ricotta
· 200 ml naturalnego jogurtu
· 2 łyżki startego sera romano lub parmezanu
· szczypta gałki muszkatołowej
· 2 lekko rozkłócone jajka
· 1 Zawinąć filety w folię i dokładnie pobić tłuczkiem.
· Przyprawić solą i pieprzem.
· 2 Natłuścić olejem formę do lasagne lub naczynie żaroodporne.
· Na dno wlać cienką warstwę sosu.
· W naczyniu z wodą namoczyć 3� płaty lasagne, ułożyć na dnie formy.
· Obficie polać sosem.
· ...
kandr