Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami.pdf

(1200 KB) Pobierz
14.06.2013
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami Kuchnia Lidla
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i
malinami lub truskawkami
Ciasto ptysiowe:
• 125 ml mleka 3,2%
• 125 ml wody
• 50 g masła
• 150 g mąki pszennej
• 25 g mąki ziemniaczanej
• 5 jajek
Ubita śmietanka:
• 0,3 l śmietanki 30%
• 30 g cukru pudru
•250 g serka homogenizowanego waniliowego
• szczypta soli
Sos malinowy lub truskawkowy:
• 250 g świeżych malin lub truskawek (truskawki pokroić w kostkę)
• 50 g cukru kryształu
• 50 ml czerwonego wina
Ciasto ptysiowe:
Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, a następnie dodajemy do
gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej
45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy, by lekko ostygło. Następnie za pomocą miksera
ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Na tak przygotowaną
blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę
ok. 5-6 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.
kuchnialidla.pl/product/-Ptysie-z-kremem-smietankowo-waniliowym-i-malinami-lub-truskawkami
1/2
1071848126.001.png 1071848126.002.png
14.06.2013
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami Kuchnia Lidla
Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury
180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C.
Ubita śmietanka:
Ubijamy śmietankę (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy ją z serkiem homogenizowanym i
cukrem pudrem.
Sos malinowy lub truskawkowy:
Wszystkie składniki łączymy i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.
Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła
korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią
przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao. Można na
talerzyku dodatkowo podać sos.
kuchnialidla.pl/product/-Ptysie-z-kremem-smietankowo-waniliowym-i-malinami-lub-truskawkami
2/2
1071848126.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin